Češi se neliší. Nejraději sledujeme kasovní trháky, lákadlem příštích měsíců je Hra o trůny

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Možná už jste taky propadli kouzlu internetových televizí. Zajímá vás, jak taková televize funguje? V rozhovoru jsme se ptali Vladimíra Továrňáka, který v jedné takové pracuje. Zajímalo nás taky to, na co se Češi nejčastěji dívají a co je největším lákadlem nadcházejících měsíců. 

Co vás k práci v televizi přivedlo? 

Na úvod bych zmínil, že nepracuji v televizi. Pokud se o někom řekne, že pracuje v televizi, představím si pod tím zaměstnance TV Nova nebo TV Prima. Já pracuji pro technologickou firmu, která vyvíjí platformu, díky níž sledování televize dostává nový rozměr. Snažíme se o to, aby se nemusel divák přizpůsobovat televizi nebo televiznímu programu, ale aby to bylo naopak.

Mohl byste internetovou televizi Kuki stručně představit? 

Chytrá internetová televize Kuki vznikla v roce 2014. Patří mezi IPTV, jedná se tedy o vysílání televize přes internet. Funguje prostřednictvím internetového připojení od jakéhokoliv poskytovatele. Zákazníkům umožňuje nastavit si vysílání podle vlastního vkusu. K dispozici mají více než 140 kanálů různých žánrů. Máme širokou nabídku sportovních, dětských, hudebních, ale třeba také erotických programů. Jednou za měsíc mají uživatelé možnost předvolbu kanálů změnit. Vysílání mohou sledovat v mobilu, tabletu, počítači nebo klasicky v televizi. Zároveň nabízíme službu Kuki kino, kde lidé najdou různé filmy v HD rozlišení. Mohou si je půjčit jednorázově na 48 hodin, nebo si předplatit měsíční paušál. Zahraniční tituly jsou u nás dostupné v původním znění, s českými titulky i českým dabingem.

V posledních letech je sledování filmů a pořadů na internetu čím dál více populární. Je podle vás možné, že internetové televize časem zcela převálcují ty klasické?

Těžko říct, zda dojde k úplnému nahrazení. Dnes už ale víme, že internetové televize jsou stále oblíbenější. Jejich užívání je snadné, intuitivní a oproti klasické televizi nabízejí spousty chytrých funkcí. Televizní diváci, kteří využívají klasickou televizi, navíc musejí čelit různým změnám a modernizacím jako například nyní v případě přechodu na DVB-T2. Tento problém je zcela mine, pokud zvolí IPTV, tedy televizi přes internet.

Máte patrně přehled o tom, na co se Češi nejčastěji koukají. Co nás nejvíc láká?

Češi jsou fanoušci do seriálů. Dlouhodobé oblibě se těší sitcomy Simpsonovi a Teorie velkého třesku. V čele žebříčku je dále třeba také seriál Futurama. Velkému zájmu se těší i detektivky jako Columbo, Hercule Poirot nebo Sběratelé kostí. Z českých seriálů loni zabodoval Labyrint a První republika. Dlouhodobě sledovaná je Ulice. Jinak stále platí, že se lidé nejvíc dívají na pořady, které běží mezi 7. a 11. hodinou večerní. Ať už se jedná o filmy, seriály či jiné pořady a show.

A jaké filmy jsou oblíbené?

U našich diváků jsou stále velmi oblíbené české filmy. Potvrdilo se to i na filmových kolekcích, které divákům každoročně zpřístupňujeme. Od začátku adventu až do 20. 1. mohli sledovat stovky filmů různých žánrů v jednotlivých tematických edicích. Nejvíce filmů bylo puštěno z kolekce českých filmů. Následovaly akční filmy a také pohádky, které logicky lidé ocenili ve vánočním období.

Jsou tyto divácké preference nějak specifické? Pokud bychom třeba srovnali s jinými zeměmi…

Markantní rozdíly mezi jednotlivými zeměmi nejsou. Vedou globální kasovní trháky. Jediným rozdílem je domácí produkce jednotlivých zemí, ať už to jsou filmy, dokumenty nebo pohádky. Což dává smysl.

Co se očekává v nadcházejících měsících? Jaký film, seriál by měl být největším lákadlem?

Za velkou událost v rámci TV vysílání se dá považovat start poslední série Hry o trůny (Game of Thrones), která má celosvětově přes 30 milionů sledujících diváků. Z české produkce je očekávánou detektivní sérií Sever nebo titul Princip slasti.

Jaký je váš oblíbený film? Co si v televizi pustíte vy?

Mám rád klasické akční a sci-fi filmy. Poslední dobou si ale v televizi pouštím i seriály jako Dr. House, Kravaťáci nebo Teorie velkého třesku. Rád taky zapnu dětem pohádku, když se to zrovna hodí.