Hvězda Hollywoodu, která zemřela s láskou ke zbraním. Charlton Heston skrýval tajemství

Charlton Heston se proslavil ve filmu Ben Hur, ale také v Planetě opic
 

Byl to muž velkých rolí, vysokých honorářů a také milovník střelných zbraní. Hvězdný herec Charlton Heston ztvárnil hlavní úlohu ve filmu Ben Hur, ale také v Planetě opic. Co však o svém životě dlouho skrýval a jak to bylo vážné s jeho zbraněmi? 

Když provokativní dokumentarista Michael Moore ve svém snímku Bowling for Columbine řešil vztah USA ke střelným zbraním, jednou z jeho ústřední a kritizované postavy byla také hvězda starého Hollywoodu Charlton Heston. Muž, který si ve filmu zahrál dokonce Mojžíše, byl totiž militantním zastáncem toho, že střílet může každý… 

Od rasismu ke zbraním

Úspěšný oscarový herec byl v začátku své kariéry velmi hlasitým zastáncem lidských a občanských práv. Nejednalo se tak pouze o celebritu s kupou peněz, ale také o aktivního občana, jenž využíval svého renomé ke zlepšení světa. 

Později se z něj stal spíše prototyp typického Američana, a to spíše v tom negativním slova smyslu. Muž, který se narodil v malé vesnici uprostřed divočiny, přiznal, že právě divoká zvěř mu byla prvními diváky v jeho začínajících hereckých choutkách. 

Utajená akce

Charlton Heston byl pár let aktivním vojákem a s armádou spolupracoval i v době, kdy se jednalo o velmi úspěšného herce. Namlouval totiž instruktážní videa pro armádní účely. Často se tak dostal do styku s tajnými materiály a mohl se pochlubit bezpečnostní prověrkou. 

Heston se politicky profiloval jako konzervativní republikán. Bojoval proti potratům, homosexualitě,  hlavně velmi aktivně obhajoval držení střelných zbraní. Jeho hlas byl slyšet při každé prezidentské kampani a kandidáti velmi rádi využívali jeho přízně. 

Prezidentem

Charlton Heston byl velký sběratel zbraní. Doma se mohl pochlubit stovkami historických i moderních typů zbraní. V letech 1998 až 2001 byl prezidentem asociace držitelů zbraní National Rifle Association. Sám žil spořádaný život, měl adoptovanou dceru a jako správný americký křesťan se jednou málem ocitl v roli boha při akci FBI, která jeho hlasem chtěla přesvědčit zabarikádovaného náboženského šílence. Z toho však sešlo. 

Po několika letech a Alzheimerovou chorobou zemřel 5. dubna 2008 ve svém domě v Beverly Hills na zápal plic.

KAM DÁL: Výsměch rodičů může být toxický. Psychické nemoci u dětí není radno podceňovat

 

Klíčová slova:
USA