Letošní Vánoce u televize: Ke zhlédnutí budou lákavé novinky i neochvějné klasiky

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Snad každý se o Vánocích s chutí podívá na televizi. Co budeme moct sledovat letos? Podobně jako každý rok – televizní programy vyrukují hned s několika novými pohádkami, o slovo se však přihlásí i klasické kusy.

23. prosinec

Poslední pracovní den před Štědrým večerem uvádí první program České televize pohádku Anděl Páně, po které následuje muzikálová Noc na Karlštejně, adaptace divadelní hry Jaroslava Vrchlického. Diváci Novy se můžou těšit na animované Ledové království – následované King Kongem – a na Primě dostane prostor Dobrý voják Švejk z roku 1956.

Štědrý den

Na Štědrý den se o slovo přihlásí nejprve klasika. Na prvním programu ČT od 17:20 Byl jednou jeden král s Janem Werichem a Vlastou Burianem v hlavních rolích. Po tomto snímku bude premiérovaná pohádka Princezna a půl království.

Stojí za ní režisér Karel Janák (např. Snowboarďáci, Rafťáci či letošní LOVEní) a herecké obsazení je více než slibné – v hlavních rolích se představí Matouš Ruml, Eva Josefíková, Jakub Prachař a Marek Eben (poslední jmenovaný se coby herec vrací na televizní obrazovky po více než dvou dekádách). I nápad, který lze vyčíst z anotace tohoto televizního filmu, je pozoruhodný – pohádka využívá a převrací jedno z mnoha známých žánrových schémat. Na začátku Honza zabije draka a má dostat ruku princezny. Té se však její nastávající, prosťáček v podání Matouše Rumla, nelíbí. Co bude následovat?

O tom, ale i o tom, jak se Karlu Janákovi zadařilo, se přesvědčíme v sedm hodin. A pokud by to náhodou nevyšlo, chuť snad spraví Anděl Páně 2 či obvyklé Pelíšky.

Kdo naladí Novu, bude moct zhlédnout film Honza málem králem (začíná pět minut před pátou), poté Princeznu se zlatou hvězdou a ve večerním bloku Tři bratry a Pretty Woman. Prima uvede Prince Bajaju (16:20), večer pak Sedmero krkavců (18:05) a Sám doma (20:15).

1. svátek vánoční

25. prosince zaujme na programu třeba v loňském roce uvedené Čertí brko (ČT 1, 20:00) režiséra Marka Najbrta, které zřetelně překračuje hranice běžných pohádek, dále pak Nejkrásnější hádanka z roku 2007 (Nova, 20:20) – a kdo předchozího dne s chutí zhlédne Sám doma, může se podívat na pokračování (Prima, 20:15).

Čemu dále věnovat pozornost?

26. prosince bude na prvním programu České televize běžet – spolu s Pelíšky snad "nejvánočnější" český – film Tři oříšky pro Popelku. O den později Česká televize uvede druhou novinku, pohádku Čarovný kamínek, která vznikala ve spolupráci se slovenskou televizí RTVS. Režisérkou je Kristína Herczegová a ve filmu se představí třeba Zuzana Bydžovská, Ady Hajda nebo Pavel Kříž.

Jako obvykle bude odvysílána i pohádka pro sluchově hendikepované. Za filmem Kde bydlí strašidla, který bude ke zhlédnutí na druhém programu České televize, a to 18. 12. od půl čtvrté a na Štědrý den ve tři čtvrtě na dvanáct, stojí stejně jako v předchozích letech dvojice Alena Derzsiová coby režisérka a Alexandra Vebrová jako scenáristka.

Klíčová slova: