Pomůcka, která se sejde každému lovci zvěře. Znáte ji?

Fotopasti původně využívali lesníci a myslivci ke sledování zvěře
  |  Komerční sdělení

Pokud hádáte kulovnici nebo typ lovecké pušky, samá voda. Onou pomůckou máme na mysli docela neškodné, ale o to praktičtější a mnohostranně využitelné zařízení. Vsadíme se, že po přečtení tohoto článku koupi fotopasti minimálně zvážíte. Hodit se vám totiž může třeba na ochranu majetku.

Foto... co?

Skutečně netušíte, jak fotopast vypadá a k čemu se používá? Přitom jste se s ní již pravděpodobně setkali, jen jste o tom doposud vůbec netušili. Mohla vás zvěčnit třeba při houbaření nebo procházce po lese. Nenápadných krabiček, jejichž útroby skrývají takřka špionážní techniku, se v české přírodě nachází tisíce.

Fotopasti původně využívali lesníci a myslivci ke sledování zvěře, poměrně rychle se však zařadily mezi efektivní nástroje pro ochranu majetku. Využívají se především pro monitoring odlehlejších objektů – typicky rekreačních chat.

Obejde se bez obsluhy a v pohotovosti vydrží velmi dlouho

Fotopast je plně automatické digitální zařízení, které slouží k záznamu fotografií i videa. Pracuje ve dne i v noci a aktivuje se v okamžiku, kdy PIR čidlo (infračervené pohybové čidlo) zaznamená pohyb zvěře nebo člověka v zorném poli snímače. Na jedno nabití vydrží v provozu několik měsíců i mnohem déle. V praxi samozřejmě záleží na vytížení. Čím častěji fotopast fotí, tím rychleji se vybije.

Co se děje po zaznamenání snímku, záleží na vlastnostech konkrétního zařízení. Fotopasti vybavené GSM modulem odesílají pořízené fotografie na e-mail nebo mobilní telefon. Díky této funkci má majitel důkazní materiál okamžitě k dispozici, aniž by musel absolvovat cestu na místo, kde fotopast instaloval.

Na co si dát pozor při výběru?

Nabídka fotopastí je pestrá a parametry jednotlivých modelů bývají různé. Zatímco zařízení se zorným úhlem v rozmezí 43-60° slouží spíše pro snímání větší vzdálenosti, hodnota 100° nachází uplatnění při focení do cca 5 metrů.  

Fotopasti se dále liší vlnovou délkou (pro ochranu majetku jsou vhodné fotopasti s vlnovou délkou 940 nm, pro pozorování zvěře zase zařízení s hodnotou 850 nm), kvalitou snímků, kapacitou paměti, přítomností GSM modulu a dalšími funkcemi (např. časosběr, wifi, Bluetooth...). S výběrem té správné vám pomůže odborník ze specializovaného e-shopu.

Klíčová slova: