Karel Gott versus Mick Jagger aneb jak stárnou hudební hvězdy

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Sex, drogy a rock’n’roll, to je úsloví, které je pro mnohé celoživotní mantrou. Nebo si to alespoň lidé myslí, než přijde stáří a s ním nucený odpočinek. Týká se to však i hudebních hvězd? Jak nejslavnější zpěváci a hudebníci reagují na to, že už jim zkrátka není dvacet let?

Model Mick Jagger

Zpěvák skupiny Rolling Stones je s největší pravděpodobností stejně nesmrtelný jako kapela, kterou založil. Alespoň se to zdá, pokud Jaggera sledujete při koncertu. Dnes pětasedmdesátiletý otec osmi dětí (to poslední se mu narodilo na konci roku 2016) běhá, skáče, vyvádí a zpívá pokud ne stále stejně dobře jako před třiceti lety, tak určitě dost dobře na to, aby se na něj přišly podívat desetitisíce lidí. Jako by si Mick Jagger skutečně řekl, že on tedy rozhodně nikdy nezestárne.

Jenomže i Jagger je jenom člověk, a tak před několika týdny proběhla světem zpráva, že zpěvák "Stounů" musí na operaci a koncerty, které měla kapela naplánována, se posouvají. Vše dopadlo dobře, k radosti milionů fanoušků, Rolling Stones koncerty – třebaže s časovým posunem – odehrály a jejich zpěvák při nich byl ve stejné formě jako vždycky.

Podobný model – tedy model nestárnoucí hudební hvězdy, které při vystoupení nezáleží na tom, zda zpívá ve dvaceti nebo v sedmdesáti – u nás naplňuje třeba Helena Vondráčková. Jedné z nejvýraznějších tváří české populární hudby už je sedmdesát dva let, ale poznali byste to na ní? Možná že ano, zpěvačka však dělá všechno pro to, aby to tak nebylo.

Výjimečným zjevem je bezpochyby také Iggy Pop. Stejně jako Heleně Vondráčkové je frontmanovi kapely The Stooges sedmdesát dva let, ale chová se tak, jako by mu bylo dvacet. Vystupuje svlečený do půli těla, skáče tak, že by se bál o zdraví člověk o čtyřicet let mladší. Rozdíl oproti Vondráčkové je však v tom, že zatímco česká zpěvačka své stáří maskuje nánosem líčidel, Iggy Pop své staré, povadlé tělo vystavuje téměř jako chloubu. Jako by naznačoval, že stáří přijímá, ale z ničeho nehodlá slevovat.

Model Bob Dylan

V protikladu vůči Jaggerovi stojí dozajista Bob Dylan. Jeden z nejvlivnějších písničkářů a vůbec hudebníků všech dob, který za své písňové texty obdržel i Nobelovu cenu za literaturu, překročí za dva roky osmdesátku. A rozhodně se za to nestydí. Už od začátku devadesátých let bylo zřejmé, že Dylan nebude stáří vzdorovat jako jiní. O stárnutí složil mnoho písní a mnozí hudební kritici tvrdí, že právě ty jsou tím nejlepším, co kdy Dylan složil. Jenomže to se u umělce Dylanova formátu dá prohlásit o každém druhém albu. Ať tak nebo tak, díky Dylanovi víme, že ne každá hudební hvězda je jakýmsi nadčlověkem, který stojí mimo dosah času.

Stejně hudebně zestárnul a bohužel už i odešel David Bowie, asi nejslavnější představitel glam rocku, jehož smrt na začátku roku 2016 zaplnila stránky novin a časopisů po celém světě, a to zdaleka nejen těch hudebních. Zpráva byla o to více šokující, že David Bowie zemřel jen dva dny poté, co po dlouhé odmlce vydal své poslední album, Blackstar.

Gott nakonec

A k jakému modelu stárnutí můžeme přiřadit nejslavnějšího představitele české populární hudby Karla Gotta? Stojí tak na půli cesty. Přestože to dlouhá léta vypadalo, že ani Gott nemůže zestárnout – ne nadarmo je jeden z jeho známých hitů píseň Být stále mlád –, poslední roky ukazují, že Gott je bohem pouze svým příjmením.