Mladí ji milují, starší nechápou. Jedné z největších hvězd populární hudby je teprve sedmnáct let

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Billie Eilish je jedno z nejskloňovanějších jmen současné populární hudby. Teprve sedmnáctiletá zpěvačka se stala během krátké doby globální hvězdou, její sláva stoupá a stoupá. Mladí ji zbožňují, ti starší většinou nechápavě kroutí hlavou. A již za pár týdnů se první globální celebrita populární hudby narozená po roce 2000 objeví v Praze.

Billie Eilish se narodila v prosinci roku 2001 a debutové album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vydala letos. Asi stěží by se v současnosti našel populárnější teenager, hvězda této mladičké zpěvačky je podobně zářná, jako byla svého času ta Justina Biebera. Rozdíl mezi těmito dvěma zpěváky je však ten, že hudba Billie Eilish má daleko ke kalkulu, z nějž je Justin Bieber opakovaně (a celkem po právu) osočován.

Snad si mě všimne

Právě kvůli Justinu Bieberovi údajně odstartovala hudební kariéra Billie Eilish. Dívka byla do Justina zamilovaná a neviděla jiný způsob, jak na sebe upozornit. První hit nazpívala ve třinácti. Píseň Ocean Eyes složil pro svou kapelu Finneas, o čtyři roky starší bratr Billie Eilish. Song získával na popularitě a stejně tak Billie jako taková.

Ve spolupráci s bratrem přitom zpěvačka pokračovala a pokračuje dodnes. Hudbu pro její debutové album složil a nahrál Finneas, aniž by měl za zády tým producentů a dalších poradců, kteří by napověděli, čím posluchače zaujmout. Jednou z největších předností Billie Eilish je to, že ji lze, i díky tomuto způsobu tvorby, jen stěží zaškatulkovat.

Její hudba je nejčastěji přirovnávána k současnému takzvanému soundcloudovému rapu, píše se i o vlivu Lany Del Ray. Na albu When Do We Fall Asleep, Where Do We Go zaujmou stejně tak Finneasovy hudební podklady jako texty. Temné, melancholické, leckdy až hororové výjevy Billie občas pouze šeptá, což umocňuje chmurnou atmosféru celého alba.

Tu Billie Eilish podtrhuje i navenek, například oblečením, kterým se, podobně jako hudbou samotnou, na hony vzdaluje idolům teenagerů, jaké známe. Zpěvačka střídá křiklavé odstíny vlasů jak na běžícím pásu a obléká se do vytahaných, amorfních kombinéz a teplákových souprav. Asi není tak překvapivé, že její oblibě starší generace posluchačů příliš nerozumí…

Vyprodaný koncert

20. srpna vystoupí Billie Eilish poprvé v Praze. A chystaný pražský koncert je mimo jiné dokladem toho, jak populární tato zpěvačka v současnosti je. Původně bylo její vystoupení naplánované do Fora Karlín. Lístky se však vyprodaly během několika minut, tudíž se koncert přesouvá do O2 arény. I tato událost je momentálně vyprodaná, hned ve chvíli, kdy byl spuštěn prodej, se na internetových stránkách sešly tisícovky dychtivých fanoušků.

Billie Eilish vedle všeho ukazuje, že globální hvězda populární hudby nemusí působit čistě jako produkt. Její vystupování a především její hudba je prodchnutá autenticitou, tedy něčím, o co se dlouhodobě pokouší třeba Ed Sheeran, avšak i on ve své cestě za slávou pomalu vystupuje ze své pózy kluka, který je jako jeden z nás/vás, a autenticitu tak nahrazuje falešnou nápodobou.

Samozřejmě je brzy odhadovat, jakým směrem se vydá v dalších letech Billie Eilish, je však jisté, že našlápnuto má znamenitě. V řadě jejích obdivovatelů zaujme třeba Dave Grohl, frontman skupiny Foo Fighters a zakládající člen Nirvany dokonce přirovnal Billie Eilish ke Kurtu Cobainovi – alespoň z hlediska toho, že na zpěvačku reagují mladí posluchači stejně jako na Cobaina. Billie Eilish stoupá. A dokonce i spolupráce s Justinem Bieberem už se urodila.