Nestíháte vařit? Přinášíme recepty bez použití trouby, hotové za pár minut

Zeleninový salát může být hodně sexy
29.08.2020 - 08:00  

Poslední prázdninový víkend a vše se vrátí do starých kolejí. Děti do školy, dospělí do práce a maminky večer k plotně, aby nasytily celou rodinu. Teď už ale nemusíte stát v kuchyni celou věčnost, naše recepty zvládnete za pár minut a bez nutnosti zapínat troubu.

Rychlá rajčatová polévka

Počet porcí: 2

Ingredience: 2 velká rajčata nakrájená na větší kusy (asi 4 hrnky), 1 kapie, pokrájená a vypeckovaná, ¼ střední červené cibule, ½–1 stroužek česneku, 5 velkých lístků bazalky, 3 snítky oregana (pouze lístky), ½ čajové lžičky fenyklových semínek, ½ čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.

Okurkový salát s melounem a sýrem feta

Počet porcí: 10

Ingredience: 2 polévkové lžíce citronové šťávy, ¼ hrnku extra-panenského olivového oleje, ¼ čajové lžičky soli, 1 čajová lžička medu, 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře, ¼ čajové lžičky máku, 1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků), 1 okurka nakrájená na plátky, 1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule, 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, 115 g rozdrobeného sýru feta, rukola dle libosti

Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.

Avokádový toust se směsí oříšků

Počet porcí: 2

Ingredience: ¼ hrnku piniových oříšků, ¼ hrnku vyloupaných pistácií, ¼ hrnku bílých sezamových semínek, 2 polévkové lžíce semínek koriandru, 2 polévkové lžíce celého římského kmínu, ½ čajové lžičky mořské soli, černý pepř dle chuti, 1 zralé avokádo, 2 plátky velkého rustikálního chleba, olivový olej, šťáva s půlky citronu, několik polévkových lžic dukkahu

Postup: Všechna semínka a oříšky na dukkah opražte nasucho na mírně rozpálené pánvi. Na každý druh použijte čistou pánev kvůli rozdílnému množství oleje, který v sobě mají. Následně je samostatně rozdrťte v hmoždíři. Všechna semena a ořechy smíchejte a dochuťte solí a pepřem. Dukkah je takto hotový. Na středně rozpálené pánvi nasucho opečte dva plátky chleba z obou stran. Potřete oba tousty olivovým olejem a obložte je avokádem nakrájeným na plátky. Zalijte avokádo citronovou šťávou, posypte libovolným množstvím dukkahu a s chutí do toho!

Řecké tzatziki

Počet porcí: 2

Ingredience: 1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu, 1 okurka nakrájená na malé kostičky, šťáva z 1 citronu, 3 stroužky utřeného česneku, 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.

KAM DÁL: Kočičí virová leukémie může postihnout i vaši kočku. Je lepší ji před ní ochránit


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru