Stanislav Holobrada: Problémy s personálem jsou, nemocnicím na Západě nemůžeme konkurovat

Rekonstrukce příbramské nemocnice pokračuje, novou porodnici si pacientky chválí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Příbramská oblastní nemocnice prochází dlouhodobě rozsáhlou rekonstrukcí. Také letos je na programu celá řada stavebních úprav, které výrazně zvýší standard pacientů i lékařů. Problémem posledních měsíců je zejména nedostatek personálu, se kterým se potýká i příbramská nemocnice. Nejen o tom jsme pohovořili s ředitelem ON Příbram MUDr. Stanislavem Holobradou.

MUDr. Stanislav Holobrada se narodil 27. července 1961 a vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Jeho specializací je chirurgie a zaměřuje se na chirurgii štítné žlázy. Ředitelem Oblastní nemocnici Příbram je již od 26. listopadu 2008, předtím působil ve Fakultní nemocnici v Motole. Se svou rodinou žije v nedaleké Dobříši, kde je i členem rady města.

Pane řediteli, nemocnice prochází již několik let rozsáhlou rekonstrukcí, ta se dotkla před nedávnem i porodnice, která je zcela nová a pacienti si ji velmi pochvalují. Co je v plánu pro letošní rok?
Letos chystáme dokončení pavilonu D4, kam by měla být centralizovaná veškerá gynekologicko-porodnická péče. V plánu je také rekonstrukce pavilonu D2 (zde se nachází chirurgie) a interiérů pavilonu I (zde je mj. oční oddělení nebo gastroenterologie). Realizace bude záviset na podpoře od Středočeského kraje. Na dobré cestě je také vybudování nového lůžkového oddělení následné péče v areálu II na Zdaboři. 

"Šanci na získání veřejných zakázek mají samozřejmě všichni stejnou," říká ředitel ON Příbram MUDr. Stanislav Holobrada.

Po městě občas od obyvatel slýcháváme, že v nemocnici získávají zakázky pouze vybrané stavební firmy. Jak na to nahlížíte?  
Tak tady musím říci, že se vždy řídíme několika směrnicemi - ať krajskou, vlastní i zákonem o zadávání veřejných zakázek. Takže šanci mají samozřejmě všichni stejnou a vybereme vždy nezávisle tu firmu, která předloží tu nejvýhodnější nabídku.

Stejně jako v dalších nemocnických, tak i v té příbramské bývá občas problém se zdravotními sestrami i doktory, kteří mnohdy odcházejí za lepším - například do zahraničí. Roli hrají zejména platy. Jak nahlížíte na tuto záležitost?
Snažíme se, aby všichni zaměstnanci byli u nás co nejspokojenější. Bohužel, zejména zahraničním nemocnicím na západ od nás po finanční stránce konkurovat samozřejmě nemůžeme. Minulý rok se u nás zvýšila základní tarifní mzda zaměstnanců o pět procent, letos o deset. Jsem rád, že se podařilo navýšit mzdy alespoň takto.

Problém ohledně obsazenosti pracovních pozic řešíte delší dobu i u ORL pohotovosti. Jaká je situace zde?
I zde se neustále snažíme hledat nové ORL specialisty, ale vzhledem k situaci na trhu práce s lékařskými profesemi je to i v tomto zaměření velmi problematické, ačkoliv si myslím, že nabízíme nadstandardní podmínky.

Spokojení i nespokojení pacienti mohou v ON Příbram vyjádřit svůj názor na webu, e-mailem i dopisem.

Oblastní nemocnice se prezentuje moderním informačním systémem pro veřejnost, s co nejširší možnou informovaností občanů. Mohou pacienti i vám vyjádřit svůj názor, spokojenost nebo nedostatky v péči v ON Příbram? 
Otázka komunikace je úkol, na kterém neustále pracujeme a snažíme se ho zlepšovat. Statisticky vše sledujeme. Výtky i pochvaly pro nemocnici a personál jistě velmi rádi uvítáme, vyhodnocujeme a nenecháváme pro sebe. Je možné se nám ozvat skrz anonymní formulář, e-mailem nebo dopisem. Budeme rádi i za jakékoliv náměty na vylepšení, bez zpětné vazby se totiž mnohdy o některých problémech ani nedozvíme.

Jste několik volebních období i zastupitelem města Dobříš. Jak hodnotíte současnou politickou kulturu v komunální politice? Samotní občané jsou aktivnější než dříve?
Občané jsou určitě aktivnější, což je dobře. Přál bych si, aby i ti aktivní a mladší generace vstoupili do politiky a kandidovali v letošních komunálních volbách

Příbramská nemocnice zvítězila tento týden v dotazníkovém šetření "Kvalita očima pacientů", kterého se účastnilo pět nemocnic Středočeského kraje - mladoboleslavská, kolínská, benešovská, kladenská a příbramská. Právě ON Příbram získala největší počet hlasů - z celkových 4 000 obdržela 853.