Nejlepší české filmy pro každého. Ruský sirotek s Oscarem, lidový Hrabal a podceňované Pelíšky

Miroslav Donutil ve filmu Pelíšky a jeho nesmrtelná role
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Určovat v kultuře, co a kdo je nejlepší, jde jen opravdu těžko. Nejedná se totiž o sport, kde máte jasná pravidla, podle kterých se měří výkon. U filmů by člověk řekl, že by to mohl být výnos z návštěvnosti kina, ale kvalitu filmu nemůžeme měřit hodnotou peněz. O rozluštění zapeklité situace se pokusíme seznamem českých filmů, které mají rádi snad úplně všichni…

V současné době se česká kinematografie poněkud hledá. Vnikají ambiciózní projekty, jako je film Havel, či komerční trháky jako Ženy v běhu a pokusy o umělecký nezávislý film jako v případě snímku Všechno bude. 

Filmový průmysl se drolí do několika žánrů a jejich cílová skupina se vždy mění podle toho, o čem konkrétní film vypráví a jestli jsou jeho ambice čistě komerční, festivalové nebo vzdělávací. Občas se ve složité struktuře filmové zábavy najdou snímky, které splňují všechno tak, že je lidé milují i po letech a fanouškovská základna je opravdu veliká. O jakých filmech je řeč? 

Pelíšky

Šabach, Jarchovský a Hřebejk. Tři jména, která zásadně ovlivnila fakt, že už se 21 let těšíme z několikátého sledování filmu Pelíšky. Když se po kinopremiéře film usadil v televizním programu, své pevné místo si pochopitelně našel během vánočních svátků. Volná adaptace knihy Petra Šabacha Hovno hoří byla původně velmi podceňovaná. O čemž svědčí také výběr filmového materiálu, kterým byl levnější 16milimetrový film. 

Nakonec se však film plný hvězd stal kultovní a najde se jen málokdo, kdo ho alespoň jednou neviděl. Hořkosladce zachycené období konce pražského jara v roce 1968, které utnula invaze vojsk Varšavské smlouvy, baví hláškami, skvělými hereckými výkony a autenticitou. 

Kolja

Nenajdeme moc českých filmů, které by se pyšnily prestižní filmovou cenou Oscar a přitom v něm byl ukrytý zdejší typický humor, ale také osobní tragédie a politická revoluce. Snímek Kolja je stále skvělým snímkem, který lidé většinou vnímají velmi pozitivně. Velkou měrou k tomu přispívají herecké schopnosti hlavní postavy ztvárněné Zdeňkem Svěrákem, který byl zároveň také scenáristou celého projektu. 

Dokonalý výkon předvedl především Andrej Chalimon - tedy filmový Kolja. Snímek řešící především lokální traumata v souvislosti s minulým režimem a osud jednoho starého mládence, jenž místo filharmonie hraje na housle po krematoriích, oslovil i zahraniční diváky. Úspěch měl dokonce tak veliký, že s ním Jan Svěrák získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. 

Slavnosti sněženek

Nedávno zemřelý Jiří Menzel byl expertem na adaptace knih Bohumila Hrabala. V případě Ostře sledovaných vlaků získal dokonce cenu Oscar, ale i když se jedná o opravdu podařený a oblíbený snímek v hlavní roli s Václavem Neckářem, nikdy se z něj nestal všeobecný kult jako v předešlých dvou filmech. Navíc právě spolupráce Menzela a Hrabala dala naší kinematografii jedno dílo, které mnohem fatálněji zasáhlo diváckou oblibu v Československu, potažmo v České republice. Nejedná se překvapivě o Postřižiny, které k tomu nemají daleko, ale o Slavnosti sněženek. Hlášky, které zlidověly, a odvěké dilema jestli se zelím nebo se šípkovou, prostě z našich filmových dějin jen tak nezmizí. 

KAM DÁL: Televizní seriály socialismu. Ideologická Žena za pultem a legendární Nemocnice na kraji města