Kultura v karanténě. Otevřené světové galerie online a divadla, která bojují o přežití

Z domova můžete navštívit Louvre, ale i jiné velké galerie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Člověk je tvor vynalézavý a kreativitou v posledních dnech rozhodně nešetří. Karanténa kvůli šíření koronaviru ovlivňuje v podstatě celý svět. Zavřené obchody, restaurace jistě zásadně chybí, ale co taková kultura v době, kdy není možné navštívit divadlo, kino, galerii nebo muzeum? Internet vše částečně vyřešil.

Aktuálně se nacházíme v situaci, kterou v podstatě nikdo nepamatuje. Karanténa zcela změnila životní styl nás všech. Žádné popíjení v hospodě ani návštěva kulturních akcí v současné chvíli není možná. O tom, jak zásadně tato okolnost zamává s finanční stabilitou už tak velmi křehkého oboru, nemusí být řeč. Mnohem zajímavější je způsob, jakým se představitelé uměleckých a volnočasových aktivit zapojili do boje s karanténou…

Povznes svého ducha v obýváku

Krátká procházka v parku či v lese je jistě žádoucí a člověku, který většinu času tráví uzavřený v karanténě, může alespoň trochu pozvednout ducha. Pro kulturně smýšlejícího člověka jsou tyto dny opravdu nezvyklé.

Knihovna je sice plná nepřečtených titulů, internet nabízí obrovské množství kvalitních filmů, ale živá kultura je přece jenom něco, co chybí. Aktuální situace tak donutila instituce jako muzea, galerie, divadla či kina k improvizaci, jež si získává obrovskou popularitu už jenom proto, že člověk chce být s umělci a bez práce solidární. 

Na sociálních sítích se tak rozšířila kulturní epidemie online přenosů z divadel a virtuální procházky galeriemi po celém světě. Princip socializace však nenahradíš. Kdo před návštěvou kina nešel do restaurace či po návštěvě muzea na kávu? Kultura je o sdílení s lidmi podobného ražení. Proto jsou iniciativy podobného typu chvalitebné, ale přece něco jim chybí, což samozřejmě nemůžeme nikomu vyčítat. Taková je doba. Co zajímavého se tak lidem na internetu nabízí, když musí trávit svůj volný čas v karanténě?  

Nejenom umění

Byla by chyba zmiňovat se v tomto ohledu jen o kultuře. Online prostor se totiž stal alternativou pro mnoho dalších, kteří zde našli místo jak podnikat nebo jenom předat svoje zkušenosti a třeba skrze vzdělávací programy. Zcela pochopitelně na skypu či facebooku tráví hodně času žáci některých škol. Výuka a setkávání alespoň skrze obrazovku pomohou ve stereotypně uzavřeném prostoru domova. 

Stejně tak je velký počet přednášek o umění, historii, filozofii, ale také o zdravé stravě. Pochopitelně je žádoucí cvičit i za zavřenými dveřmi. Proto existují nové online lekce jógy, fitness a nebo jiných sportů, které můžete dělat z pohodlí domova. 

Ty nejviditelnější iniciativy se vztahují na muzea a galerie. Nejprestižnější místa na světě se otevírají pro každého z nás z pohodlí domova. Sice se nepodíváte těm nejznámějším umělcům přímo do „tváře”, ale rozhodně stojí za to minimálně hodinu věnovat podobně příjemnému programu. 

Galerie jako Louvre, Museé O’rsay, Tate a další vás zvou buď v pravidelných prohlídkách nebo ve formě google street view, kde najdete i podrobný popis díla, které máte před s sebou. Podobně tomu je i u nás. Totožné principy zkouší Národní galerie a galerie DOX.

KAM DÁL: Drtikol nebyl jenom fotografem slavných osobností. Celé své dílo odevzdal muzeu kvůli buddhismu.