Dovolená v Ekvádoru: Rovník, nejvzdálenější bod od středu země, ale také nebezpeční kapsáři

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Jednou z destinací, které dosud odolávají tlaku globálního turismu, je jihoamerický Ekvádor. Což je zarážející, neboť díky rozmanité biodiverzitě nabízí od všeho trochu – tropické pralesy s místními domorodci, působivé sopky a pohoří, která přesahují hranici 6 000 metrů nad mořem, a také písčité pláže lemované banánovníky. Na své si zde může přijít opravdu každý. 

Ekvádor si své jméno odnesl ze španělského termínu ecuador – rovník. Právě v Ekvádoru, nedaleko hlavního města, totiž leží Mitad del Mundo – střed světa. Díky této geografické poloze má Ekvádor poměrně stabilní podnebí, prší zde málo a převážně v horách.

Obchody, kam se podíváš

Hlavním městem druhého nejmenšího jihoamerického státu je Quito. Město zhruba dvou milionů obyvatel, mnoha kostelů a katedrál, ale především město obchodu. Ekvádorcům obchod koluje v žilách, takže se nesmíte nechat překvapit trhovci na každém rohu – v nekonečném množství nejrozmanitějších kamenných obchodů, v pouličních stáncích, ale i v trolejbusech a autobusech. Cesta městskou hromadnou dopravou je v každé zastávce zpestřena prodejci sladkostí, trubadúry, zkrátka kýmkoliv, kdo něco umí anebo prodává. 

Quito zaujme řadou architektonických skvostů, za návštěvu stojí Basílica del Voto Nacional, náměstí Plaza de la Independencia s katedrálou a prezidentským palácem nebo kostel La Compania de Jesús. Atmosféra města člověka rychle pohltí. Nenechte se ale příliš unést, město je vyhlášené i kapsáři a drobnými krádežemi, takže je vhodné mít se na pozoru a dávat najevo, že kavka kapsářů rozhodně nebudete.

Nejdál od středu Země

Ekvádorská sopka Chimborazo leží sice v nadmořské výšce "pouhých" 6 263 metrů, díky své poloze je však nejvzdálenějším bodem od středu Země. Výstup na ni rozhodně není procházkou růžovým sadem, ale pro nadšené horolezce je Chimborazo stále dosažitelnější vrchol než himálajský gigant a jedno "nej" si zde mohou odškrtnout i méně zdatní sportovci.

Kdo si netroufne na Chimborazo, může poměřit síly s údajně nejvíce fotogenickou sopkou na světě. Cotopaxi leží jen dvě hodiny jízdy od Quita. Každý, kdo touží zdolat ekvádorské vrcholy, by neměl podcenit důkladnou aklimatizaci. Jen Quito leží v bezmála 3 000 metrech nad mořem. Nám, kteří cítíme bázeň i před Sněžkou, tak může dojít dech i při procházce po ulici.

Kdo trpí výškovou nemocí, může po národním parku Cotopaxi podniknout kratší procházky. I tak uvidí mnohé – stáda divokých koní, lamy, osly a především bude moct alespoň zdola obdivovat (a fotografovat) sopečnou krasavici. Jen musí doufat, že mu nebudou stát v cestě mraky.  

Ekvádorské turistické taháky (téměř) neturisticky

Nedaleko národního parku Cotopaxi leží laguna Quilotoa, k níž se denně vypravují desítky turistických zájezdů. Lze se k ní však dostat i méně frekventovanou cestou – z vesnice Sigchos. Dvoudenní túra údolím řeky a kaňonem vede přes horskou vesnici Chugchilan až ke kráterovému jezeru Quilotoa. Cestou potkáte jen pár místních domorodců – Kečuů – a několik toulavých psů. Můžete si tak nerušeně užívat horskou scenérii a bohapustý ekvádorský klid.

K laguně je nejlépe plánovat svůj trek v nedalekém městě Latacunga. To leží na Panamerikáně – dálnici, která vede ze Severní Ameriky až do Buenos Aires. Z Latacungy se dostanete i do malého města Baños, které je podobně jako laguna jednou z turisticky nejfrekventovanějších destinací Ekvádoru. Místní agentury turisty lákají na nepřeberné množství výletů do Amazonského pralesa, návštěvy domorodých kmenů, ale i třeba k bungee jumping seskoku u nedalekých vodopádů a k podobným adrenalinovým zážitkům. Také si však můžete za pár dolarů na den půjčit horská kola a projet se k vodopádům sami.

Galapágy v menším

Pro ty, kteří nechtějí utratit výplatu za sólo výlet na nedaleké souostroví Galapágy, ale zároveň je zajímá rozmanitá ekvádorská fauna, se nabízí elegantní řešení. Z přímořského města Puerto Lopez lze podniknout výlet na ostrov Isla de la Plata. Ostrov je vyhlášený podobnou faunou, kterou tolik lidí fascinují Galapágy, snad s výjimkou pověstných želv.

Na Isla de la Plata si návštěvníci zblízka prohlédnou takové exotické ptáky, jakými jsou terej modronohý či fregatka obecná, při troše štěstí lze narazit i mořské želvy a při správném načasování i lachtany jihoamerické. Plavba na ostrov nezabere ani hodinu jízdy lodí a skýtá ještě jeden nezapomenutelný zážitek. Pozorování velryb.