Žokej Janáček je ve Španělsku za hvězdu. Touží po něm i šejkové z Kataru

Jeho jméno má zvuk doslova po celém dostihovém světě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Osmým rokem působí jeden z nejlepších tuzemských žokejů Václav Janáček ve Španělsku a i nadále bude jeho hlavním působištěm Pyrenejský poloostrov, kde už pětkrát vyhrál šampionát žokejů. Rád si ale tu a tam odskočí domů, tak jako před pár dny, kdy jezdil v Lysé nad Labem.

Letos dvaatřicetiletý Janáček už slavil vítězství v exotickém Kataru, ve Španělsku a v Lysé uspěl s tříletým Mandachalem ze stáje Statek Blata Český ráj. "Nemám problém přijet do Česka. Vždy se domů rád podívám," řekl dvojnásobný vítěz Českého derby. Na nedělní chuchelské dostihy ale jezdit nemůže. "Mám angažmá ve Španělsku, ale v sobotu v Mostě nebo v Karlových Varech bych mohl a šance je také v týdnu, ale musí být o mě zájem."

Vedle tuzemských dostihů by se Janáček mohl představit také na Slovensku a v Polsku, kde jezdil již v minulosti. Už by neměl tolik startovat ve Švýcarsku, kde jezdil před dvěma lety, když se na Pyrenejském poloostrově neběhalo.

Katar byl skvělá zkušenost

V závěru února skončilo pro Janáčka katarské působení. "Ekonomicky to bylo stejné, jako kdybych zůstal ve Španělsku, ale byly to nové zkušenosti. Musel jsem si vyšlapat cestu, kterou loni absolvoval Tomáš Lukášek, který už je tam zaběhlým jezdcem a nyní, když tam končí angažmá jezdci z Evropy, tak má stále více šancí," vrátil se Janáček k exotickému pobytu, během kterého získal čtyři vítězství.

Angažmá v Kataru pro něj bylo psychicky náročné. "Přece jenom je to jiný kraj, žije se tam především v noci, což mi nesedlo," prohlásil. Není proto zatím rozhodnutý, jestli se na zimu do exotiky opět vrátí. "Nevím, soustředím se na Španělsko," řekl Janáček, který v roce 2009 vytvořil v Česku rekord v počtu výher v sezoně, když ovládl 82 dostihů.

Když nejezdí, tak chytá

Na závodišti v Madridu se rozběhla sezona první březnovou sobotu. Janáček si zatím připsal šest vítězství, je na čtvrtém místě španělského šampionátu a na vedoucího Borju Fayose ztrácí osm triumfů. "Kluci si získali náskok, tak se jej pokusím pomalu stahovat a uvidím, jak to bude vypadat. Španělsko je pro mě nyní prioritou," nastínil své plány. Ve Španělsku se stal stejně jako v Česku pětkrát šampionem a dvakrát skončil mezi jezdci na druhém místě.

Od loňského roku má Janáček novou zábavu ve volném čase. V okolí Madridu chodí na ryby. "Je tam hodně jezer, tam mám dost příležitostí, kam mohu vyrazit. Záleží na mnoha okolnostech, kam s prutem směřuji. Chci pokračovat."

Jdeme do sebe: Běh jako základ všeho, posiluje srdce, nohy, ruce i břišáky. Čtěte zde.