Sahá si pro Babiše peklo? Pohádka Čertí brko je politickou satirou, kterou potřebujeme

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ti, kteří se před Vánoci těší na nové pohádky, to letos nemají jednoduché. V českých kinech sice budí v posledních týdnech pozornost hned dvě. Když draka bolí hlava s Karlem Gottem v hlavní roli je však, slušně řečeno, velice podprůměrná. A Čertí brko režiséra Marka Najbrta milovníky klasických pohádek nadchne jen stěží. To však rozhodně neznamená, že film nestojí za pozornost!

Režisér Marek Najbrt se letos uvedl hned dvěma filmy. Vedle dlouho očekávaného celovečerního snímku s Tondou Blaníkem v hlavní roli stojí pohádka Čertí brko, která jen před pár dny dorazila do kin. V obou filmech vystupuje Najbrtův "dvorní herec", představitel Tondy Blaníka Marek Daniel. Ale to rozhodně není vše, co Čertí brko a Prezidenta Blaníka spojuje. Letošní filmy Marka Najbrta jsou si totiž bližší, než by se mohlo zdát. A to i přesto, že jeden z nich je politickou satirou a druhý předvánoční pohádkou. Alespoň na první pohled.

Příběh Čertího brka není nijak složitý a nutno podotknout, že ani originální. V pekle jsou prohřešky lidí zapisovány speciálními čertími brky. V městečku Pytlov se však brko porouchá, a tak vyšle Lucifer (Ondřej Vetchý) vlastního syna, čerta Bonifáce (Jan Cina), do Pytlova s novým brkem. Co čert nechtěl, Bonifác narazí hned na začátku své cesty a o brko přijde. Pak je jeho hlavní starostí uhasit případné potíže. A do toho se samozřejmě zamiluje. Jeho vyvolenou je dcera hospodského Markéta (Judit Bárdos).

Nové peklo? Spíš ne

Peklo, které je řízeno jako instituce, to rozhodně není žádná novinka. A čert, jenž je trochu naivní, trochu neškodný a hodně zmatený, to je vyložené klišé. Po zhlédnutí Najbrtova Čertího brka je však zcela zřejmé, že tvůrcům zdaleka nešlo o to natočit originální pohádku.

V Pytlově totiž vládne rychtář (Tomáš Jeřábek). Ten se k moci dostal tím, že zfalšoval výsledky voleb. A protože není tak docela oblíbený, náklonnost obyvatel Pytlova si získává tím, že rozdává uzeniny a pivo. Nehodil by se rychtář spíš do filmu Prezident Blaník? Nepoznáváme v ní českého premiéra Andreje Babiše a jeho koblihy? Není to postava jak vystřižená z dobré aktuální politické satiry? Samozřejmě.

V pohádce Čertí brko jde totiž o pohádku až v druhé řadě. Uživatel yan001 napsal v komentáři pro česko-slovenskou filmovou databázi: "plný počet, protože zažít, jak se v kině 'chlámou' rodiče na pohádce a děti nechápou, co se děje – k nezaplacení." Dospělé obecenstvo má k Čertímu brku skutečně blíže. Vedle rychtáře se totiž ve filmu objevuje hned několik motivů, které jsou zcela evidentní narážkou na praktiky bývalého režimu. Na praktiky, kterých jsme se bohužel tak docela nezbavili.

Udavači z Pytlova

Příznačná je například scéna, v níž sedlák (Marek Daniel) udá svou ženu (Jana Plodková), kterou vidí jako "rozvracečku systému". A to se přitom tento sedlák ještě nedávno stavěl k moci poměrně skepticky. Leč nebylo tak složité získat si jej. Stejně jako další vesničany, z nichž se postupem času stane zmanipulované stádo.

Je složité hodnotit Čertí brko. Je to kvalitní pohádka? Spíš ne. Přesto je možné, že s ní budou spokojení i mladší diváci. Třeba proto, že Ondřej Vetchý v roli Lucifera je zkrátka skvělý. A co je důležité, i mladší diváci si z ní budou moct odnést alespoň základní ponaučení o tom, jak nějaké mocenské struktury bohužel fungují. Protože Čertí brko možná není nejlepší pohádkou. I lepších politických satir bychom našli mnoho. Je však možné, že se díky její neobvyklosti diváci zamyslí nad tím, nad čím běžně nepřemýšlí. A proto rozhodně stojí za pozornost.