Ruská tajná služba se podílela na výbuchu ve Vrběticích. Zřejmě jde o agenty, kteří chtěli zabít Skripala

Členové jakých ruských jednotek u nás asi operují?
 

Česko vyhostí osmnáct ruských diplomatů, zemi musí opustit do 48 hodin. Podle premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka se totiž jednotky ruské vojenské služby GRU podílely na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Prezident Zeman s krokem souhlasí. 

Mohutná exploze několika desítek tun munice si vyžádala dva lidské životy, zemřeli Vratislav Havránek a Luděk Petřík, několik okolních obcí muselo být evakuováno. „O situaci budeme průběžně informovat všechny naše partnery v Evropské unii i NATO a žádáme je o podporu,“ řekl Jan Hamáček.

Využívali falešné identity

Zároveň policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) žádá o pomoc při pátrání po dvou osobách, které se měly nejméně v období od 11. 10. 2014 do 16. 10. 2014 pohybovat na území České republiky, nejprve v Praze, následně v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji.

Tyto hledané osoby využívaly nejméně dvě identity, kdy se nejprve prokazovaly dvěma ruskými pasy se jmény Alexander Petrov a Ruslan Boshirov, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu vydaným na jméno Ruslan Tabarov. A právě oni mají být příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU, pravými jmény Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, kteří se zapletli do výbuchu ve Vrběticích.

 

Šlo o dodávky zbraní na Ukrajinu

Podle zjištění Respektu měla být důvodem sabotáže skutečnost, že zbraně se z muničního skladu prostřednictvím bulharských obchodníků se zbraněmi zřejmě prodávaly na Ukrajinu. A to k velké nelibosti Moskvy.

Znehodnocené zbraně logicky nemají žádnou cenu, což zřejmě byl cíl útočníků. Podle zdrojů Respektu mohlo k výbuchu dojít předčasně, ten byl totiž možná plánován až během transportu. Ve hře je varianta, že Havránek s Petříkem s municí manipulovali, proto došlo k tragédii.

Elitní agenti operující v zahraničí

"Ruští špioni z Vrbětic" jsou elitními vojáky speciální jednotky 29155, která má za úkol tajné operace v zahraničí. Mají na svědomí mimo jiné i neúspěšný útok novičokem na dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury ve Velké Británii v roce 2018.

Není bez zajímavosti, že v roce 2015 GRU měla dlouhodobě políčeno na bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva. Ruští agenti se ho dvakrát pokusili otrávit. Případ se nikdy nevyřešil, otevřen byl však znovu po útocích na Skripala. A i když se útočníky nepodařilo identifikovat, veškeré indicie i spekulace opět mířily k zamezení dodávek zbraní ukrajinským jednotkám.

KAM DÁL: Pohřeb prince Philipa bez britského premiéra. Proč se Johnson smutečního aktu nezúčastní?