Osmá řada Hry o trůny přichází. Tvůrci točili falešné scény, aby neunikly spoilery

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jen málo událostí je tak očekávaných jako uvedení poslední, osmé série globálně úspěšného seriálu Hra o trůny. S oblíbenými postavami se fanoušci opět setkají v polovině dubna. Co všechno o chystaných dílech víme?

Spisovateli Georgi R. R. Martinovi je v současnosti sedmdesát let a miliony čtenářů po celém světě zoufale dychtí po každé zprávě o pokračování knižní série Píseň ledu a ohně. Martin doposud napsal pět knih a série by jich měla čítat sedm. Zatím poslední, pátý díl, však Martin vydal už před téměř osmi lety a vzhledem k autorovu věku se nelze neptat, zda autor svou knižní sérii vůbec kdy dopíše.

Z Písně ohně a ledu se stal fenomén. A to ještě dlouho předtím, než byla přenesena na televizní obrazovky. Fenomén srovnatelný s Pánem prstenů J. R. R. Tolkiena či s Letopisy Narnie od C. S. Lewise (tato knižní série má mimochodem rovněž sedm dílů). Na úspěch Martinových knih navázal seriál, jenž byl pojmenován podle prvního dílu z cyklu Píseň ohně a ledu. Hra o trůny.

Ten je na televizi HBO vysílán od dubna roku 2011 a jeho úspěch ještě mnohonásobně překročil původní knihy. Dosud bylo odvysíláno sedm řad a osmou řadu, kterou by měla série končit, budou moct fanoušci sledovat již 14. dubna. U nás vzhledem k časovému posunu 15. dubna ráno. A tak jako před každou z předchozích sérií se i před tou osmou vznáší ve vzduchu množství otázek.

Kniha versus televize

Jedna z nejčastěji kladených otázek zůstane samozřejmě ještě dlouho nezodpovězená. Pouze pět řad seriálu Hra o trůny bylo víceméně věrných knižním předlohám. Pak museli tvůrci – s Martinem coby supervizorem v zádech – vymyslet "vlastní" pokračování.

A čtenáři po celém světě se proto ptají, zda budou chystané knihy dějově kopírovat seriál, nebo zda nám spisovatel nabídne jiné rozuzlení.  V této souvislosti bylo možné slyšet názor, že je jen dobře, že seriáloví tvůrci mohli seriál zakončit podle svého. Protože Martin by byl schopný nechat všechny oblíbené postavy v závěrečných dílech zemřít.

Ostatně se dá očekávat, že i v osmé řadě seriálu se s některou z oblíbených (či nenáviděných) postav budeme muset rozloučit. Na to, který z protagonistů a kdy zemře, je mimochodem možno i vsázet. Fanoušci se však mohou pouze domnívat, jak závěrečná série dopadne. Únik takzvaných spoilerů, tedy informací, které prozrazují děj, si tvůrci pečlivě hlídali. Podle všeho byly dokonce natáčeny falešné záběry, které znemožňovaly komukoliv ze štábu vyzradit peripetie příběhu.

Co se stane?

Poté, co na internetu začaly kolovat první fotografie z natáčení, nicméně nadšenci neváhali a začali rozebírat, co která fotografie znamená. Jak se postava, která je na snímku zachycená, tváří, co má na sobě, kde se asi nachází… Teorií je možné najít napříč internetem velké množství.

Není však moc pravděpodobné, že by se některým z nich podařilo přijít rozuzlení seriálu na kloub. Pokud je totiž něco, čím se Hra o trůny naprosto vymyká z dosavadních seriálových schémat, je to její nepředvídatelnost. Žádná z postav se nenachází mimo ohrožení života. I ten největší "klaďas" může během pár dílů zcela obrátit. A naopak.

V polovině dubna to tedy vypukne. Hra o trůny vygraduje a uzavře se tak jedna z nejúspěšnějších seriálových ság posledních desetiletí. Příběhy spojené s dobýváním Železného trůnu však nekončí. Už jen proto, že snad co nevidět vyjde alespoň šestý díl knižní série George R. R. Martina.