Vánoční hvězda: Jak zařídit, aby vám vydržela co možná nejdéle

Vánoční hvězda vám doma může dělat parádu ještě dlouho po Vánocích
  |   zajímavost

Tato krásná pokojová květina na Vánoce zdobí většinu českých domácností, často ale příliš krátce. Naštěstí existují jednoduché tipy a triky, jak předejít jejímu žloutnutí a dalším problémům, které těmto rostlinám ubírají na kráse. Zvládne to každý.

Vánoční hvězda je rostlina, která pochází z dalekých tropů Latinské Ameriky. V našich končinách jde o jednu z nejoblíbenějších vánočních dekorací, která ale často příliš dlouho nevydrží. Vánoční hvězdy totiž milují teplo a nesnesou zimu, což u nás může být jeden z fatálních problémů.

Existují ale jednoduché tipy na to, jak tuto rostlinu udržet naživu a ve skvělém stavu dokonce i dlouho po Vánocích.

Vánoční hvězda nesnáší chlad

Tím nejdůležitějším tipem je pamatovat na to, že tento druh pokojovky opravdu nesnese chladné prostředí, jak na svém webu uvádí Express.

Rozhodně byste ji tam neměli umístit na chladnou chodbu, k oknu, které protahuje, nebo nedejbože na balkon. Ideální je postavit ji na stůl do pokoje, který pravidelně vytápíte. Důležité je také umístit vánoční hvězdu na místo, kde bude na přímém slunečním světle.

Výběr vánoční hvězdy

Často dostaneme vánoční hvězdu jako dárek, v takovém případě už toho s jejím výběrem moc neděláme. Pokud si ji ale vybíráte vy sami, je důležité si ji v obchodě dobře prohlédnout. Často si totiž domů přineseme nemocnou rostlinu, která nám poté zkrátka dlouho nevydrží, i kdybychom se stavěli na hlavu.

Dávejte se pozor zejména tehdy, kdy rostlinu kupujete v supermarketu. V takovém případě je totiž velmi pravděpodobné, že byla skladována v chladných podmínkách a utrpěla šok. Poznáte to mimo jiné i podle vadnoucích listů rostliny.

Vánoční hvězdu příliš nezalévejte

U této pokojovky bychom si měli dát pozor také na její přílišnou zálivku, jak na svém webu uvádí Dengarden. Vánoční hvězdy by totiž měly být zalévány jen velmi lehce. Květinu zalijte pouze v případě, že je substrát v jejím květináči suchý.

Tyto rostliny také mají rády vyšší vlhkost vzduchu, ideální je tak, pokud doma najdete prázdnou láhev se sprejovým uzávěrem, naplníte ji vodou a čas od času květinu posprejujete.

KAM DÁL: Jak vybrat vánoční dárek pro manželku nebo přítelkyni, aby vám ho pod stromečkem nehodila na hlavu.