Dokáže si SPD najít jiné a lepší téma než nesmyslné strašení lidmi z Ukrajiny?

Populisté jako Okamura nebo Babiš si v uprchlících našli vděčné téma
  |   komentář

Tomio Okamura a jeho hnutí SPD nám neustále ukazují svoji naprostou neschopnost přijít s pozitivním programem a tématy. Nejinak je tomu samozřejmě i nyní, když celá Evropa řeší válku na Ukrajině a její důsledky.

Pro hnutí SPD byly vždy jedním z důležitých poznávacích znamení vstřícné postoje vůči Rusku a často dokonce otevřeně prokremelská rétorika. A jelikož Rusko figuruje v této válce jako jasný agresor, na čemž panuje shoda u drtivé většiny české společnosti, byli po vypuknutí konfliktu na Ukrajině lidé z tohoto hnutí nejprve zticha, protože nevěděli, jak reagovat.

Pak se ale postupně oklepali z počátečního šoku a měsíc po začátku války už Okamurova SPD začala tvrdit, že pomoc by prý měla být jen na přiměřeně dlouhou dobu a pokud nebude docházet ke snižování životní úrovně našich občanů, jak prohlásil šéf jejich poslanců Radim Fiala. Jinými slovy, jelikož s lidmi z Ukrajiny nejsou žádné větší problémy, vytáhli argument, že uprchlíci neúměrně zatěžují náš sociální systém a pomoc Ukrajincům je podle nich vždy na úkor lidí v Česku.

Nesmysly poslance Hrnčíře

V květnu zašel Tomio Okamura ještě dále: Prohlásil, že to, co vláda dělá, je ekonomické lákání uprchlíků. Totéž po něm zopakoval i například poslanec za SPD Jan Hrnčíř, s nimž jsem měl nedávno diskusi na CNN Prima News. Během ní řekl hned několik nesmyslných věcí najednou, nad kterými bych se v tomto článku rád zastavil.

Mohli jsme se od něho dozvědět, že pomoc vlády Ukrajincům je příliš velkorysá a příspěvek pět tisíc korun je pro uprchlíky z Ukrajiny finančně zajímavý. Kvůli tomu je prý Česko vyhledávanou destinací pro lidi, kteří sem cestují jen kvůli dávkám, a kvete sociální turistika z oblasti západní Ukrajiny. Jako další problém zmínil, že neznáme přesné číslo Ukrajinců pobývajících v Česku v souvislosti s válkou.

Začnu úplně odzadu. Úplně přesný počet lidí z Ukrajiny, kteří zde aktuálně pobývají, sice opravdu neznáme. Je to ale tím, že není přesně známo, kolik lidí, kteří dostali dočasnou ochranu, odešlo do jiné země Evropské unie nebo kolik se jich už vrátilo zpět na Ukrajinu. Skutečný počet ukrajinských uprchlíků je tedy zcela jistě nižší než oficiální čísla příchozích.

Ukrajinci pracovat chtějí

Pokud jde o podporu ze strany státu, ta je nastavená rozumně a zákonem známým jako „lex Ukrajina“ a jeho nedávnou novelou dokázalo Česko flexibilně zareagovat na aktuální situace. Lidé přicházející z Ukrajiny samozřejmě mohou na nějakou dobu počítat s podporou od státu, ale zároveň se už od začátku předpokládalo, že si co nejdříve musí najít uplatnění na trhu práce.

A to se také už děje. Ukrajinci ukazují, že pracovat chtějí. Když jsem navštívil uprchlická zařízení, velmi příjemně mě překvapilo, že minimálně třetina lidí už pracovala. Lidé, kteří si najdou práci, už o žádné dávky nežádají. Chtěl bych všechny, kdo si stěžují, že Ukrajinci zatěžují náš rozpočet, ubezpečit, že i na jejich důchod vydělává třeba nějaká ukrajinská maminka, která sem přišla, zatímco její manžel teď bojuje na frontě. Ukrajinci nejsou lidé, kteří by nebyli zvyklí pracovat. Zde v Česku pracují tvrdě a obsadili řadu míst, která dlouho nebyla obsazená. Můžeme tedy říct, že už nyní české ekonomice velmi pomohli. Tvrzení o údajné masové sociální turistice jsou naprostá blbost.

Důchodci si k nám pro dávky opravdu nejezdí

Za vůbec nejabsurdnější považuju tvrzení poslance Hrnčíře, že současné nastavení podpory lákalo seniory ze západní Ukrajiny. Měla tomu podle něho nahrávat i skutečnost, že průměrný ukrajinský důchod je podle něho v přepočtu zhruba 1 500 Kč. To je ale naprostý nesmysl. Dle statistik příchozích k 8. červnu tvořili senioři ve věku 65+ mezi lidmi z Ukrajiny jen zanedbatelnou menšinu, konkrétně 12 635 z celkových 360 041 uprchlíků, což jsou zhruba 3,5 %. Velkou část (více než 36 %), představují naopak ti nejmladší - děti. 

A pokud jde o výši důchodů, nemůže vytrhávat informace z kontextu a uvádět pouze čísla u lidí žijících na vesnici. Průměrný důchod vychází na Ukrajině na něco přes tři tisíce korun. Částka pět tisíc korun opravdu není za takové situace příliš motivující. 

Navíc řada lidí má na Ukrajině důchod srovnatelný s tím českým, mají přes deset tisíc v přepočtu. Musíme mít také na paměti, že samotná cesta do Česka se neobejde bez ne úplně malých výdajů. Pětitisícovým příspěvkem by si po odečtení všech nákladů na cestu moc nepřilepšili, pokud vůbec. Tyto nálepky, že lidé ze západní Ukrajiny nebo důchodci si sem jenom jezdí pro dávky, se nezakládají na pravdě.

SPD rozdmýchává nenávist ve společnosti

Argumentace ze strany SPD tak stojí úplně na vodě, je neuvěřitelně směšná, lživá a hlavně nebezpečná, protože rozdmýchává nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům, kteří se ve většině případů do naší společnosti dokážou začlenit bez problémů.

Hnutí Tomia Okamury nám zde předvádí svoji naprostou programovou prázdnotu, když vytahuje protiuprchlickou kartu v době, kdy už počet příchozích lidí z Ukrajiny klesá a někteří uprchlíci se dokonce vracejí zpět do své vlasti. Dokáže si Okamurova SPD najít nějaké lepší téma než nesmyslné strašení lidmi z Ukrajiny? Silně o tom pochybuju.

Autor: Europoslanec Tomáš Zdechovský

KAM DÁL: Europoslanec Zdechovský oznámil kandidaturu na Hrad! Česká republika si konečně zaslouží slušného prezidenta, hlásí.

Klíčová slova: