Při koupi tažného zařízení je třeba dbát na kvalitu

Jako u kteréhokoliv jiného výrobku platí, že velké značky s dlouhou tradicí představují v zásadě sázku na jistotu
  |  Komerční sdělení

Díky tažnému zařízení se z osobního auta může stát dodávka (prostřednictvím přívěsného vozíku) i karavan (skrze obytný přívěs). Zapomenout nesmíme ani na možnost přimontovat k autu nosiče jízdních kol, bez kterých dnes mnoho lidí neudělá „ani ránu“. Je však nesmírně důležité dbát na to, aby bylo tažné zařízení opravdu kvalitní, neboť na něj působí nemalé síly a jakýkoliv problém hrozí způsobit opravdu velké nepříjemnosti spojené s ohrožením bezpečnosti vaší i ostatních účastníků silničního provozu, stejně jako nemalými materiálními škodami.

O co se stará stát?

O to, aby byla tažná zařízení používaná na českých silnicích dostatečně kvalitní, se stará do jisté míry stát. Činí tak prostřednictvím norem a povinností, jejichž splnění majitelům a provozovatelům vozů ukládá. Každé tažné zařízení, které si chce řidič na auto namontovat, musí disponovat příslušnou homologací. Současně je kontrolováno i provedení montáže zařízení: buď montáž provádí firma, která je k tomu dle zákona způsobilá, anebo je montáž kontrolována na stanici technické kontroly.

Ať tak či onak, příslušné potvrzení je nezbytnou podmínkou zápisu tažného zařízení do velkého technického průkazu. Kromě toho musí samozřejmě dbát řidič i na to, aby celá soustava, kterou připojením taženého vozidla ke svému vozu vytvoří, odpovídala limitům daným obecnými pravidly i technickému průkazu vozidla.

Technické parametry

Při výběru konkrétního typu tažného zařízení v kamenném či elektronickém obchodě (např. zde) je potom důležité věnovat pozornost jeho technickým parametrům. K těm nejdůležitějším patří maximální zatížení. Je možné, že nízká cena bude vykoupena nižším maximálním zatížení a vy zanedlouho zjistíte, že vám vlastně nestačí a nevyhovuje. V takovém případě nezbývá než si koupit novou „kouli“ a počáteční úspora několik málo stokorun se brzy promění ve vyhození peněz oknem.

Zvláště pokud využíváte tažné zařízení pro připojení nosiče kol, je pro vás důležitý parametr svislé zatížení. Jeho hodnota definuje celkovou hmotnost vlastní konstrukce nosiče a vezených kol.

Jako u kteréhokoliv jiného výrobku platí, že velké značky s dlouhou tradicí představují v zásadě sázku na jistotu, neboť jejich výrobní i testovací kapacity a zázemí umožňují snazší udržení či kontrolu kvality. Z toho samozřejmě neplyne, že malé firmy musí nutně produkovat špatné výrobky, to v žádném případě. Je ale třeba vždy následovat přísloví „dvakrát měř, jednou řež“ a pročíst si co nejvíce recenzí, zajímat se o zkušenosti druhých a všechny detaily, které lze jen najít a dohledat. Ptejte se také na použité materiály. Čím kvalitnější, tím vhodnější.

Zkrátka a dobře, ať již si budete chtít pořídit tažné zařízení, výběru věnujte dostatek času i energie.

Klíčová slova: