Jak se účinně zbavit komárů: Jde to levně jen s tím, co máte doma

Komáry udrží v bezpečné vzdálenosti mimo jiné i zapálení levandulové svíčky
  |   zajímavost

Štípance od komárů jsou nejen nepříjemné, ale také nebezpečné. Tento druh hmyzu totiž může přenášet některé druhy vážných nemocí. Patří mezi ně mimo jiné i malárie, žlutá zimnice, zika virus, horečka dengue a další.

Řadě z nás v jarních a letních měsících komáři a jejich neustálé bzučení téměř nedá spát. O nepříjemných štípancích, se kterými se probouzíme následující ráno, ani nemluvě.

To ale není to nejhorší. Neškodně vypadající komár na vás totiž může přenést celou řadu nebezpečných nemocí. Stačí, aby před kontaktem s vaší kůží štípnul někoho, kdo danou chorobou trpí.

Naštěstí existuje hned několik spolehlivých metod, jak se komárů zbavit. Mimo klasické repelenty a pastičky na komáry a mouchy existují i méně známé a často i levnější způsoby, jak se tohoto hmyzu lehce zbavit.

Svíčky

Komáry udrží v bezpečné vzdálenosti dokonce i pouhé zapálení levandulové svíčky, která vám mimo odehnání hmyzu ještě krásně provoní pokoj.

Káva

Stačí nasypat kávu na pekáč a vložit ho na několik minut do rozpálené trouby. Klíčem je vůní pražené kávy provonět celý váš dům, komáři se mu poté vyhnou obloukem.

Esenciální oleje

S odpuzením tohoto druhu hmyzu vám mimo jiné pomohou i některé druhy esenciálních olejíčků. Stačí jen do lahve se sprejovým uzávěrem nalít obyčejnou nebo destilovanou vodu a do ní nakapat několik kapek levandulového, eukalyptového a citronového esenciálního oleje.

Poté už jen s lahví pořádně zatřeste, aby se směs dobře promíchala. Před tímto krokem nezapomeňte nádobu pevně uzavřít. Nakonec už jen stačí směsí posprejovat zejména postele a okna v domě a máte vystaráno.

Otáčivé větráky

Komáři nemají větráky příliš v lásce. Proud vzduchu, který produkují, jim totiž nesmírně ztěžuje létání. Je tak velmi pravděpodobné, že se komár, který k vám zavítal, po několika minutách boje zkrátka vzdá a zkusí štěstí o dům dál.

Speciální mýdlo

K dostání jsou dokonce i mýdla a sprchové gely, které zaručí, že bude vaše pokožka komáry odpuzovat. Pokud se tedy každý den probouzíte se strachem, kolik desítech nových štípanců vám přibylo na holeni, nejspíše je čas tento přípravek také vyzkoušet. 

Zdroj: This Old House

KAM DÁL: Největší chyba při péči o orchideje. Jak často je zaléváte?

Klíčová slova: