Zákon ukládá povinné čipování psů. Za vašeho miláčka můžete dostat tučnou pokutu

Čipování se chovatelé nemusejí obávat. Jde o zákrok podobný očkování
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Od 1. ledna příštího roku začne platit nový zákon, který všem chovatelům psů přikazuje nechat své čtyřnohé přátele očipovat. Kdo tak ještě neučinil, má na splnění úkolu jen několik posledních měsíců. Co se stane, když příkaz nedodržíme? 

Čipování je povinné pro všechny psy bez rozdílu rasy nebo věku. Žádný chovatel se tedy v případě kontroly nemůže vymlouvat například na vysoký věk svého miláčka. Ano, i patnáctiletí psi musí mít po Novém roce čip. 

Co se stane, když nenechám psa očipovat? 

To je poměrně jednoduché - v případě, že bude kontrolou zjištěno, že pes není očipován, může být jeho chovateli uložena pokuta až 20 000 korun. Určitě je tedy bezpečnější zákonu vyhovět. Navíc nebudou veterináři smět zvíře bez čipu naočkovat proti vzteklině. Ale pozor - i v případě, že chovatel nechá psa proti vzteklině naočkovat letos v prosinci s tím, že další vakcinace ho čeká třeba až za tři roky, nebude očkování neočipovaného psa po Novém roce “úředně” platit. 

Jsou nějaké výjimky? 

Čipem nemusí být označeno štěně do prvního očkování proti vzteklině, tedy přibližně do půl roku. Další výjimkou jsou zvířata, která byla ještě před 3. červencem roku 2011 čitelně tetována. 

Kdo zvíře očipuje? 

Pro čip se chodí samozřejmě k veterináři. Jejich seznam je uveden v registru Komory veterinárních lékařů. Obecně lze konstatovat, že čip psům zavede veterinář, ke kterému s ním chovatel běžně dochází na pravidelná očkování nebo ošetření

Za kolik? 

Jednoznačně určit cenu, kterou chovatel za označení svého psa zaplatí, není možné. Již jen cena samotných čipů se pohybuje v rozmezí, které začíná těsně nad stokorunou a končí až u pětistovky. Zásadní složkou ceny je ale částka, kterou si lékař řekne za aplikaci čipu. Tady nejsou stanovena žádná omezení a záleží jen na vašem veterináři, jak vysoko si svoji práci cení. 

Pes má čip, co dál? 

Čipování se samozřejmě provádí z důvodu jejich evidence. Co teď musí chovatel dále udělat, aby bylo čipování smysluplné? V republice existují registry psů, do nichž (nebo alespoň do jednoho vybraného) je samozřejmě vhodné zvíře zapsat. Zákon ale tuto povinnost výslovně neuvádí. Číslo mikročipu musí být jen uvedeno v očkovacím průkazu zvířete. Je také dobré zjistit, jak se k této problematice staví obec, kde je pes přihlášen. Podmínky v jednotlivých městech bývají rozdílné, někde je povinnost jejich evidence daná místní vyhláškou. 

Nemusím se bát o zdraví psa? 

Podle odborníků rozhodně není důvod k obavám, protože aplikace čipu je srovnatelná s očkováním a samotný čip o délce přibližně jednoho centimetru je samozřejmě vyroben z materiálu, který zvířeti nijak neublíží. Mikročip také není aktivní, není v něm žádný zdroj energie a podobně. Pes o čipu tedy po jeho zavedení opravdu ani neví. 

Proč vlastně čipovat? 

Čip slouží jako identifikační systém zvířete. Pes je tak dohledatelný například v případě, kdy se svému chovateli zaběhne. Dále je možné podle čipu lépe sledovat dodržování stanovených předpisů chovatelem psa, tedy je teoreticky možné, že zabrání i výskytu týrání zvířat. Čip poslouží také při případné krádeži psa. Zkrátka - důvodů, proč psa nechat očipovat, je poměrně hodně, jeden z nich je ale jednoznačný. Od 1. ledna roku 2020 to zkrátka ukládá zákon!

Klíčová slova:
pes