Dostálová zaskočila prezidenta: O plánovaném snížení rozpočtu neměl ani tušení

Jako správná Babišová favoritka musí mít i fotku s fanouškem hnutí ANO Jaromírem Jágrem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Prezident Miloš Zeman jmenuje 13. prosince menšinový kabinet Andrej Babiše. Ministerstvo pro místní rozvoj povede veřejnosti téměř neznámá Klára Dostálová z hnutí ANO. Jaké plány má se svým resortem? Co si myslí o evropských dotacích a zařídí konečně jejich bezproblémové čerpání?

Ministerstvo pro místní rozvoj by se v budoucnu mělo stát ministerstvem veřejného investování. To je hlavní myšlenka budoucí ministryně Kláry Dostálové, která resort převezme po stranické kolegyni Karle Šlechtové. Ta se pro změnu přesouvá do čela ministerstva obrany. Svůj záměr chce Dostálová dostat i do programového prohlášení vlády.

Klára Dostálová
- v letech 2014 až 2017 byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj
- v letech 2016 až 2017 byla zastupitelkou Královéhradeckého kraje
- v říjnu 2017 byla zvolena poslankyní jako nestraník za hnutí ANO
- vystudovala ekonomii na Vysoké škole ekonomické v Praze

Ministerstvo by podle ní mělo být především servisním ministerstvem pro resort dopravy. "Tak abychom si i zákonem o liniových stavbách stanovili strategické investice do budoucna, které by zavazovaly i další vlády České republiky," má jasno Dostálová.

Sázka na investice z rozpočtu

Českou republiku je podle ní třeba připravit na financování ze státního rozpočtu. "Evropské dotace budou i díky brexitu vysychat." Strategické investice ale podle Dostálové nemají být jen do dopravní infrastruktury. "Hovoříme například také o investicích do kulturních památek, rekonstrukcích tělocvičen, místních komunikacích, což samozřejmě nespadá do ministerstva dopravy. Je potřeba to přijmout komplexněji a skutečně připravit strategii pro investování v ČR i bez evropských zdrojů."

Chtěla by rovněž navýšit rozpočet ministerstva. Prezidenta podle ní nepříjemně překvapila informací, že byl pro příští rok snížen o 65 procent. "My jsme resort, který 70 procent rozpočtu dává do programového financování a pouze 30 procent na provoz," dodala Dostálová.

Základní parametry státního rozpočtu na příští rok schválila v prvním čtení Sněmovna v úterý. Navrhovaný schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout o deset miliard korun na 50 miliard korun. Příjmy rozpočtu jsou navrženy na 1 314,5 miliardy korun, výdaje by měly činit 1 364,5 miliardy korun.

Klíčová slova: