Místostarosta Kutné Hory: Dotace jsou pokušením, lze si na nich slušně přivydělat

Jak to asi bude vypadat v Kutné Hoře po dalších volbách
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po prosincovém zemětřesení na kutnohorské radnici se Karel Koubský starší stal novým místostarostou. Na této pozici vystřídal Josefa Viktoru, který se díky sesazení Martina Starého posunul na post starosty. Jak s odstupem času vnímá Koubský změny a co se bude dít dále?

Loni to bylo na radnici velké, že? Takové zemětřesení...
Nazýváte události zemětřesením, což je docela výstižné. Jak víte, zemětřesení vzniká tak, že se náhle uvolní akumulované napětí, které se nahromadilo na styku tektonických desek. Pak následují většinou ještě další menší otřesy. Tak nějak to bylo i na kutnohorské radnici.

Odvolal se i starosta, který byl dříve také v Šanci jako vy. Jak jste to spolu měli?
Já osobně jsem s Martinem Starým žádný vztah neměl a události v Šanci znám pouze zprostředkovaně.

I když Starého odvolali, pořád má silnou podporu obyvatel, proč tomu tak je?
Martin si vytvořil image velkého ekologa a milovníka přírody a stal se propagátorem často nerealizovatelných vizí. Co mu nelze upřít, je přímá účast a práce v terénu při různých dobrovolných akcích.

Proč jste jako opozice dotlačili ke starostování Viktoru z koalice, a ne někoho z vašich řad?
Víte ono dělení na opozici a koalici není pro mě zas až tak důležité. Pokud někdo předloží dobrou věc, jsem ochoten zvednout ruku bez ohledu na to, odkud návrh přichází. My jako opozice jsme nemohli pana Viktoru dosadit na starostu. To se mohlo stát pouze širokou shodou napříč všemi stranami. Jsem přesvědčen, že hnutí ANO se na počátku nechalo vtáhnout do koalice, která nefungovala tak, jak si to mnozí představovali. Bohužel řešení se stále odkládalo.

Karel Koubský starší

  • věk: 68 let
  • místostarostou Kutné Hory od 12. 12. 2017
  • politická příslušnost: KDU-ČSL
  • na starosti má primárně sociální věci, kulturu, školství a cestovní ruch

Zkusíte ho třeba sám v říjnu sesadit, plánujete kandidaturu?
Kandidovat v příštích komunálních volbách již neplánuji.

Máte na starosti sociální věci, kulturu, školství a cestovní ruch. Jaké máte zkušenosti v této oblasti? 
Co se týká svěřených oblastí, žádná z nich mi není cizí. Některé více, čímž je oblast cestovního ruchu a kultury. Sociální problematikou se zabývám dlouhodobě (Charita). Oblast školství a jeho problematiku dlouhodobě sleduji u zdejšího církevního gymnázia. Moje angažmá při zakládání a provozu církevní mateřské školky mi přinesly další cenné zkušenosti.

Jak se stavíte k projektu, díky němuž byla odvolána paní Moravčíková?
Co se týká projektu IROP, zkráceně "Vybudování infrastruktury na základních školách v K. Hoře", je to věc hodně složitá a vyžádá si ještě mnoho úsilí, abychom, pokud se bude realizovat, dosáhli maximální efektivity.

Víte, kdy bude vypsané nové výběrové řízení na jednatele Průvodovské služby?
Výběrové řízení na jednatele Průvodcovské služby je v rukách rady města. Ta rozhodne podle toho, jak se bude situace a konsolidace společnosti vyvíjet.

Jak na vás působí současná jednatelka?
Práci současné jednatelky hodnotím zatím velmi pozitivně. Vzhledem k tomu, v jakém stavu společnost převzala, nebo vlastně nepřevzala. Dodnes nebyly jednatelce předány některé důležité dokumenty. Uvedu například inventurní seznamy a další materiály.

"Martin si vytvořil image velkého ekologa a milovníka přírody a stal se propagátorem často nerealizovatelných vizí. Co mu nelze upřít, je přímá účast a práce v terénu při různých dobrovolných akcích," vyjádřil se Koubský k exstarostovi Starému.

A co se bude dít do budoucna?
Budoucnost, to je otazník. Průvodcovská služba nikdy nenaplnila představy, které se do ní vkládaly.
Rada města bude muset zvážit, zda by nebylo lépe společnost přetransformovat například na příspěvkovou organizaci.

Jak plánujete "doklepat" zbytek současného volebního období v tomto složení?
Rozhodně neplánuji nic doklepat, ale chci udělat kus pořádné práce. Ono to na první pohled vypadá krásně. Je rozjeto mnoho významných dotačních projektů, další se připravují, ale nikdo nemluví o tom, jaké to bude mít dopady na ekonomiku města.

Co přesně myslíte?
Myslím tím značné zadlužení města. Ke každé dotaci musíte přidat ne bezvýznamný podíl vlastních prostředků a zajistit finančně také takzvanou dobu udržitelnosti projektu. Ony ty dotace jsou takovým pokušením a k tomu ještě, já jim říkám "obchodníci s dotacemi", deformují vnímání skutečných potřeb města a jejich obyvatel.

To mi vysvětlete...
Dotační tituly se často nafukují s tím, že to vlastně nejsou naše peníze a lze si na nich i slušně přivydělat. Tam, kde by bylo dotací nejvíce potřeba, vypsané tituly nejsou nebo je nejsme schopni najít. Jeďte se podívat, v jakém stavu jsou komunikace, a to nejen v odlehlých částech města, jak například žijí obyvatelé městské části Perštejnec. Bez vodovodu, bez kanalizace, bez městské dopravy a s žalostným stavem komunikací. A to není jen Perštejnec, ale to by bylo na delší debatu.