Za vším hledej Bakalu. Miliardář, který se stal obrazem zla, byl původně dámský krejčí

Bakala je dnes spíše mýtus než reálná postava
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jeho jméno se stává zaklínadlem všeho zlého. Zdeněk Bakala určitou část společnosti dráždí jako málokdo. Kontroverzní miliardář je spojován hlavně s okrádáním státu skrze privatizaci OKD. Na našem území se v posledních letech ve velkém zbavuje svého majetku a s médii v podstatě nekomunikuje. Jak Zdeněk Bakala zbohatl?

Že si ho neumíte představit za šicím strojem? Nejste sami. Jeden z nejbohatších občanů České republiky, který však dlouhodobě žije ve Švýcarsku, opravdu začínal jako dámský krejčí. Muž, jehož pravé bohatství je a také bude veřejnosti zatajeno, se snaží veškeré své podnikatelské aktivity v České republice ukončit.

Pár nahozených “prutů” má však v českém rybníčku dodnes. Jedná se hlavně o vydavatelství Economia, které do světa vysílá týdeník Respekt a Hospodářské noviny

Zdeněk Bakala se i proto stal démonem a postavou v pozadí, která pro mnohé tahá za nitky a svoje miliony investuje do kapes intelektuálů a pražské kavárny. Existuje však jen málo ověřitelných informací o jeho podnikatelské kariéře a zisku miliardového jmění. Nemaluj Bakalu na zeď, chtělo by se říct…

Za velkou louží

Zdeněk Bakala nechal šicí stroj v Brně a ve svých devatenácti letech se rozhodl emigrovat do USA. Svoji lásku k módě si zachoval v podobě nevkusně zvolených pestrobarevných obleků. Kariéru tak začal od píky. Údajně vystudoval University of California v Berkeley a následně Dartmouth College.

Už první práce mu otevřela náruč mezi vlivnější společenskou smetánku. Zkušenosti začal sbírat v nadnárodní Credit Suisse First Boston, New York, Londýn a nakonec zakotvil v pražské pobočce, kde se v roce 1991 stal ředitelem.

Selfmademan

Zdeněk Bakala je často označován jako tzn. selfmademan, což je v podstatě další úroveň lobbisty. Tím se po návratu do České republiky stal naplno a portfolio kontaktů mu pomohlo k vybudování investiční a poradenské finanční společnosti Patria Finance. Pomáhala také při privatizaci Becherovky, kde se poprvé seznámil s Karlem Schwarzenbergem, kterého v budoucnu hojně podporoval na Pražský hrad i do poslanecké sněmovny. 

Jeho zájmy v politice bychom našli již v minulsoti. První kontakty, ale také přímá účast na chodu politických stran poznala KDU-ČSL, kde stal v polovině devadesátých let konzultantem.

V roce 2000 prodal svou firmu Patria Finance belgické bance KBC za více než miliardu korun. V tomto období se také rozvedl se svojí americkou ženou Marguerite. Jak je ze zápisu z rozvodu patrné, v té době ještě miliardářem nebyl, ale velký obchod už byl na dohled.

Zázrak jménem OKD

Jak vytunelovat doly? Slovní hříčka v sobě ukrývá jeden z největších podvodů polistopadového kapitalismu. Dodnes však není vůbec jasné, jak celý obchod vůbec proběhl. Jisté však je, že Zdeněk Bakala si na pohádkové bohatství sáhl právě díky OKD.

Rozepisovat se o celé historii tohoto tunelu Koláčka, Otavy a Przybyly, tedy společnosti K.O.D, později KARBO Invest, je na celý román. Podivné machinace s miliardami, které jako mávnutím proutku z banky letí z jednoho účtu na druhý, si budeme jednou ještě vyprávět.

Nás však zajímá angažmá Zdeňka Bakaly. Oficiálně se jeho jméno s OKD spojuje až v roce 2004, kdy si za údajných 10 až 12 miliard OKD koupil. Kde však Bakala získal tak obrovské prostředky, se dodnes neví.

Nejbolestivější a investičně nejzajímavější byla položka desítek tisíc bytů, kdy jeden měl cenu pouhých 40 tisíc korun. Tehdy se ještě nebál vystupovat na veřejnosti a pronášet sliby, které stále nenaplnil. Tvrdil, že nájemníkům byty odprodá za symbolickou částku. Nestalo se. V roce 2015 naopak byty za nezveřejněnou částku prodal investiční společnosti Round Hill Capital.

Bakala a OKD, to je mnoho nevyjasněných okolností, kde se propojení politiky a byznysu nezapře. Ministr Bohuslav Sobotka pravděpodobně ví, o čem je řeč.

Podivné cenové posudky dolů, pozemků a hlavně bytů nakonec vedlo k obvinění z trestného činu znalce Rudolfa Douchu ze společnosti Vox Consult, který vytvářel posudek na státní podíl OKD.

Ač stále není jasné, kde získal Bakala tak obrovské finanční prostředky, je evidentní, že na tomto obchodu pohádkově vydělal.

Média a umění

Svoji karmu si Bakala léčí filantropií společně se svojí druhou ženou Michaelou Maláčovou, dnes už jen Michaelou Bakala. Jeho peníze jsou například zásadní v provozu uměleckého centra DOX či Knihovny Václava Havla. Vztah s bývalým prezidentem byl také nadmíru pozitivní. Finančně podporoval i film a divadelní představení Odcházení.

Se svojí ženou vlastnili alternativu k Miss České republiky a svoje finanční prostředky investuje do vzdělání, podpory talentů, umění, ale třeba také sportu. Bakala totiž vlastní cyklistickou stáj Quick-Step Cykling.

V České republice je kromě několika obchodů v Pařížské a pozemků na Ostravsku ve vlastnictví také vydavatelství Economia, které vydává týdeník Respekt, Hospodářské noviny, ale též webový portál Aktuálně.cz. Nedávno se jako investor podílel na vzniku celosvětově úspěšné počítačové hry Kingdom Come a byl majitel vývojářské firmy Warhorse studios

Zdá se tak, že Bakala díky svým kontaktům ve vysoké politice získal nejenom pověst respektovaného a věrohodného investora, ale také dobrou příležitost, jak zbohatnout velmi podezřelou cestou.

Dnes se v médiích prakticky nevyskytuje a s rodinou žijí ve Švýcarsku. Miloš Zeman ho označil za nepřítele státu číslo 1. Mnoho politiků si jeho jméno půjčuje v kampani proti lidem, kteří reprezentují "pražskou kavárnu". Zda jsou všechny zvěsti a podezření o Zdeňku Bakalovi pravdou, si lze v tuto chvíli pouze domýšlet. Největší přehled v jeho příběhu má zcela jistě jeho svědomí.