Manželka dala profesorovi ze Sorbonny rozvodové papíry. Ten se stal záhy vůdcem náboženské sekty

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Co vznikne, když síly spojí jeden z nejvlivnějších komiksových kreslířů s jedním z nejosobitějších mystiků-umělců, kteří se ve 20. století objevili? Odpověď nabízí komiks Šílená ze Sacré-Coeur, který vznikl díky spolupráci Jeana Girauda, jenž je v komiksovém světě znám jako Moebius, a Alejandra Jodorowského.

Nakladatelství Argo začalo vydávat komiksy teprve nedávno, ale na štítě už mají nejeden výjimečný počin. Jmenovat můžeme například čtveřici komiksů talentovaného kreslíře a scenáristy Reinharda Kleista, z nichž naposledy vyšedší Nick Cave, Mercy on Me, vzal nedávno pulty nakladatelství útokem (recenzi si přečtěte zde). Krom zahraničních komiksů se v Argu věnují i domácí tvorbě. Velmi povedeným bylo například zpracování příběhů takzvaných tří králů, na nichž se podíleli Zdeněk Ležák a Michal Kocián.

Nedávno vyšel v Argu i opus magnum Svět Edeny francouzského kreslíře Moebiuse, jenž zemřel v roce 2012 a jehož nejznámějším počinem je mimo jiné science fiction série Incal, již máme rovněž přeloženou do češtiny. Na výpravnou knihu Svět Edeny nepřímo navázal jen o pár týdnů později vycházející svazek Šílená ze Sacré-Coeur. K třídílné knize zachycující příběh emeritního profesora z filozofie Alaina Mangela napsal scénář Alejandro Jodorowsky. V Chile narozený a ve Francii působící filmař, dramatik, spisovatel, básník, mystik a surrealistický filmový režisér se v České republice v poslední době uvedl mimo jiné snímkem Poezie bez konce, jenž byl zařazen do programu Febiofestu.

Mezi propastmi

Příběh Šílené ze Sacré-Coeur sleduje profesora filozofie Alaina Mangela. Filozofie se pro něj stala jediným významným bodem v životě, mimo jiné i proto, že jej většina studentů halasně adoruje. To se změní ve chvíli, kdy mu dá manželka k narozeninám neobvyklý dárek – rozvodový list. Z miláčka davu se tak stal vyděděnec, jemuž studenti z přednášek v zástupech prchají. Tento status si však Alain neponechá dlouho, jelikož se záhy stane vůdčí osobností nesourodé pseudonáboženské sekty, jejímž cílem je přivést na svět nového mesiáše.

Nutno podotknout, že při tvorbě scénáře se Alejandro Jodorowsky "vyřádil", jak to umí jenom on.

S ní se Alain dostává například do spárů kolumbijské narkomafie či k mystické v horách dlící ženě, jež se postará o Alainův tělesný – a snad i duševní – přerod. Spolu se základní otázkou, jež se komiksem vine – kam až může dojít šílenství a kde jsou vůbec jeho hranice? – se v knize opakovaně objevuje propastný rozdíl mezi tělesným a duševním, racionálním a… a čímkoliv, co se Alainovi připlete do cesty. A že toho není málo. Nutno podotknout, že při tvorbě scénáře se Alejandro Jodorowosky "vyřádil", jak to umí jenom on.

Kresba Moebiuse je na druhé straně poměrně zdrženlivá. Rozdíl mezi scénářem a kresbou je někdy podobně markantní jako rozdíl mezi profesorovým tělem, jemuž neustále povoluje svěrač, a jeho úpěnlivou snahou vše převést do racionální a uchopitelné podoby. Na rozdíl od racionálních, filozofických principů, jež se Alainovi brzy začnou bortit, však scénář s kresbou tvoří skvěle se doplňující, živou a kompaktní strukturu.  

Komiks s přesahem

Není to však jen strhující příběh, jenž je jasným důkazem o otevřené imaginaci dnes již devětaosmdesátiletého Jodorowského, co dělá z Šílené ze Sacré-Coeur výjimečný komiksový počin. Je to také značný příslovečný přesah, na nějž jsme přece jen zvyklí spíše z takzvané vysoké literatury. A konečně je to humor. Jak poznamená jedna z vedlejších postav: "Ty za*raný jihoamerický zmetci by měli myslet na televizní diváky a neunášet tak komplikovaný chlápky…" Pro Jodorowského je však onen "komplikovaný chlápek" živnou půdou.

Co dělal autor Blade Runnera, když se zrovna nevěnoval sci-fi? Přečtěte si náš článek.