Mynář je zločinec a mělo by s ním být tak nakládáno, tvrdí Kalousek. Unesl prezidenta, doplňuje starosta Prahy 6

Vratislav Mynář prožívá plodné období, tolik kauz kolem něj v jednu chvíli ještě nerezonovalo
  |   zpráva

Aktivace článku 66 Ústavy ČR kvůli zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana vidí vedení Senátu jako jediné východisko ze současné situace. Senátorské kluby se usnesly, že by nemělo jít o sesazení hlavy státu, ale "jen" dočasné přenesení jeho pravomocí na premiéra a předsedu Sněmovny.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil obdržel odpověď z ÚVN na svůj dotaz ohledně zdravotního stavu Miloše Zemana. Šéf horní komory to na tiskové konferenci potvrdil s tím, že mu ho adresoval přímo prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral

Co stojí v dopise?

Podle Vystrčila je prognóza zcela jasná, a proto ani není třeba konkrétní diagnózy. „Musíme se bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 ústavy,“ potvrdil bývalý hejtman Kraje Vysočina. Podle Vystrčila zpráva ÚVN obsahuje tři hlavní sdělení.

  • Miloš Zeman za současné situace není schopen ze zdravotních důvodů vykonávat jakékoliv pracovní povinnosti
  • Pacientova dlouhodobá prognóza je hodnocena jako krajně nejistá a Zemanův návrat do funkce málo pravděpodobný
  • O stavu prezidenta Miloše Zemana byl vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář informován již 13. října (minulou středu)
Článek 66 ústavy se věnuje zejména přenesení prezidentských pravomocí na jiné ústavní činitele v situaci, kdy se uvolní funkce prezidenta a nová hlava státu ještě není zvolena nebo nesložila slib. Aktivaci článku, k jehož platnosti stačí hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců a senátorů, může prezident napadnout u Ústavního soudu. Část pravomocí hlavy státu přebírají premiér a předseda Poslanecké sněmovny.

Nechtěl se vzdát do poslední chvíle

Tisková konference Miloše Vystrčila se odehrála jen chvíli poté, co vystoupil hradní kancléř Vratislav Mynář. Vystrčila obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví. Přitom, jak je uvedeno výše, dobře věděl o zdravotním stavu hlavy státu.

 

 

„Nikdy se už nedozvíme, jak dlouho nikým nevolený Vratislav Mynář fakticky vykonával pravomoce prezidenta za nemocného Miloše Zemana. V každém případě se jich nechtěl vzdát do poslední chvíle, tajil informace od ÚVN a útočil na Senát. Ten pán je zločinec a mělo by s ním být tak nakládáno,“ napsal si na Twitter bývalý poslanec Miroslav Kalousek.

„Já to říkal, že Mynář patří za mříže. Ten chlap unesl prezidenta!“ napsal starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

 

„Vzhledem k tomu, že Vratislav Mynář sám sebe de facto nominoval na pozici vykonavatele pravomocí prezidenta, je namístě aktivace čl. 66 Ústavy. Nebo se ještě dozvíme, co vše bylo podepsáno a kdo byl jmenován,“ doplnil poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek.

 

 

KAM DÁL: Byl jsem klient Bohemia Energy. Co mám dělat a kdo mi řekne, kolik teď za energie zaplatím?