Senátor a starosta Sedlčan Jiří Burian: Chci najít někoho, kdo koupí mlékárnu. Nejlépe ještě letos

Jiří Burian bude bojovat o další prodloužení volebního období ve funkci starosty
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Senátor a starosta města Sedlčan Ing. Jiří Burian (ODS) působí v politice již od roku 1990. Zkušenosti s vedením radnice má tedy úctyhodných sedm volebních období. Komunální volby se pomalu ale jistě blíží a my jsme se právě starosty města Sedlčan ptali na uplynulé volební období, program Občanské demokratické strany i třeba na aktuální situaci přesunu výroby tradičních Sedlčanských hermelínů na Vysočinu. 

Sedlčanský starosta a aktuálně také senátor Ing. Jiří Burian patří k matadorům české politické scény. Během své bohaté profesní kariéry si dokázal vybudovat politické renomé, čest, nabral zkušenosti nejen s řízením města a v neposlední řadě se mu během téměř osmadvaceti let v politice vyhýbaly i nejrůznější politické skandály, kauzy či kontroverzní rozhodnutí. Dnes jsme se zastavili u pana starosty na pár slov, během kterých byla řeč o aktuálním dění i plánované budoucnosti.

Ing. Jiří Burian: 
- nar. 14. prosince 1948
- politická příslušnost: ODS
- od 1990: zastupitel města Sedlčany
- od 2010: starosta města Sedlčany
- od 2014 - senátor

- od 2014: člen Ústavně právního výboru
- od 2014: člen stálé komise Senátu pro rozvoj venkova

Pane starosto, už máte představu, co bude hlavním tématem nadcházejících komunálních voleb na Sedlčansku?
Ano, samozřejmě. Hlavním tématem bude především realizace modernizace dopravního terminálu v Sedlčanech. Mezi další body bych pak zařadil zejména zajištění kvalitní pitné vody pro místní část Červený Hrádek či zajištění vhodného koupání pro širokou veřejnost.

Na co se chcete osobně zaměřit v předvolební kampani? 
Osobně mohu říci, že předvolební kampaň nevytvářím, vycházím především z naprosto běžné každodenní práce starosty. Zakládám si rovněž na co nejužším kontaktu s občany města, kterým rád naslouchám, a to včetně jejich problémů, které se následně snažíme řešit. Jako ODS máme program postavený pragmaticky, na reálných možnostech našeho města. Na program z posledních let chceme navazovat i současným programem.

Mohl byste zhodnotit ve stručnosti celé vaše poslední funkční období? Co se podařilo a na čem chcete do budoucna ještě pracovat?
Volební období v letech 2014 až 2018 mohu už nyní hodnotit jako úspěšné. V rozpočtu jsme dosáhli bezmála 850 mil. Kč, udrželi jsme v každém roce přebytkový rozpočet, a hlavně v roce 2015 jsme dokončili největší investiční akci v historii našeho města - přivaděč pitné vody z Želivky za zhruba 400 miliónů korun. Vyřešili jsme tím tak zejména nedostatek pitné vody v Sedlčanech.

Došlo v průběhu posledního funkčního období k nějakým větším neshodám v zastupitelstvu?
Tak já si myslím, že zastupitelstvo města jednalo vždy standardně a především věcně. To je dnes velmi důležité. Vzpomínám si, že složitá jednání byla zejména na počátku roku 2017, kdy jsme projednávali rušení akutních lůžek na interně v naší nemocnici. 

Ing. Jiří Burian je absolventem gymnázia v Sedlčanech, od roku 1966 studoval na stavební fakultě ČVUT obor pozemní stavitelství, kde složil v roce 1971 státní závěrečnou zkoušku. V roce 1991 se stal spoluzakladatelem ODS v Sedlčanech. Je ženatý, má dvě děti.

Se Sedlčany je již několik desítek spjata i výroba hermelínů. Jaká je současná situace přesunu výroby hermelínu do Hesova?
Přesun výroby sýrů do Hesova ze strany majitele mlékárny trvá, výroba se má v Sedlčanech ukončit v květnu 2019. Stávající areál mlékárny momentálně majitelé nabízí k prodeji. Osobně se angažuji i v procesu hledání nového majitele, který by ho koupil ještě v letošním roce a pokud možno by pokračoval nadále v potravinářské výrobě. Cílem je samozřejmě i následné převzetí maxima současných zaměstnanců mlékárny.

Myslíte si, že toto téma může to mít nějaký vliv i na blížící se komunální volby?
Samozřejmě, že ano. I toto bude jedním z hlavních témat většiny stran.

Na závěr máte možnost něco vzkázat voličům? Na co se můžou těšit, pokud získáte jejich důvěru i pro další volební období?
Děkuji za tuto možnost, tak dovolím si říci, že mám dlouholeté zkušenosti s vedením radnice, konkrétně již sedm volebních období. Pokud získám důvěru voličů, chtěl bych tak pokračovat ve stavebně-územním rozvoji města, v plnění úkolů z přijatého volebního programu, který se ještě dotváří, a pokračovat rovněž v dobrém rozpočtovém hospodaření našeho města, a to na základě reálných příjmů, nikoliv přání.

Starosta Čáslavi a senátor Jaromír Strnad: Hnutí ANO mi nevadí, ale Babišovi nevěřím. Více čtěte ZDE.