Podle čeho vybírat zahradní skleníky?

Dnes lze vybírat ze skleníků s nutností betonových základů i bez základu
  |  Komerční sdělení

Trendem posledních let se stává zahrádkaření. Lidé vyjíždějí z velkých města na chaty anebo do osad, kde mají malá políčka a záhony. Není divu, s rostoucími cenami zeleniny je pořízení skleníku na místě. Nehledě na to, že si vypěstujete plody bez chemické úpravy pyšnící se dokonalou chutí.

Snad každý zahrádkář ví, že zelenina roste ve skleníku rychleji. Díky teplu, které skleníky nabízejí, si můžete vychutnat papriky, rajčata, okurky, kedlubny i salát až do podzimních dní.

Jako vždy záleží na prostoru

Při výběru skleníku je klíčové kalkulovat s prostorem, který zahrada nabízí. Někomu stačí menší skleníky, jiný si může dovolit model větších rozměrů. Důležitá je také otázka využití. Někdo prahne po produktech s celoročním prospěchem, jinému stačí pěstování v teplém období roku. V každém případě umístěte skleník na místo, kde je dostatek světla. Nedoporučuje se však plocha na větru, přímém slunci či ve stínu.

V hlavní roli konstrukce i větrání

Dnes lze vybírat ze skleníků s nutností betonových základů i bez základu. Pokud však toužíte po celoročním využití, vsaďte na výrobky se základy. Pamatujte na to, že by měl mít skleník dostatečné větrání. Jen tak získáte pro rostliny ideální klima k růstu. Moderní produkty se pyšní automatickým větráním, populární je rovněž komínový efekt či větrání pomocí ventilátoru.

Pestrý výběr bere dech

Na českém trhu najdete skleníky se sedlovou střechou, obloukové typy, fóliovníky a pařeniště. Všechny mají své zastánce, ale ke klasice patří skleník se sedlovou střechou s praktickým zasklením a jednoduchou manipulací. Nejčastějším použitým materiálem pro konstrukce je kov. Hliník vyniká dobrou tvarovatelností a odolností. Pozinkovaná ocel je zase pevná a díky upravenému povrchu nekoroduje. Nejlepší stabilitu pak nabízí ocel, ale je náchylná ke korozi. Když už máte vybraný vysněný skleník, nezapomeňte na správnou montáž, stavbu a pravidelnou údržbu.