Hra o trůny, Černobyl a další: Letošní seriály, které by neměl minout žádný fanoušek

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Množství dobrých seriálů od začátku roku stoupá a stoupá. Již několikrát jsme od ledna slyšeli o zaručeném trháku, který se snad i jednou zapíše do dějin kinematografie. Podívejte se na to nejzajímavější, co bylo v tomto roce zatím uvedeno.

Hra o trůny

Osmá série legendární Hry o trůny byla sice pro mnohé diváky a dokonce i fanoušky zklamáním, přesto nemůže ve výčtu největších seriálových událostí roku chybět. O tom, že se konečně dozvíme, jak to dopadne v souboji o železný trůn, se mluvilo měsíce dopředu a týdny před prvním dílem se objevovaly všelijaké spekulace a odhady.

Bohužel, souboj o železný trůn sice vyvrcholil, ale rozpačitě. Pochybnosti vzbudily už první dva díly osmé série Hry o trůny, během nichž se toho řeklo poněkud víc, než bylo třeba. Třetí díl sice nabídl jednu z nejopulentnějších bitev v dějinách kinematografie, která spolkla takřka celou stopáž, ale rozpaky jen vzrostly. Nelogické chování postav, nepřehledné záběry a dost umělé vyústění, to vše byly důvody, proč se po třetím díle mnozí diváci na Hru o trůny dodívali spíše z nutnosti.

Tři zbývající epizody k napravení reputace nestačily, ba naopak. Nic to však nemění na tom, že Hra o trůny je jedním z nejslavnějších seriálů posledních let – a vzhledem k tomu, že poslední roky lze lehce spojit se seriálovým boomem, můžeme předpokládat, že o adaptaci knih George R. R. Martina se mluvit jen tak nepřestane.

Euforie

Pokud jste o seriálu Euforie ještě neslyšeli a řadíte se k seriálovým požíračům, rozhodně si o tomto počinu něco zjistěte. Nutno podotknout, že bude lépe nejprve si přečíst nějaké recenze či synopse, Euforie totiž nemusí sednout každému. Zvlášť lidé s mimořádně vyvinutou empatií mohou mít problém. Euforie rozehrává spletitou hru, do níž se dostanou snad všechny prohřešky generace dnešních teenagerů. Promiskuita, drogy, neopatrný pohyb ve virtuálním prostoru… Ne nadarmo se o Euforii hovoří jako o dekadentním díle.

Ačkoliv je dobré jedním dechem dodat, že není zrovna spravedlivé seriál takto bagatelizovat. Vyzdvihnout můžeme třeba mimořádně zdařilou práci s kamerou, díky níž se tou změtí frivolity proplouvá občas i celkem hladce – ačkoliv možná se díky tomu seriál zadře pod kůži o to více. Konečně je třeba podotknout, že představitelka hlavní role, herečka a zpěvačka Zendaya, bude možná jednou osobou, která bude hýbat světem showbyznysu.

Černobyl

Právě Černobyl byl jedním z těch seriálů, o nichž se krátce po odvysílání začalo mluvit až v nepřiměřených superlativech. Ačkoliv – skutečně bylo přehnané tvrdit, že je Černobyl jedním z nejzdařilejších seriálů posledních let? Určitě je jedním z nejpozoruhodnějších. Černobyl není bez chyby. Nejenže byla opakovaně zpochybňována jeho faktografická věrohodnost (což je třeba brát vždy s nadsázkou, jedná se přece o seriál), dynamika děje také občas příliš podléhala snaze o chytlavost. Craigu Mazinovi je však třeba přiznat minimálně to, že se mu podařilo rozvířit debatu o události, jejíž aktéry je třeba znovu a znovu připomínat. Jak ty kladné, tak především ty záporné. Ostatně je pravda i to, že Černobyl je rovněž mimořádný seriál.

Do českého rybníčku

O Mostu! toho bylo napsáno tolik, že není třeba tento seriál znovu připomínat. Namísto toho můžeme na závěr zmínit pozoruhodnou Zkázu Dejvického divadla. Ne snad že o ní by se toho napsalo málo, jen by byla škoda, kdyby se na ni kvůli Mostu! (po)zapomnělo.