Babišovy tanečky aneb z ČSSD uděláme užitečné šašky a vládnout budeme s extrémisty

Andrej Babiš to má dobře narýsované, bude mít i za pár týdnů důvody ke smíchu?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Znáte to, ne? Když někoho potřebujete, klidně s ním půjdete na pivo nebo ho pozvete na nedělní grilovačku. Tedy alespoň v případě, kdy pro vás nic moc neznamenají slova jako morálka či čest. Andrej Babiš sestavuje vládu, jedná s ČSSD. Ovšem jen proto, aby tradiční stranu využil a pak si s ní vytřel cokoli vás napadne.

/KOMENTÁŘ/ Myslet si, že předseda vlády v demisi náhle prozřel a začne se chovat jako premiér, kterému jde především o blaho země, je přinejmenším neuvážené. Je to stejné jako skočit na špek vykutálenému hospodskému, který vám servíruje zaručeně domácí klobásky nakoupené ovšem v nějakém pochybném masokombinátu.

Zřejmě na to nezemřete, ale může vám být dost zle. Pokud na to samozřejmě přijdete. Jinak budete dál žít v blažené nevědomosti, jak skvěle jste si pochutnali a jaký je hospodský pašák, že má takové dobroty. Co z toho plyne? Že je fajn sledovat, co vám kdo servíruje, a neakceptovat vše na první dobrou bez rozmyslu.

Babiš chce vládnout sám, přednost dává své menšinové vládě. Nedá se předpokládat, že by ho v tom nepodpořil prezident Miloš Zeman. Každý, kdo do toho jakkoli vstoupí, mu jen nahraje na smeč. 

S extrémisty ano, ale až to všechno klapne

Marketingový a PR tým lídra hnutí ANO pracuje na plné obrátky. Sám Andrej Babiš prakticky denně prezentuje, jak rád by se s někým domluvil na vládě, ale ono to nejde. V podstatě to vypadá, že mu všichni házejí klacky pod nohy a on je ta oběť, která "maká" pro dobro všech občanů České republiky. Chová se přesně jako onen hospodský, který chce okolí přesvědčit o dokonalosti svých klobásek.

Proč tahle hra předsedy vlády v demisi? Proč vynakládá tolik energie, aby lidi přesvědčil o čistotě svých úmyslů? Je to snadné, stačí si jen dát dohromady dostupná fakta. O tom, že ANO ve Sněmovně spolupracuje s SPD a KSČM, není sporu. Důkazem je už několik společných kroků, kdy tyto subjekty hlasovaly ruku v ruce proti zbytku. Funguje to, je to vyzkoušené. Problém však je, jak to vypadá navenek.

Potřebuje signál pro Evropu

Česko má Babiš na háku. Kdyby šlo jen o tuto republiku, možná by žádné tanečky nedělal. On ale potřebuje, aby byl vnímán v Evropě jako státník, který má podporu akceptovatelných partnerů. To rozhodně není SPD, nejsou to ani komunisté. Využít tedy ČSSD jako tradiční a respektovanou stranu napříč celým kontinentem je strategicky dokonalé a výhodné. Samozřejmě pro Babiše (rovná se ANO). Že sociální demokraté nakonec skončí jen v roli užitečných šašků, mu může být vcelku jedno.

Na oko bude případná dohoda ANO a ČSSD vypadat jako správný signál pro všechny. Babiš však nikdy nepřistoupí na klasickou koaliční spolupráci, nepodepíše svým "partnerům" něco, z čeho by pak nešlo vybruslit. Proč také, když je po vyslovení důvěry jeho vládě už nebude potřebovat? Opět se pak v klidu spolehne na hlasy KSČM a SPD, se kterými dá dohromady pohodlnou většinu.

Jestli se ČSSD v čele s novým předsedou Janem Hamáčkem nechce definitivně odrovnat, na Babišovy tanečky nikdy nemůže kývnout. Z této blamáže a ponížení by se strana velmi těžko vzpamatovávala. Bylo by to totiž víc než boty všech Grossů, Špidlů, Paroubků, Sobotků a dalších dohromady.