Zvláštní praktiky: Zastupitelům začernili podklady, podle kterých rozhodnou o milionech

Na radnici se dějí zajímavé věci...
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Praha 6 má před sebou rozhodnutí o jedné z největších transakcí za čtyřleté volební období. Jde o cenné pozemky na rozhraní Ořechovky a Střešovic. Někteří zastupitelé však tvrdí, že jim byly předložené neúplné podklady, podle kterých mají rozhodnout. Některé pasáže jsou podle nich začerněné!

O zvláštních metodách na Praze 6 jsme vás už několikrát informovali. Asi není náhodou, že v hlavní roli většinou figuruje akciová společnost SNEO, která je stoprocentně ve vlastnictví této městské části. Jejím základním jměním je, mimo jiné, i velmi lukrativní pozemek v ulici Na Dračkách u Ořechovky a Střešovic. Právě zde má nyní vzniknout obytný areál se 150 bytovými jednotkami.

V roce 2010 se nakonec nerealizoval původně schválený záměr odprodeje pozemku developerovi Amadeus Real za cenu 280 milionů korun, roku 2014 zase bylo nakonec zrušeno výběrové řízení na developera, který měl v areálu stavět na základě práva stavby. Vypadá to, že pozemek je buď prokletý, nebo natolik lukrativní, že se o něj svádí velký boj a všichni si chtějí ukousnout svůj díl.

Výstavbě nic nebrání

Územní rozhodnutí už bylo vydáno, některé projekty mají i stavební povolení. Zvláštní však je, že se vedení firmy SNEO rozhodlo prodat cenný areál formou tzv. share deal. To znamená, že se pozemky vloží do nově založené dceřiné společnosti. Tato "vnučka Prahy 6" je zakládána  přímo se záměrem prodat devadesátiprocentní podíl soukromému developerovi. Městská část by se tak zbavila pozemku, jehož cena může v budoucnu strmě růst.

"Není to však poprvé, kdy je kolem tohoto areálu řada nejasností. V roce 2008 rozhodla Praha 6 o odkupu společnosti FIMOS, která měla mít areál pronajatý do roku 2017. Cena byla 75 milionů korun. Později se zjistilo, že peníze za odkup akcií přistály na účtu bývalé manželky exministra Petra Bendla a jejího syna, na celou transakci podala trestní oznámení organizace Transparency International," kroutí hlavou Petr Píša, předseda zastupitelského klubu Strany zelených.

Kontroverze a nejasnosti

Současný záměr Prahy 6 je podle některých zastupitelů neméně kontroverzní. Riskantní je prý hned první krok, tedy založení dceřiné společnosti akciovky SNEO. "Řetězení a zakládání dalších obchodních společností ve veřejném vlastnictví znamená velký korupční potenciál a minimální kontrolu majetku zastupitelstvem a radou městské části. Tuto společnost bude kontrolovat jen firma SNEO, která už teď odmítá zastupitelům zpřístupňovat informace o podrobnostech zadávání zakázek realizovaných pro městskou část. Na dceřinou společnost ve vlastnictví dceřiné společnosti pak budou mít zastupitelé ještě daleko menší vliv," říká zastupitelka Prahy 6 Karolína Brabcová. 

"Pikantní je, že ačkoli bude celá transakce projednávaná na zastupitelstvu, zastupitelům byly poskytnuty takové podklady, ve kterých jsou začerněné všechny pasáže o výpočtu předpokládané ceny transakce v jednotlivých variantách. Cena byla přitom jedním ze dvou kritérií analýzy, která posoudila různé možnosti nakládání s areálem," dodává Píša.

Vedení Prahy 6 však pochybení odmítá. "Informace, které byly začerněny, podléhají obchodnímu tajemství, jedná se však pouze o několik položek z obsáhlého materiálu o desítkách stran. V dozorčí radě společnosti SNEO jsou zástupci radnice, kteří tyto informace samozřejmě mají," napsal nám mluvčí "šestky" Ondřej Šrámek. 

K prodeji prý není důvod

Pojďme se však podívat ještě na pár zajímavostí. Předmětnou analýzu vypracovala společnost Deloitte, která svým posudkem zaštiťovala rovněž historický odkup akcií společnosti FIMOS roku 2008. Analýza byla hotová už v červnu 2017, zastupitelům však byla poskytnuta jen čtyři dny před svolaným jednáním. "Přesto s chybějící klíčovou polovinou údajů. Jak máme zodpovědně rozhodovat o materiálu, který nesmíme znát? A proč nyní takový spěch?" ptá se další ze zastupitelů Vladimír Šraier.

"Vidíme zde snahu prodat majetek do nejbližších komunálních voleb, a to za jakoukoli cenu." Podle Šraiera přitom není nutné, aby Praha 6 tento cenný majetek prodávala. Prý má dostatek finančních prostředků. Dokonce má mít spíš opačné problémy, tedy jak peníze efektivně uložit, aby neztrácely hodnotu. O opravdových důvodech prodeje se tak dá jen spekulovat. Je to však přinejmenším hodně zvláštní.