Semafor, Anticharta, hymna s Karlem Krylem aneb nejslavnější okamžiky v životě jubilanta Karla Gotta

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V neděli oslaví osmdesáté narozeniny zpěvák Karel Gott. Kariéra tohoto velikána české hudební scény je lemována mnoha pozoruhodnými milníky. Připomeňte si ty nejvýznamnější z nich, ty, díky nimž se Karel Gott dostal tam, kde nyní je.

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni, na hudební scéně se aktivně pohybuje od roku 1958, kdy získal první místo v soutěži amatérských zpěváků – vystoupil pod pseudonymem Karel Matějček – a poté začal profesionálně vystupovat. Od roku 1965 se prodalo přes 50 milionů Gottových alb, což je číslo, které jednoznačně dokazuje, jak moc je Gott populární. Zajímavé je, že původně se vůbec nechtěl věnovat hudbě…

První hity

Velkou vášní Karla Gotta bylo v mládí malířství. Poté, co se neúspěšně pokoušel dostat na studium výtvarného umění, vyučil se elektrikářem. Když se vyučil, začal Karel Gott studovat operní zpěv. První velký zlom v jeho kariéře představovalo setkání s Jiřím suchým a Jiřím Šlitrem z divadla Semafor. Ti Karlu Gottovi nabídli angažmá a napsali mu píseň Oči sněhem zaváté, která se stala prvním Gottovým velkým hitem a mimo jiné mu přinesla i prvního Zlatého slavíka.

V roce 1965 založil Karel Gott spolu s bratry Štaidlovými vlastní divadelní scénu s názvem Apollo (fungovala do roku 1967) a jeho popularita rostla víc a víc. V té době také Karel Gott nahrál jeden ze svých zcela nejúspěšnějších hitů, který čeští diváci rok co rok o Vánocích mohou sledovat ve snímku Pelíšky – píseň Trezor. Rovněž započala Gottova spolupráce s Karlem Svobodou, který pro zpěváka napsal množství známých hitů – především Lady Karneval, Karel Svoboda však napsal i hudbu k seriálu Včelka Mája, který Karel Gott později nazpíval.

V sedmdesátých a následně i osmdesátých letech byl Karel Gott na vrcholu tvůrčích sil, vyprodával jednu velkou halu za druhou, stejně jako na jeho kontě pravidelně přibývali Zlatí slavíci. V únoru roku 1977 se však Karel Gott stal rovněž nejslavnější a nejvýraznější tváří Anticharty, která z oficiálních pozic reagovala na Chartu 77. Mnoha hvězdám by po změně režimu tento krok dost pravděpodobně zničil kariéru, to však nebyl případ Karla Gotta.

Hymna

A to i díky slavnému vystoupení s Karlem Krylem, které se konalo v prosinci roku 1989 a během nějž zazpívali Karlové před zaplněným Václavským náměstím z balkonu Melantrichu hymnu. Tato událost, která se stala jednou ze symbolických pro celou sametovou revoluci, vždy budila kontroverzní, mnohdy až nenávistné reakce. Často se tvrdí, že vystoupení s tváří Anticharty později Karel Kryl velmi litoval. Nápad, aby spolu vystoupili Karel Kryl a Karel Gott, je přisuzován Václavu Havlovi.

Ať už to bylo s vystoupením dvou Karlů jakkoliv, jedna věc je nesporná – i po převratu sbírá Karel Gott jednoho Zlatého slavíka za druhým a mnozí fanoušci jej milují. I přes jeho poněkud pošramocený morální kredit. V roce 2015 jsme se dozvěděli, že zpěvákovi bylo diagnostikováno nádorové onemocnění mízních uzlin. Boj se zákeřnou nemocí Karel Gott vyhrál.

V loňském roce vydal své zatím poslední album s názvem Ta pravá a letos zaujal mimo jiné duetem, který nazpíval s dcerou Charlotte Ellou. Píseň Srdce nehasnou napsal pro Karla Gotta zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo spolu s Petrem Harazinem. Video má na Youtube už téměř deset milionů zhlédnutí. Ať už si o Karlu Gottovi myslíme cokoliv, jedno mu upřít nelze – popularitu.