Život v Praze jako na vesnici. Pěstovat zeleninu můžete i mezi paneláky

Prazelenina v Holešovicích vše odstartovala
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bydlení ve městě přináší mnoho pozitiv, ale také několik nedostatků. Ti, co rádi pěstují bylinky a zeleninu, jednoduše nemohou být spokojení s květináčem na balkóně. Jedno řešení se však nabízí. Komunitní zahrádky totiž vznikají hned na několika místech. 

Je to trend, který má oblibu u stále většího počtu obyvatel Prahy. Komunitní zahrady už nejsou pouze pro vyvolené a příležitostí, kde realizovat svoje pěstitelské záliby, je hned několik. Poptávka je veliká a každým rokem vznikají nová místa, kam můžete hrdě chodit navštěvovat svoje čerstvá bio rajčátka. Na jakých místech Prahy můžete bez problému začít pěstovat a poznávat nové přátele? 

Prazelenina

Šlo vlastně o pilotní projekt, který byl realizován v roce 2012. Komunitní zahrada Prazelenina v pražských Holešovicích sice od svého počátku změnila adresu, ale zato je mnohem blíž klidné části města hned v sousedství Vltavy. 

Záhony jsou zde připravené rovnou pro 120 klientů, což samozřejmě neodráží přímou úměrnost v zájmu o podobnou aktivitu. Prazelenina však inspirovala další podobně smýšlející jedince a nastavila laťku hodně vysoko. 

Kromě toho, že jde v první řadě o pěstování, zde zcela přirozeně vzniká komunita sousedů, kteří se zde v maringotce fungující jako stánek s občerstvením, mohou seznamovat a žít opravdu jako někde na malé vesnici. To vše v rušných Holešovicích. Stačí jen uhnout z frekventované ulice k Vltavě a zapomenete, že jste stále ve městě. 

V úplném centru Prahy

Pokud hledáte komunitní zahradu s tou nejprestižnější adresou, pravděpodobně vaše kroky zamíří na Staré Město. Ano, i zde mezi úzkými tajemnými uličkami z knih Jaroslava Foglara, Franze Kafky a Gustava Meyringa najdete místo, kde pěstovat rajčata a okurky. 

Neskončíte však jen u toho. V komunitní zahradě Za Haštalem je také dětské hřiště, které bylo právě důvodem vzniku tohoto unikátní místa v samém centru města. Místní obyvatelé zde trávili mnoho času se svými dětmi, a tak přišel nápad na zřízení komunitní zahrady. 

Stačilo oslovit městskou část a vše ostatní zařídili z vlastní iniciativy. Jedním z iniciátorů projektu je Martin Štolc, který je zároveň předsedou spolku Prevence dětem, jenž organizuje akce se záměrem seznámit děti s riziky možných úrazů.  

Pojďme na Kampu

Malá Strana je kouzelné místo, kde v dostatečném odstupu od davů zbloudilých turistů ještě možná najdete něco z autentické a inspirativní Prahy. Jedním takovým místem je i park Kampa, kde se kolem budovy Komunitního a mateřského centra hned vedle dětského hřiště nachází další komunitní zahrada. 

Trend je nezastavitelný a lidská touha utužovat sousedské vztahy vede třeba cestou nových komunitních zahrad. Stačí nežít v ulitě a přijít se podívat. 

Oáza klidu

Poklad v samém srdci města. Zahrada V Jirchářích je opravdu něco speciálního. Kromě toho, že si zde můžete vypěstovat zeleninu nebo zorganizovat sousedské setkání, je tento zrekonstruovaný prostor jako stvořený pro romantiku. 

Křehká zenová zahrádka to není, ale atmosféra je zde zcela unikátní. Stačí otevřít malá dvířka z Opatovické ulice a najednou se ocitnete v oáze klidu, kde si stačí otevřít knížku, v teplém odpoledni sníst oběd a nebo jenom mít dobrý pocit z toho, že je člověk na světě. 

To není vše

Nakažlivá touha pracovat s přírodou a vytvářet si kromě vlastních surovin také nové přátele pravděpodobně bude nadále pokračovat. Obdobné komunitní zahrady najdeme na Krejcárku, ve Kbelích, v Braníku a Nad Kotlaskou. 

Stačí jen chtít a být aktivní. Městské části většinou na podobné nápady slyší, protože kdo by měl být proti? Lze tak do budoucna očekávat, že míst, kam zasadit sazeničku, bude čím dál tím víc.