Ondřej Pavelec: Na založení rodiny jsem ještě mladý, chci si užívat života

Pes na ledě? Evidentně je možné i to...
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Je spokojený a vyzařuje z něj klid a pohoda. Brankář NHL Ondřej Pavelec před pár dny dokončil další ročník svého hokejového kempu v Uherském Hradišti a může se naplno věnovat přípravě na novou sezonu, kterou stráví v dresu legendárního klubu New York Rangers.

Čekal jste docela dlouho, kdo o vás v NHL projeví zájem. Oddechl jste si?
Nedá se říct, že bych si oddechl. Jsem ale rád, že to mám za sebou dřív, než jsem předpokládal. Aspoň nemám léto ve stresu, co bude.

A co by bylo, kdyby se z NHL žádný klub neozval?
Ve hře byly některé kluby v Evropě i v naší extralize. V Evropě jsem měl podmínku, že budu jednička. Poté, co se vědělo, že jsem bez angažmá v NHL, se ozvali z KHL. Musel jsem se rozhodnout okamžitě, tak jsem odmítl, protože jsem chtěl čekat na NHL, co nejdéle to půjde. Chtěl jsem mít do poloviny července jasno a to se povedlo. Taky jsem třeba zvažoval ukončení kariéry.

Ondřej Pavelec
- narodil se v roce 1987 v Kladně
- kariéru v NHL začínal v týmu Atlanta Trashers 20. října 2007
- v roce 2005 byl vyhlášen nejlepším brankářem MS hráčů do 18 let
- je známým lovcem modelek, jeho posledním úlovkem byla misska Tereza Budková

Je smlouva s Rangers splněním jednoho z dětských hokejových snů?
Je to zajímavá hokejová destinace, tým, který má obrovskou tradici. Myslím si, že to pro mě bude něco jiného, než jsem dosud v NHL zažil. Dětské hokejové sny o Rangers jsem neměl, ale pamatuju se, že jsem kdysi v rozhovoru říkal, že Rangers jsou klubem, za který bych si rád zahrál. 

Čeká vás výrazná změna v trávení volného času v Americe?
V tom bude asi nejmarkantnější rozdíl, jak jsem zatím v Americe trávil nebo mohl trávit volný čas v sezoně. Moc se na to těším. New York mám rád a rád tam lítám. Jenom ještě, aby NHL klapla. V Rangers jsou další gólmani, kteří se poperou o místo v sestavě. Už jsem v NHL zažil tolik situací, že raději nepředbíhám událostem. Tam nemáte nic jistého. Ale věřím si a místo bych si vybojovat měl. Nad farmou vůbec nepřemýšlím. Ostatně, s tím mě tam berou…

Kdy se do New Yorku vypravíte?
Na konci srpna krátce před zahájením přípravného kempu, možná se podívám na tenisový US Open. Chtěl bych bydlet někde v centru města. Původně jsem měl v plánu absolvovat tradiční nabírání kondice v Montrealu, ale někteří hráči, s kterými jsem tam každý rok pobýval, například Martin Havlát, s hokejem skončili, tak jsem Montreal letos vypustil. A s Martinem se v srpnu pojedu do Brna rozloučit na jeho exhibici. 

To tam oslavíte své třicátiny, které máte poslední srpnový den?
Rád bych je slavil s kamarády ještě tady před odletem.

Nedávno jste v Uherském Hradišti opět pořádal svůj hokejový kemp s dětmi. Proč ho děláte tak daleko?
Před lety mi to tam nabídli při exhibici Karla Rachůnka. O všechno se mi starají báječní lidé. Kvůli kempu udělají led, vedle jsou různá sportoviště včetně plaveckého stadionu. Podmínky tam mám vynikající. Práce s dětmi mě baví, i když to je docela velká dřina. Jsem týden na ledě od rána do večera. Mám tam téměř devadesát dětí. Vidím, že je to baví, tak jsem spokojený. 

Kdybyste se rozhodl ukončit kariéru, jak by hned poté váš život vypadal?
Jsem blázen do golfu, takže teď golfem trávím hodně času. Je to zábava, která mě zaručeně vytáhne z baráku. Život bez hokeje si dokážu představit, s tím nemám problém. Rangers mě taky mohou nastartovat do nové kariéry a já budu v NHL chytat dalších pět let. 

Hokejoví kamarádi z Kladna kolem vás už většinou mají děti, manželky. Chystáte také založit rodinu?
Na zakládání rodiny se ještě necítím. Jsem ještě pořád moc mladý a život si chci užít. Mít děti je pro mě obrovská zodpovědnost a na tu nejsem připravený.