Jak daleko hodlá Zeman zajít? Vyznamená Michala Davida, příště to bude Rákosníček?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Prezident republiky Miloš Zeman oznámil, že 28. října tohoto roku převezme z jeho rukou vyznamenání Michal David. Zpěvák, který proslul třeba hitem Non stop, mohl ocenění převzít už v minulosti. Vyznamenán však bude v den stého výročí vzniku Československa. Nelze se nezeptat proč.

/KOMENTÁŘ/ Kolem státních vyznamenání a ocenění v oblasti kultury se mluví – a patrně bude mluvit hodně. Začalo to ve chvíli, kdy z poroty Státní ceny za literaturu odstoupil jeden z členů, básník a literární historik Petr Hruška. Jeho pak následovali další porotci. Tato kauza vygradovala minulý týden, kdy tutéž cenu odmítl převzít spisovatel Jiří Hájíček. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že pozadí Státní ceny za literaturu se zpolitizovalo.

Troška, David a kdo dál? 

Když se Hájíčkovo rozhodnutí objevilo v médiích, čtenáři v komentářích pod články reagovali většinou slovy, že oceněného spisovatele vůbec neznají. Není předmětem tohoto článku soudit, zda tento stav vypovídá spíše o úrovni české literatury nebo o pozici, kterou má v současné společnosti kultura. Je nicméně zřejmé, že člověka, o němž se patrně bude mluvit v souvislosti se státními vyznamenáními v příštích několika dnech a týdnech, znají téměř všichni. Ti lidé jsou vlastně dva.

O tom, že by vyznamenání z rukou prezidenta republiky mohl převzít Michal David, se spekulovalo už před několika lety. Miloš Zeman je ostatně schopen udělit ho vskutku kdekomu. Například Zdeňku Troškovi. Letošní vyznamenaní, které bude Zeman na Hradě udílet 28. října, jsou samozřejmě specifické. Stoleté výročí vzniku Československa. A jako jeden z vyznamenaných Michal David.

K čemu to všechno? 

Fakt, že mnozí z občanů České republiky neznají jednoho z nejslavnějších soudobých spisovatelů, sice může být zarážející, ale asi není nijak varovný. Doba je zkrátka taková, literatura stojí stranou většinové pozornosti. Lze snad jen doufat, že jméno Jáchym Topol by v širších kruzích rezonovalo trochu více – už jen díky autorově undergroundové minulosti. Stejně tak zůstává faktem, že hudbu Michala Davida zná v Česku asi každý. Snad každý z nás si někdy o víkendu v noci jednu z hudebníkových písní pobrukoval.

V tom tkví jeden z argumentů Miloše Zemana. Michala Davida známe, Michal David nás baví, proto má být oceněn, a kdo by si snad myslel něco jiného, je hlupák – či něco jiného, peprnějšího, jak jsme od Zemana zvyklí. Lze argumentovat, že stejně jako všichni znají Michala Davida, znají všichni i zeleného panáčka z reklamy na Alzu. Michal David je talentovaný hudebník – a to, že svůj talent použil k tvoření hudby, díky níž jej bude znát každý, není třeba nijak odsuzovat. Na druhou stranu by za to asi nemusel dostávat vyznamenání z rukou prezidenta republiky. Nebo mohl. Mohl v případě, že by jako celebrita získal nějaký morální kredit. Zde však, jak víme, Michal David zrovna nezáří.

Není tajemstvím, že Miloš Zeman rád provokuje, rád posouvá hranici, za kterou si může dovolit jít. Že bude vyznamenání Michala Davida 28. října 2018 provokující a kontroverzní, to si Miloš Zeman uvědomuje. Proto taky své rozhodnutí ihned obhajoval a nezapomněl si rýpnout do potenciálních odpůrců. Stěží se proto nelze nedomnívat, že o Michala Davida tu zas až tolik nejde. Je to totiž opět Miloš Zeman, kdo chce všem dokázat… těžko už vlastně říct co. A tak nám nezbývá nic jiného než klást si otázku, čeho se od Zemana dočkáme příště?