Vojta Hamerský alias EclecticReader: BookTube se snažím dostat co nejvíce mezi lidi

BookTuber Vojta Hamerský čte ročně stovky knih a následně ty nejlepší doporučuje formou videí na svém kanále
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Čtou opravdu hodně a rádi ostatním poradí, kterou knihu si pořídit a proč. Knižních blogerů neboli BookTuberů je v poslední stále větší množství, někteří zůstanou jen u osobním blogů, jiní se snaží vytvořit větší projekty. Vojtěch Hamerský patří do druhé skupiny lidí, tedy i do těch, kteří se prezentují na více kanálech najednou.

Ve čtyřiadvaceti letech spolupracuje s audio vydavatelstvím Walker & Volf. Byl například jedním z dvaceti lidí, kteří jako první četli a recenzovali Prázdné místo od J. K. Rowlingové. Zároveň Vojtěch působí také v knihovně Jiřího Mahena v Brně, kde se snaží dětem usnadnit cestu ke knihám. Jednou z jeho hlavních náplní je zejména tvorba videí na téma knihy a knižní novinky.

Vojto, popište čtenářům, o čem převážně točíte videa?
Tak primárně je točím o knihách, novinkách na trhu apod. To je moje hlavní úloha. Dále točím také občas něco na cestách, ale to především pro můj další kanál.

Více informací o Vojtovi Hamerském, aktuální rezence a další odkazy najdete na jeho webových stránkách ZDE.

Co vás vůbec k natáčení přimělo?
K natáčení jsem se dostal poměrně náhodou. V době, kdy jsem začínal, tak jsem k tomu psal ještě knižní blog s názvem Knižní Kukátko, kde jsem recenzoval nejrůznější knihy. Pak jsem se jednou rozhodl natočit nějaké video pro zpestření. To se mi zalíbilo a nyní to dělám pravidelně.

Proč zrovna Knižní Kukátko? Měl ten název nějaký význam?
Název vznikl podle určitého školního projektu, na němž jsem se podílel. Jednalo se o časopis Knihovnické Kukátko. Já zároveň chtěl, aby v samotném názvu se odrážely knížky, takže z toho pak vzniklo Knižní Kukátko.

Když se vrátíme k natáčení, snažíte se tím i inspirovat mladé lidi ke čtení knih? Jak dostáváte třeba zpětnou vazbu na vaši video-tvorbu, abyste mohl vyhodnotit, co bylo dobré a co je potřeba zlepšit?
Tak zpětnou vazbu získávám hlavně z komentářů. Ty, mohu říci, že jsou převážně pozitivní. Ohledně té inspirace, to je složitá otázka. Samozřejmě určitá snaha tam je, ale na druhou stranu někteří se na videa dívají a přitom čtou úplně jiné knihy než já. Takže je vlastně moc neinspiruji...

Čtete osobně všechny knihy, o kterých následně natáčíte videa?
Ano, jinak by to ztratilo veškerý význam a i své příznivce a diváky bych určitě zklamal.

"Chci, aby se BookTube dostal více mezi lidi," říká Vojta Hamerský alias EclecticReader.

Jak dlouho se vůbec BookTubu věnujete? Jak vnímáte svou konkurenci?
Tak BookTubu se věnuju zhruba pět let a určitě v této oblasti nejsem sám. Jsou zde další a zřejmě i známější booktubeři. Mojí snahou je, kromě standardních točení videí, i snaha o obecné rozšíření BookTubu mezi lidmi na veřejnosti i v jednotlivých médiích.

Máte přehled o tom, kolik máte zhruba fanoušků?
Dělám si jen základní statistiky, kolik lidí si rozklikne můj článek, zkoukne video, zároveň mám i přehled, kolik lidí mě sleduje na facebookových stránkách, Youtube či na Twitteru. Takové to tvrdé jádro je asi do stovky lidí. Když se podívám pak na jednotlivé kanály, tak bych odhadl zhruba celkově několik málo tisíc.

Čemu se jinak ve svém životě věnujete?
Jsem stále ještě student, konkrétně se věnuji na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity informačním studiím a knihovnictví a pracuji v oblasti PR a marketingu. Vše toto mi přináší další zkušenosti, které se následně snažím vždy co nejvíce zúročit.