Hejtmanka Jermanová se prý chce pomstít. Budou neposlušní členové výboru odvoláni?

 

/KAUZA/ Zastupitelstvo Středočeského kraje bude na svém zasedání 29. ledna projednávat návrh hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové na odvolání členů Výboru regionální rady ROP Střední Čechy za STAN, ODS a TOP 09. Někteří z nich se obávají, že budou odvolání, protože si "dovolili" hlasovat proti místopředsedkyni hnutí ANO v případu vynětí farmy Čapí hnízdo z evropského financování. 

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy v lednu neschválil vynětí farmy Čapí hnízdo z evropského financování. Proti hlasovali zastupitelé uvedených stran a šli tak proti vůli současné koalice ANO, ČSSD s podporou KSČM, která vznikla po nedávném puči. Teď se zdá, že odvetná akce na sebe nenechá dlouho čekat.

"O složení Výboru Regionální rady budeme 29. ledna jednat," vzkázala nám Jaroslava Pokorná Jermanová. Což jsme samozřejmě věděli. Na naše další dotazy, zda je to právě kvůli "neposlušnosti" některých členů ROP a zda tedy budou vyměněni právě kvůli zmíněnému hlasování, už bohužel nereagovala. Což je velká škoda. Mlčení mnohdy není tím nejlepším řešením. Tím spíš v době, kdy se kolem lídra hnutí ANO stahují černá mračná právě kvůli údajnému dotačnímu podvodu na farmu Čapí hnízdo.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí. Kromě Andreje Babiše i někteří členové jeho rodiny. Nechybí tam ani předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Demokracie pláče

"Tak nějak jsme to všichni čekali. Pomsta se blíží, demokracie pláče. Pro paní hejtmanku je to "tradiční a normální". Absurdistán nebo normalizace? Zdá se, že obojí," má jasno člen ROP Jan Jakob z TOP 09. STAN, ODS a TOP 09 nyní drží ve výboru většinu, konkrétně devět z patnácti křesel.

Také Jakob však poukazuje na to, že v případě, kdy se projekt vyjme z evropského financování, tak se z evropské části této dotace stane dotace národní. Což znamená, že pan Babiš dostane štědrý příspěvek z kapes českých daňových poplatníků, kteří v podstatě jeho farmu zaplatí. Nejen Jakob se tak obává, že v případě převolení výboru bude kauza zametena pod koberec současnou vládou bez důvěry.

Změna, která má logiku

Vedení kraje argumentuje tím, že když se změní koalice, mělo by se změnit i obsazení ROPu. "Respektujeme poměrné zastoupení ve volených orgánech kraje. Navrhujeme proto, aby STAN, ODS a TOP 09 měly ve výboru nově pouze sedm křesel proti osmi zástupcům současné koalice," vysvětluje šéf středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. "Náš návrh zní, aby jedno křeslo ztratila ODS a druhé právě Starostové." 

Hástupci hnutí STAN zároveň požadují, aby na základě zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF bylo s příjemcem dotace zahájeno řízení o vrácení do státního rozpočtu. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne. Jisté je, že na hejtmanství se dějí poněkud prapodivné věci. Nejen, že se nám v této záležitosti nedostalo pořádného vysvětlení. Budiž, ono se to ukáže už 29. ledna. Ale i kolem kamsi zašantročených 670 milonech je ticho po pěšině.