Bohatší než královna Alžběta. J. K. Rowlingová k literatuře utíkala od depresí

Nejdříve neměla na účty, dnes je bohatší než královna Alžběta II.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Být autorkou nejprodávanější knihy všech dob, to už něco znamená. Příběhy Harryho Pottera byly přeloženy do 67 světových jazyků a prodalo se bezmála 500 milionu kopií. Vznikly kultovní filmové adaptace, divadelní představení a nekonečné množství suvenýrů, které odkazují k tomuto světovému literárnímu fenoménu. Její autorka si však obrovské bohatství poctivě vydřela. 

Ještě pět let před neskutečným úspěchem její knihy Harry Potter a Kámen mudrců žila ze sociálních dávek. Následně se však stala multimilionářkou. Svoji první knihu napsala již v šesti letech. Pravým jménem Joanne Rowlingová pocházela z obyčejných poměrů a její literární úniky a fantazie nikdo z blízkých nevnímal jako projev geniality a neskutečného talentu. 

Některé kreativní duše si však prostě nemohou pomoci a Joanne Rowlingová  na své příběhy myslela vpodstatě pořád. Zpočátku měla problémy zaplatit účty a její literární pokusy většinou končily v šuplíku. To ještě netušila, že je v přeneseném slova smyslu plný zlata. 

Špatné je k něčemu dobré

Život Joanny Rowlingové rozhodně nebyl ničím lehkým. Nestabilní zaměstnání a tím nepravidelné příjmy ji uváděly do finanční tísně. Při pracovním pohovoru byla schopna místo soustředěného ambiciozního rozhovoru otevřít zápisník a psát si poznámky do svých příběhů z říše fantazie. 

Kromě toho se musela srovnat s brzkou smrtí své matky, která velmi dlouho bojovala s roztroušenou sklerózou, a když její tělo definitivně selhalo, bylo Rowlingové pouhých 25 let. Její boj se odehrával také na bitevním poli jménem psychika. Prožívala velmi silné deprese, časté poruchy spánku a trpěla poruchou příjmu potravy. 

Sama později vysvětlila, že tyto těžké chvíle promítala do svých knih a příběhů. Pokud si vybavíme temné mozkomory z Harryho Pottera, četli jsme postavy, které se zrodily jako metafora na těžké deprese. 

Literaturu nikdy nestudovala a její vysokoškolský obor byla francoužština. To sama označila za jednu z největších chyb ve svém životě. Ovšem i chyby hrají ve vývoji umělce zásadní roli  jen těžko, říct, jestli by vůbec Harry Potter vzniknul, kdyby se Rowlingové život nehrotil mezi prsty. 

Cestou ve vlaku

Fascinující je také fakt, že všechny zásadní postavy a dějová linka prvního dílu Harryho Pottera vymyslela během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna. Kámen mudrců tak pevně přistál v hlavě nadané spisovatelky, ale vše se zatím stále hromadilo mimo pozornost veřejnosti. 

Zásadní krok, který pomohl celou knihu dokončit, byl plán živit se výukou angličtiny v Portugalsku. V Portu nejenom vznikla hlavní část knihy, ale také zde našla manžela, s kterým počala dceru. Vztah však nevydržel a Rowlingová s dítětem a kufrem plným poznámek odcestovala do skotského Edinburgu. Zde po místních kavárnách vysedávala a dokončovala příběh, který dnes znají lidé po celém světě. 

Když v roce 1995 první díl dokončila, rozeslal ho také britským nakladatelům. Nikdo však dlouho neprojevoval zájem. Ti, kteří příběh o vyvoleném čaroději drželi v ruce a s díky odmítli, musejí velmi litovat, že neodhadli potenciál, který v Rowlingové dlouhá léta dřímal. 

Až jedno nakladatelství jménem Christopher Little spíše ze zvědavosti knihu přijalo a vydalo v 500 kusech. Nakonec se prodalo rovnou 300 tisíc knih ve Velké Británii a dalších 100 tisíc v USA. Kolotoč jménem Harry Potter se roztočil a z neznámé spisovatelky, která měla problém zaplatit účty, se stala multimilionářka. 

Nejprodávanější kniha všech dob

Rowlingová následně dokončila dalších šest dílů a tři doplňkové knihy, které vznikly ve prospěch charitativní organizace Charity Relief. Harry Potter má nakonec osm částí, vznikla úspěšná filmová podoba, kdy jen první díl vydělal neskutečnou jednu miliardu dolarů. 

J. K. Rowlingová tak postupně získala za úspěch ze světa Harryho Pottera jmění, které má větší hodnotu než to, co má k dispozici královna Alžběta II. Přestože velké množství svých peněz věnovala charitě, její bohatství se odhaduje na něco přes jednu miliardu dolarů. Neuvěřitelný příběh jedné spisovatelky tak fascinuje svojí veleúspěšnou pointou.