Šéf Ochrany fauny Pavel Křížek: Vážíme si každé koruny, která k nám přijde

Pavek Křížek (uprostřed) přebírá cenu v soutěži Eon Energy Globe
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Pavel Křížek před dvaceti lety založil Ochranu fauny ČR a nyní získal ocenění za pomoc přírodě. Jaká je náplň jeho organizace a jak vůbec funguje? To si přečtěte v rozhovoru.

Ochrana fauny je nezisková organizace se sídlem v Hrachově na Příbramsku. Její hlavní náplní je pomoc zraněným a jinak handicapovaným živočichům. Důležitou součástí je ale osvěta a práce s dětmi nebo i školami. Působí nejen v okrese Příbram, ale pomáhá zvířatům i v okresech Tábor a Benešov.

Pavlovi Křížkovi se podařilo dosáhnout dohody s energetickými firmami o ochraně sloupů vysokého napětí proti poranění ptáků. Díky němu se všichni, kdo se touto problematikou zabývají, shodli na účinných řešeních a díky podpoře veřejnosti, kterou získal i za pomoci kontroverzní výstavy v Národním muzeu Světlo pro Prahu v roce 2001, se zabezpečování sloupů proti úrazům ptáků dostalo i do české legislativy. Zdroj: http://www.cenajosefavavrouska.cz

Stanice nabízí i výstavní prostory

O zvířata pečují zaměstnanci fauny v hrachovském areálu. Ten je vybaven prostory pro chov a léčení zvířat, ale také pro veřejnost. Nabízí také expozici živočichů, přednáškové a výstavní prostory i interaktivní prvky pro děti.

Návštěvou ekologického centra pak každý pomáhá s provozem záchranné stanice při péči o zraněné živočichy ze středočeského a jihočeského kraje. Obecně prospěšnou společnost založil před dvaceti lety její šéf a zakladatel Pavel Křížek. Ochrana fauny nyní uspěla v soutěži Eon Energy Globe. 

Jak se vám povedlo, že Eon podpořil Ochranu fauny?
Se společností již řadu let spolupracujeme. Podpořili nám v minulých letech výstavu v Národním muzeu v Praze či projekt výstavby motýlária. V posledním roce zaměstnanci firmy také u nás odpracovali dvě brigády v rámci dobrovolnictví. A udělali pro nás obrovský kus práce! No a pak přišli s nápadem nás podpořit v rámci vyhlášení soutěže. Tak jsme se nebránili...

Díky soutěži jste získali nějaké peníze. Jak je využijete?
Jedná se o částku 64 650 korun, což je dost peněz. Prostředky využijeme zejména v rámci programů ekologické výchovy a doplnění knihovny Ochrany fauny ČR. 

Byl jste na slavnostním vyhlašování soutěže. Zaujal vás nějaký z prezentovaných projektů?Slavnostní vyhlášení soutěže bylo v Praze a přenášela ho Česká televize. Pro naši organizaci to byla nejenom dobrá reklama, ale i navázání nových kontaktů. V sále bylo na 700 lidí většinou podnikatelské sféry. Představované projekty byly v několika kategoriích a mnoho z nich bylo opravdu úžasných. Nejenom, že jsou šetrné k životnímu prostředí, ale také ekonomicky výhodné. Asi nejvíc mě zaujal projekt nízkoenergetického domu, který měl kořenovou čističku z rostlin na střeše, a pak projekt obce, kde se obyvatelé tak vrhli na třídění, že prakticky obec nemá odpad a peníze jdou zpět obyvatelům. Pro mě osobně velmi poučný večer. 

Na zhodnocení letošního roku pro Ochranu fauny je ještě čas, ale co ten loňský rok?
To ano, uplynulý rok byl důležitý pro mě osobně, ale také pro organizaci. Po nasazení všech našich lidí i příznivců fauny jsme otevřeli votické Motýlárium, zvýšila se návštěvnost na akcích a také výjezdů je stále více. Také v tom roce narostla podpora měst, obcí, sponzorů a drobných dárců, kteří nám umožnili být více finančně nezávislí na státních prostředcích. Loňský rok byl také ve znamení organizace v návratu ke kořenům, tedy k praktické ochraně ohrožených druhů či péči o přírodní lokality a rezervace.

Jak je to tedy s návštěvností Hrachova a Votic konkrétně?
V Hrachově je nárůst oproti roku 2015 o 1 600 lidí a Votice v roce 2016 navštívilo o 2 400 lidí více. Je nutné dodat, že ve Voticích to byl jen zkušební provoz. Ty počty jsou oceněním práce a je to příjemný dárek k dvacáté sezoně.

Kolik zvířat jste vloni přijali a kolik se jich podaří navrátit do přírody?
V roce 2016 bylo 669 výjezdů a 776 přijatých živočichů. Návratnost přesáhla 58 procent. K tomu musíme připočítat záchranné transfery obojživelníků, netopýřích kolonií a dalších o celkovém počtu kolem 20 tisíc jedinců. Další počty představují transfery mravenišť z lokalit ohrožených stavbami.

Vaše organizace také funguje jako vzdělávací centrum...
Pořádáme výukové programy pro školy a další projekty a naše centrum ekologické výchovy bylo v roce 2006 jmenováno krajským střediskem environmentální výchovy a osvěty Středočeského kraje. Kromě provozu stanice a ekocentra se věnujeme programům druhové ochrany, zajišťujeme péči o zachovalé přírodní lokality v regionu, organizujeme celonárodní kampaně na ochranu přírody, poskytujeme odborné konzultace – ekoporadnu a vytváříme mnoho informačních materiálů.

Jak hradíte provoz?
Podpora měst a obcí je z mého hlediska zásadní. Vážíme si každé koruny, schválené zastupitelstvy měst a obcí, vloni přesáhla podpora více jak 900 tisíc korun. Rozpočet běžného chodu organizace je kolem šesti milionů a stát se na tom podílí asi jednou pětinou.