Legendární Hříšný tanec. Původně to měl být propadák z videopůjčovny

Patrick Swayze údajně hodně trpěl z neprofesionálního chování Jennifer Grey
 

Na televizních obrazovkách se tento legendární film z roku 1987 objevuje s železnou pravidelností. Stal se celosvětovým hitem, ale původně se vůbec neměl objevit na plátně kin. Natáčení  provázelo mnoho nepříjemností spojené hlavně s tancem. Jaké jiné zajímavosti o této americké letní romanci neznáte?

Poslušná dcera přezdívaná Baby už prostě nebude sedět v koutě. Parafráze legendární věty z tanečního romantického filmu zlidověla, ale představitel hlavní herecké role Patrick Swayze ji od srdce nenáviděl. Paradoxně to nebyl jediný háček, který provázel natáčení legendárního filmu s nízkým rozpočtem.

Nejvýnosnější film roku

Dnes lze jen těžko pochopit, že tvůrci snímku plánovali Hříšný tanec distribuovat jen do amerických videopůjčoven. Producenti dokonce kvůli tomuto plánu upravili rozpočet na ty nejnižší náklady. Nízkorozpočtová romantika však všechny překvapila. Tanec, hudba, vtip, romantika a neodolatelná ústřední dvojice. To všechno jsou ingredience úspěchu, které nakonec zapříčinily, že se Hříšný tanec objevil v kinech a vydělal několikanásobně větší částku, než kterou ve finále stál.

V roce 1987 se jednalo o nejvýdělečnější snímek a americké videopůjčovny si musely počkat. K tomu je nutné dodat, že velký komerční úspěch slavil i soundtrack. Ten se v USA stal 11x platinový a 18 týdnů se držel na špičce řebříku Billboard 200 album. K dnešnímu dni se ho prodalo po celém světě více jak 32 milionů kusů, což z něj dělá jeden z nejúspěšnějších soundtracků historie.

Problémy s Jennifer

Snad kolem každého veleúspěšného filmového díla rázem vznikají zajímavé historky z natáčení. Je skoro až pravidlem, že když výsledek slaví úspěch, průběh natáčení rozhodně není tak slavný jako výsledek na plátně. To souvisí hlavně se vztahem ústřední dvojice. Romantické jiskření mezi “drsňáckým” Patrickem Swayzem a lehce uťápnutou Jennifer Grey bylo opravdu jenom na plátně. 

Během natáčení vzniklo hned několik nepříjemných konfliktů, které nevytvářely zrovna příjemnou atmosféru. Jennifer Grey měla kupříkladu obrovský problém s milostnými scénami s Patrickem Swayzem. Údajně propadala hysterii ve chvíli, kdy měla políbit svého filmového partnera na ústa. Režisér Emile Ardolino kvůli tomu na představitelku hlavní role dokonce několikrát zvýšil hlas. Jednou ji dokonce doporučil, ať prostě zavře oči a představí si, že líbá svého kluka.

O problematické spolupráci se také ve své autobiografii rozepsal Patrick Swayze. Kdykoli měl někdo vůči Jennifer Grey nějakou výtku k výkonu, hned se rozbrečela. Navíc ji pokládal za velice neprofesionální herečku, protože natáčení často přerušovala nezvladatelnými výbuchy smíchu, trapným bláznovstvím. K tomu všemu nepřispěl ani fakt, že Jennifer Grey nebyla moc dobrá tanečnice. Většinu tanečních scén tak musela točit její dublerka.

Problémy s Patrickem

I samotný Swayze si však během natáčení neodpustil nějaké manýry. Bylo pro něj například velmi frustrující, že postava Johnnyho Castla je mnohem horší tanečník než on sám. Aby byla postava věrohodná, nemohl kvůli tomu tančit naplno. I matka Patricka Swayzeho Patsy kritizovala jeho taneční výkon ve filmu s poznámkou, že její syn umí tančit mnohem lépe.

Zajímavý je také fakt, že před natáčením se velmi vážně uvažovalo o tom, že postavu Johnnyho by mohl hrát Val Kilmer nebo Billy Zane. Autoři však nakonec neprohloupili tím, že obsadili dnes již zesnulého Patricka Swayzeho.

KAM DÁL: Průkopník českého filmu. Legendární Kříženecký začal filmovat na dluh