Starostka Hvožďan: Český venkov je krásný a zpátky do Prahy se nám už nechtělo

Vyhlášení Vesnice Středočeského kraje udělalo ve Hvožďanech hodně radosti. A co ještě?
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Obec Hvožďany vyhrála letos titul Vesnice Středočeského kraje. Starostkou je Markéta Balková, která se z Prahy původně dočasně přestěhovala na vesnici, ale už tu zůstala. Více o životě mimo hlavní město, nebo jak místní prožívali titul Vesnice Středočeského kraje, si přečtěte v našem rozhovoru.

Obec Hvožďany leží na úpatí jihozápadních Brd. Poloha obce na trojmezí krajů Středočeského, Plzeňského a Jihočeského měla vždy vliv na jejich správní začlenění. Historicky byla součástí Prácheňského kraje, poté do roku 1960 součástí okresu Blatná v Plzeňském kraji a v současnosti patří do Středočeského kraje jako jedna z jeho nejvzdálenějších vesnic. V současnosti zde žije 764 trvale hlášených obyvatel. Do správního území náleží obce Leletice,Vacíkov, Roželov, Planiny a Pozdyně.

Markéta Balková:
- narozena:
červenec 1974
- vdaná, 2 děti
- je příznivcem hnutí STAN
- v čele obce je od 1. 1. 2009
- koníčky: rodina, ráda cestuje -  v létě k moři, v zimě lyžování, koníčkem je jí i práce pro obec

Jaký byl impuls opustit Prahu a usadit se na vesnici a nakonec stanout v čele obce?
Manželova rodina pocházela z Hvožďan a my jsme se rozhodli, že se zkusíme zde dočasně usadit. A potom zjistíte, že český venkov je krásný a nedovedete si představit, že bychomse měli vrátit do Prahy. A co se týká starostování, tak to přišlo postupem času a de facto náhod.

Myslím, že by si soutěž Vesnice roku měla vyzkoušet každá obec. Je to taková inventura všeho ve vsi, je to strašně důležité pro lidi, pro spolky.

Vyhráli jste titul Vesnice Středočeského kraje, proč jste do soutěže šli? S jakými pocity jste se vrátili z celostátního kola v Luhačovicích minulou sobotu?  Myslím, že by si soutěž Vesnice roku měla vyzkoušet každá obec. Je to taková inventura všeho ve vsi, je to strašně důležité pro lidi, pro spolky. Najednou vidí spoustu věcí, které dříve brali jako samozřejmost, uvědomí si, jak fungují spolky, jaký se vede život na vesnici a spoustu věcí vidí jinak. A taky se užije docela dost legrace. Pocity z vyhlášení byly pozitivní, nemůžu říci, že bychom byli zklamaní, že jsme nebyli v celostáním kole na bedně. Se soutěží jsme prožili téměř půl roku plný zážitků a prožitků a uvědomili jsme si spoustu věcí a souvislostí. A to nám nikdo nevezme. Do Luhačovic na vyhlášení výsledků nás jel podpořit celý autobus občanů z Hvožďanska. A to také o něčem svědčí. Obrovské poděkování patří všem, kteří se zapojili do soutěžení. Jenom chci dodat, že krajské slavnosti se zúčastnilo přes 600 lidí, kteří přišli oslavit krajský titul.

Úspěch i v krajském kole přeci jen znamená, že vesnice žije a obyvatelé jsou aktivní. Jaké spolky u vás fungují a které jsou nejaktivnější?
Nechci nikoho vyzvihovat, myslím, že jsme uspěli právě proto, že dokážeme všichni držet pohromadě a být aktivní.

Poznala obec dvouletou existenci CHKO Brdy? Projevilo se to nějak na návštěvnosti, atraktivnosti obce pod vrcholem památného Třemšína?
Nemůžu říci, že by náš život na Hvožďansku CHKO nějak výrazněji ovlivnila. Možná je trošku více papírování, ale na druhou stranu zdejší krásná brdská příroda potřebuje ochranu. Turisté začínají Brdy pomalu objevovat.

Zapojila se obec nějak aktivně do podpory a propagace CHKO Brdy?
V Luhačovicích jsme na Jarmarku venkova jako jediní zástupci Středočeského kraje propagovali i CHKO Brdy a musím říci, že byl mezi návštěvníky o brdskou krajinu zájem.

Najdou místní práci ve Hvožďanech a okolních obcích? Kam nejčastěji vyjíždějí za prací?
Na Hvožďansku chybí velký zaměstnavatel, takže lidé dojíždějí za prací do Blatné, Příbrami, Rožmitálu nebo mají práci v místě - v zemědělství, lesnictví nebo je zde řada živnostníků.

Jak je na tom místní škola, která má všech devět stupňů? Máte dost dětí?
Škola je náš střed hvožďanského světa, máme 9 ročníků, některé ročníky jsou sice spojené, ale to už bereme jako samozřejmost. V rámci regionu máme dobré jméno, dojíždí k nám děti i z širšího okolí. Škola i školka prošly významnou proměnou a za devět let bylo proinvestováno v opravách a modernizacích na 25 milionů korun. Škola také nabízí spoustu volnočasových kroužků, které jsou pro žáky zdarma. V létě prvně škola uspořádala příměstský tábor pro děti, je to trošku úsměvné, příměstský tábor na vesnici, ale měl obrovský úspěch.

Je asi jednodušší dělat starostku dejme tomu okresního města, kde máte spousty úředníků, než si prakticky vše zařizovat na vesnici, kde je oproti městům jen pár lidí na radnicích?
Určitě je to jednodušší ve městě, ale zase na vesnici jsem blíže k lidem a práce je rozmanitější.

Chystáte v obci ještě na podzim nějakou větší akci, na kterou můžete pozvat čtenáře?
Hned v sobotu  23. září od 19 hodin máme již šestý svatováclavský benefiční koncert ve prospěch hvožďanského kostela. Na benefici vystoupí přední česká mezzosopranistka Edita Adlerová a významný varhaník Vladimír Roubal. A na konec října, konkrétně na 29. října, zveme příznivce heligonek na již 19. ročník třemšínské heligonky, která se koná v místním kultrním domě.