Jak se zbavit krtků: Pomůže i obyčejný jar na nádobí

Zbavit se krtků vám může pomoci i ricinový olej
  |   zajímavost

Krtci jsou trnem v oku nejednoho zahrádkáře. Na krtinami posetou zahradu zkrátka není ten nejlepší pohled, nemluvě o obrovském množství úsilí, které jste vynaložili na to, aby vaše záhony vypadaly co nejlépe.

Je velmi těžké se krtků zbavit, na rozdíl od krys a dalších hlodavců, kterým se podobají. Krtci tráví  většinu svého života pod zemí a je tak téměř nemožné je nějakým způsobem polapit.

Nemají příliš dobře vyvinutý zrak, ale nahrazují to velmi citlivými hmatovými výrůstky.

Ačkoliv se krtek dorůstá maximálně 25 cm, dokáže na zahradě napáchat pořádnou neplechu. Většina zahrádkářů se domnívá, že krtci požírají kořeny rostlin, to ale není pravda.

Živí se pouze hmyzem. Rostlinky vám tedy krtek nespořádá, ale to neznamená, že je jeho přítomnost pod záhonky vítaná.

Jak se krtků zbavit

Tyto způsoby vám pomohou krtky ze zahrádky rychle vystěhovat.

Odstraňte jídlo

Krtci milují larvy hmyzu. Odstraněním těchto pochoutek je tedy můžete od pobytu na vaší zahradě odradit. Larev se můžete zbavit mimo jiné i pomocí hlístic.

Repelent

Velmi účinný je také repelent proti krtkům. Jde o humánnní směs, kterou si můžete připravit doma. Krtky nezabije, ale spolehlivě je odradí.

Ingredience:

  • ricinový olej
  • jar

Smíchejte spolu jar a ricinový olej v poměru 1:3 a zhruba 4 lžíce této směsi poté rozmíchejte zhruba ve 3 litrech vody. Vodu poté nalijte přímo do tunelů, tento postup poté několikrát opakujte a krtky spolehlivě zaženete.

Květiny

Dokonce i výběr květin na vaší zahradě může krtky od pobytu na ní odradit.

Nemají totiž rádi květiny se silnou vůní. Pokud tedy máte problém s těmito malými zahradními bandity, vysázejte si na zahrádku narcisy, měsíčky nebo jakoukoliv jinou květinu s podobně výraznou vůní.

Zvukový odpuzovač

Krtci mají rádi svůj klid. Zbavit se jich vám tedy může pomoci dokonce i jen pouhý zvukový odpuzovač krtků, který vysílá zvukové vlny do půdu a značně tak těmto malým savcům znepříjemňuje život.

Zdroj: Smiths Pest Management

KAM DÁL: Domácí postřik na plevel: Zbavte se nechtěného porostu lehce a levně.

Klíčová slova: