Luník IX: Honosná chlouba Košic se změnila v největší romské ghetto Evropy

Všude je hrozný nepořádek.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Luník IX je městská část Košic na Slovensku, do které se jen tak obyčejný člověk nevydá na procházku. Košické sídliště je mnohem horší verze Chánova v Mostě na severu Čech. I přesto, že se v posledních letech situace o něco málo zlepšila, tak Luník IX stále budí hrůzu. Všudypřítomná špína a odpadky připomínají spíš jedno velké smetiště než sídliště. Někteří obyvatelé se snaží Luník IX vlastními silami zvelebovat, ale schopných lidí, kteří chtějí něco změnit, je stále nedostatek. Většina lidí žije ve špíně, bez elektřiny nebo teplé vody. Přitom před více než třiceti lety byl Luník IX chloubou Košic. 

Někteří obyvatelé se snaží Luník IX vlastními silami zvelebovat, ale schopných lidí, kteří chtějí něco změnit, je stále nedostatek. Většina lidí žije ve špíně, bez elektřiny nebo teplé vody. Přitom před více než třiceti lety byl Luník IX chloubou Košic. 

Luník IX byl pýchou Košic 

Před více než třiceti lety vypadal Luník IX jako obyčejné sídliště, kterých je po celém Slovensku nespočet. Mezi obyvateli byli především vojáci a policisté. V tehdy nových panelových domech byly na patře vždy dva čtyřpokojové byty, které byly dobře vybavené. Luník IX bylo zcela normální sídliště se zelení, která lákala k procházkám.

Luník IX už tehdy obývali Romové, na které měli právě přítomní policisté a vojáci nejenom dohlížet, ale také se je snažit začlenit do společnosti a běžných činností. Místo toho, aby se Romové integrovali a sžili s ostatními, příslušníci policie, vojáci a ostatní obyvatelé se začali pomalu z Luníku IX stěhovat pryč. 

Největší romské ghetto Evropy 

Postupně se ze sídliště odstěhovali všichni ti, kteří měli dohlížet na pořádek a řád. Bodem zlomu se stala situace, kdy se k hrstce přizpůsobivých Romů z Luníku IX přistěhovali Romové z nelegálního tábora, kteří byli zvyklí na kočovný styl života.

Nové obyvatelstvo se nedokázalo přizpůsobit vymoženostem moderní doby a naložilo s vybavením domů a bytů po svém. Protože na sídlišti již nezbyl téměř nikdo, kdo by novým obyvatelům vysvětlil vše potřebné a určil hranice, nově přistěhovaní vzali chod Luníku IX do svých rukou. Kdysi upravené sídliště se začínalo pomalu měnit v jednu velkou skládku. 

Život na hranici naprosté chudoby 

Současný život lidí z Luníku IX není nijak růžový. Město se snaží zavést na sídlišti pořádek a zajistit ochranu všem potřebným lidem. Přesto se do této oblasti jen tak někdo neodváží a po setmění už vůbec ne. Někteří lidé se snaží udržovat pořádek, mají zavedenou elektřinu a teplou vodu, ale ještě je tady množství těch, kteří žijí na hranici naprosté chudoby.

Nájemníci neplatí nájem ani služby a žijí ve špíně a nepořádku. Kvůli tomu se na sídlišti mnohokrát rozšířily nemoci jako žloutenka, meningitida, vši, svrab nebo různé druhy průjmu. Vylidněné budovy město pomalu demoluje a má v plánu na jejich místě postavit nízkonákladové domy, které poslouží pro lidi, kteří splní určitá kritéria a budou se snažit sídliště vést k lepšímu. 

Klíčová slova: