Libor Bartůněk: Burzy práce jsou stále oblíbenější, skvěle se osvědčila spolupráce s Amazonem

Úřady práce pořádají stále častěji i tzv. burzy práce
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Situace na trhu práce se v posledních letech zcela obrátila. Z nedostatku pracovních míst a poměrně vysoké nezaměstnanosti je rázem nespočet neobsazených pracovních pozic a nedostatek zaměstnanců. Na úřadech práce tak zůstávají převážně jen lidé se zdravotním omezením. I těm se ale úřady práce snaží pomoci.

S nedostatkem personálu ve středočeských firmách se snaží bojovat i středočeská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Zdejší pracovníci si v posledních týdnech a měsících uvědomují, že se jejich role oproti předchozím létům výrazně mění. Zaměstnanců je totiž velký nedostatek a celá řada nabídek pracovních pozic zde leží i několik měsíců. Nejenom krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami, ale i další pobočky ve středních Čechách se zaměřují v posledních týdnech zejména na podporu uchazečů o zaměstnání se zdravotními i jinými handicapy. Ti totiž na úřadech práce zůstávají nejdéle. Příbramská pobočka začala velmi úzce spolupracovat také se samotnými firmami, kterým pomáhá hledat vhodné adepty. "Pořádáme například výběrová řízení na některé pozice přímo v našem úřadu. Musím říci, že se nám to poměrně osvědčilo a ušetří to mnoho času i práce," říká ředitel odboru nezaměstnanosti středočeské pobočky Úřadu práce v Příbrami Libor Bartůněk.

Krajská pobočka Úřadu práce v Příbrami eviduje zhruba 34 000 volných pracovních míst. Na jedno pracovní místo připadá necelý jeden uchazeč o zaměstnání.

Burzy práce jsou stále oblíbenější

Mezi firmami se těší stále větší oblibě i tzv. burzy práce, pořádané samotným úřadem v jednotlivých okresech. Na těch se přímo setkávají zaměstnavatelé s uchazeči a vybírají si je i podle jejich prezentace a komunikace

"Firmy si mnohdy stěžují, že k nim přicházejí uchazeči o zaměstnání, kteří ve skutečnosti pracovat ani nechtějí. Na pohovor si pak jdou prakticky pouze pro razítko, aby tak splnili svou povinnost a nepřišli např. o finanční podporu," přibližuje běžný stav některých uchazečů Bartůněk. Právě samotné burzy práce jsou tedy jedním z možných nástrojů, které umožní vykrystalizovat ty uchazeče, kteří skutečně mají zájem o zaměstnání.

Příkladem z praxe je např. úspěšná spolupráce Úřadu práce v Příbrami se společností Amazon, jež má distribuční centrum v Dobrovízi. "Právě zde jsme výrazně přispěli při otevírání tohoto centra na obsazování volných pracovních pozic," říká Libor Bartůněk.

Libor Bartůněk: "Lidé mají nyní ideální příležitost vybrat si zaměstnání za větší peníze."

I úřady práce přispěly ke snížení nezaměstnanosti

"Téměř každý měsíc podáváme zprávy, že počet nezaměstnaných opět klesl. Vloni jsme měli během roku až 100 tisíc nezaměstnaných, nyní jsme na nějakých 29 tisících, k čemuž přispěly bezesporu i samotné úřady práce," uvádí ředitel příbramského odboru nezaměstnanosti a dodává, že každý měsíc se na středočeské úřady práce přihlásí zhruba pět tisíc uchazečů, z nichž asi polovina jde do evidence jen na velmi krátkou dobu - např. při přechodu z jednoho zaměstnání do druhého. 

Nezaměstnanost je pod ideální hranicí

Nejvyšší nezaměstnanost v kraji má okres Příbram, a to 4,5 %, nejnižší je naopak na Praze-východ, a to jen 1,3 %. Současná průměrná míra nezaměstnanosti se ve středních Čechách pobybuje okolo 3 procent. Za ideální neboli přirozenou hranici se však považuje hranice čtyř procentních bodů. "Jestli je to špatně nebo dobře, je otázka... Já jako zaměstnanec úřadu práce si samozřejmě přeji co nejnižší nezaměstnanost, naopak zaměstnavatelé by vítali o něco vyšší nezaměstnanost a s ní spojený větší výběr zaměstnanců a samozřejmě i nižší tlak na výši mezd," uzavírá Bartůněk.