Peletové kotle jsou v Česku stále oblíbenější

Pytlované pelety
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Situace posledních měsíců přeje peletovým kotlům víc než kdy jindy. Už před vypuknutím energetické krize byl tento způsob vytápění na vzestupu, ale v současné době se naplno ukazují všechny přednosti kotlů na pelety. Sepsali jsme hlavních pět výhod vytápění peletami.

1. Jednoduché používání kotle

Peletové kotle fungují automaticky, což znamená, že na většinu činností nutných k vytápění a udržování zvolené teploty nepotřebují zásah člověka. Majitel kotle se nemusí starat o zapálení pelet ani pravidelné přikládání. Stačí, když jednou za několik dnů dosype zásobník pelet. Odtud se palivo automaticky a plynule dopravuje na rošt hořáku. Kotel sám hlídá a reguluje průběh vytápění podle nastavené teploty.

2. Moderní technologie pod palcem

Pokud chce majitel zkontrolovat teplotu v místnostech nebo ji změnit, vystačí si s mobilním telefonem či počítačem. Díky internetu a aplikaci se propojí s kotlem a pak může kdykoli a odkudkoli upravovat parametry vytápění. Vzdálený přístup je výhodný také v případě servisu, protože technik se může snadno připojit a zkontrolovat, co je potřeba. Kotel lze ovládat také na dotykovém displeji, který zobrazuje všechny důležité přehledy, a také prostřednictvím pokojových termostatů.

3. Dobře skladovatelné palivo, které nešpiní

Automatický kotel na pelety může fungovat samočinně díky jednotné velikosti a tvaru pelet. To je velký rozdíl oproti kusovému dřevu. Peletky vznikají z dřevěných pilin, které jsou slisované do malých válečků. Kromě pilin neobsahují žádná lepidla nebo chemikálie. Mají velkou výhřevnost, jde o obnovitelný zdroj s neutrální uhlíkovou stopou a snadno se s nimi manipuluje. Výrobci prodávají pelety po 15kilových pytlích nebo volně sypané, které přiveze cisterna. Průměrný rodinný dům spotřebuje během roku čtyři až pět tun pelet.

4. Kotle i pelety made in Czech Republic

Je velkou výhodou, že v České republice fungují kvalitní výrobci kotlů i pelet, takže není nutné spoléhat se na import. Na příkladu dováženého zemního plynu je v současné době vidět, že závislost na jiných zemích se může zvrtnout. Většina českých peletáren funguje přímo vedle pil nebo provozů, kde se zpracovává dřevo. Využívají tedy kvalitní piliny z vlastní výroby. I díky tomu má 95 procent českých pelet nejvyšší certifikovanou kvalitu ENplus.

Také výroba kotlů na tuhá paliva má v Česku dlouhou tradici. Například český výrobce OPOP z Valašského Meziříčí vyrábí kotle už přes šedesát let.

5. Nabídka, z níž si vybere každý

Peletami lze bez problémů vytápět chatu, rodinný domek i velký komplex v podobě školy či hotelu. Stačí vybrat ten správný typ, výkon kotle a vhodné příslušenství. Pro větší provozy se častěji využívá peletové silo, které pojme celoroční zásobu paliva. V kombinaci s automatickým dopravníkem pelet pak zcela odpadá nutnost dosypávat pelety do zásobníku kotle.

Naopak pro vybavení malých kotelen, kde není místa nazbyt, nabízejí výrobci také modely kotlů, které mají vyšší a úzkou konstrukci. Například kotel Biopel mini tower má na šířku jen 35 centimetrů. Klasická verze Biopel mini má při stejném výkonu o půl metru víc.

V novostavbách, pasivních domech nebo budovách s dobrým zateplením postačí kotel s nejnižším výkonem (například 11 kW). Pokud je potřeba vytápět starší nebo větší nemovitost, nabízejí výrobci výkonnější verze. Není problém připojit teplovodní podlahové vytápění nebo zkombinovat kotel s vytápěním fotovoltaickými panely pro využívání energie ze slunce.

Klíčová slova: