Se psem na dovolenou: plánujte, počítejte a nezapomeňte na pár důležitých drobností

Dovolená se psem může být velká zábava, musíme si ale všechno dobře promyslet
  |   zajímavost

Možná jste si teprve nedávno pořídili psího kamaráda, možná jste se svým čtyřnohým miláčkem už dlouhá léta nejlepší přátelé. Ať už je to jakkoliv, pokud dojde k rozhodování o cestě na dovolenou, je třeba plánovat i s ohledem na jeho potřeby a možnosti. Jak nejlépe připravit psa na cestu i pobyt mimo domov, aby se z vaší dovolené nestala noční můra? 

Pro ty zkušenější jistě nebude žádnou novinkou, že příprava psa na dovolenou začíná samozřejmě u přípravy jeho chovatele. Sami se musíme nejprve rozhodnout, zda chceme a můžeme program našeho odpočinku do značné míry přizpůsobit potřebám zvířete, nebo plánujeme spíše dobrodružné putování, které by pudl skutečně nemohl zvládnout. A nosit psa celý den v batohu by nebavilo ani jeho, ani nikoho z nás. V takovém případě je jistě lepší zajistit si hlídání. 

Pomalé přípravy

Pokud se ale rozhodneme, že dovolená se psem je opravdu to pravé, je čas začít připravovat i zvíře. Jak? Pokud ještě pes nikde nebyl, je nutné začít pomalu. Ideální je třeba jednodenní výlet, ze kterého se večer vrátíte domů a pes do svého prostředí a pelíšku. Nejen že si tím vyzkoušíte, jestli je pes schopen klidně reagovat, ale také ujistíte sami sebe, že jste na takovou cestu se psem skutečně připraveni; a není to jen přání, které odejde při prvním problému. 

 

 

Plánovat dobře a pečlivě

Výlet se podařil, všechno jde dobře, jste rozhodnuti a pes se chová vzorně? Pak je ten pravý čas plánovat společnou dovolenou a na řadu přijde výběr ubytování. Je potřeba si uvědomit, že ne každý hotel nebo penzion umožňuje ubytování se zvířaty, případně mohou mít omezení na velikost plemene. Proto nezapomeňte do hotelu raději zatelefonovat a domluvit se na konkrétních podmínkách. Pokud i tato fáze dopadne dobře, je možné začít se skutečnými přípravami na cestu. 

Pohodlně a bezpečně

Přesvědčte se, že máte vhodnou přepravku, ve které zvládne pes celou cestu bez problémů. Před cestou je pak nutné pamatovat i na veškeré vybavení, které pes potřebuje, ideálně zabalit i pelíšek. Pes, jakkoliv je socializovaný a zvyklý cestovat, si pro klid rád užije známého pachu domova, který si s sebou přiveze spolu se svými věcmi. I když se všechno zdá růžové, nikdy není zbytečné si před takovou dovolenou promluvit s veterinářem, který může přinést nové připomínky a rady. Zná zdravotní stav vašeho psa a může upozornit na úskalí, která bychom snadno přehlédli. 

Na co rozhodně nesmíme zapomenout? 

Poslední přípravy proběhnou ještě v den cesty. Pes může být v autě nervozní a pokud lze očekávat teplé počasí, bude mít jistě stejně jako jeho lidští společníci po cestě žízeň. Vždy tedy musíme mít po ruce misku a lahev s vodou. Také je potřeba počítat s častějšími zastávkami než v případě, kdy jedeme sami - a to jak na vyvenčení psa, tak i na jeho alespoň krátké proběhnutí. Ideálně každou hodinu bychom měli na několik minut zastavit. Po cestě si bude pes užívat pootevřené okénko a pokud je to možné, tak i výhled ven. Je zvědavý stejně jako my a cesta mu lépe uteče, když bude mít nové vjemy. Jsou ale samozřejmě i psi, kteří v autě bez problémů prospí cestu třeba do Chorvatska. Takové štěstí má ale jen málokterý chovatel, tak na to raději nespoléhejme. 

Program pro chovatele, ale i pro psa

Cesta se psem na dovolenou se podobá odpočinku s malými dětmi. Proto bychom i program na místě měli přizpůsobit zvířeti. Pokud je to zvíře společenské, bude ideální vyrazit na cestu s dalšími chovateli, aby si psi mohli užívat společnost známých kamarádů. Potom není ani tak velký problém nechat takové spolucestující společně určitou chvíli samotné třeba v chatce a zajít si posedět na večeři. Podmínka to ale samozřejmě není a mnohé restaurace už nabízejí i možnost vstupu se psem, minimálně na venkovní posezení. 

 

Je to všechno hodně složité a máte pocit, že byste to nezvládli? Ani to není vůbec žádná ostuda. Jistě máte někoho, kdo se o vašeho pejska týden nebo dva rád postará a vy si užijete dovolenou jen podle svých představ. 

Zdroj: Pets, Dogtippers

KAM DÁL: Teprve až na videu z výletu zjistili, že na něm nebyli sami. Z toho po těle běhá husí kůže

 

 

Klíčová slova: