Kam zamíří Kralupy po volbách? Stanou se městem cyklistů s obědy za 10 korun, nebo centrem vědy a techniky?

Již za pár hodin jde Česko volit. Změní se Kralupy k lepšímu, anebo zůstane vše při starém?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Dokončení plánovaného obchvatu města, více peněz do sportu a návrat do vyšší ligy, anebo média dostupná všem, to je jen zlomek z věcí, které chtějí kandidáti do kralupského zastupitelstva letos prosadit. Stejně jako rozšíření parkovacích míst, pokrytí celého města WiFi Free internetovou sítí pro všechny, anebo obědy pro děti školou povinné za pouhých deset korun. Jak to celé asi dopadne a komu nakonec Kralupáci projeví důvěru?

/KOMENTÁŘ/ Do komunálních voleb zbývá jen pár dní a v podstatě už za pár hodin se lidé rozhodnou, jakým směrem se budou české obce po další čtyři roky ubírat. Stejně jsou na tom i Kralupy nad Vltavou, kde po tři volební období "šéfuje" Petr Holeček (STAN), který se však před dvěma lety stal senátorem. O křeslo starosty se už tedy ucházet nechce a za nejdůležitější úkol svého nástupce považuje dokončení obchvatu města.

Letos tak zkouší štěstí šest politických stran či hnutí, tedy o dvě méně, než ve volbách v roce 2014. V pěti případech se vesměs jedná o známé tváře, úplně nový tým, nicméně složený také ze starých "mazáků", kteří kandidovali dříve za jiné méně úspěšné strany, je zde jediný. V posledních dnech navíc nervozita stoupá, na sociálních sítích se vyostřuje zejména boj mezi STAN a ANO.

1. Potěší obědy za 10 Kč, když je město bez dluhů?

Jedničkou je letos nejstarší kralupská strana, tedy ČSSD. Oproti dřívějšku však doznala značných změn. V podstatě z ní zmizel Antonín Seidel, lídr z roku 2014 a zastupitel. Toho nahradil Jan Cihlář, rodák z Kutné Hory, jenž se před lety přistěhoval a centrum Dolního Povltaví mu přirostlo k srdci natolik, že se rozhodl zůstat. A kandidovat na starostu. 

Hlavním lákadlem pro voliče ČSSD se mají stát obědy za 10 Kč. O tom, na jaké sociální skupiny tato kampaň cílí, tak není pochyb, což ostře kontrastuje s tím, že v jiných městech chtějí zástupci  strany vyřešit lůzu. Nevýhodou je, že náklad pro město za tuto "akci" se může vyšplhat až rekordních 5 000 000 korun za rok. Naopak úspora pro rodiny se odhaduje asi na 200 Kč za měsíc. Ale třeba i to někomu pomůže. 

2. Veřejné zakázky? Důležité, ale zbytečné

Na druhém místě nalezneme hnutí ANO v jehož čele stojí radní Tomáš Pekárek. Jedním z jeho cílů je i zohlednění kvality práce při veřejných zakázkách, což se však v době, kdy Kralupy patří mezi nejlepší zadavatele v ČR, jeví jako trochu zbytečné. Mezi další body patří efektivnější využití koupaliště, otázka je jak, či zavedení on-line databází projektů. Zkrátka vše, co je on-line, má letos zelenou!

Za zmínku určitě stojí uvést i předvolební akce Babišova hnutí. Zatímco před čtyřmi lety se to jimi v Kralupech hemžilo, letos nás stejnojmenná ikona na webu odkáže pouze na "volby". Koblihy tak nejspíš došly, což však neplatí pro elán na sociálních sítích. Právě tam se dostali zástupci premiérových hochů do křížku se Starosty, a to zejména kvůli propagaci úspěchů za poslední čtyři roky. Slovní přestřelky tak na sebe nenechaly dlouho čekat.

3. Novoty téměř chybí. Ať žije stereotyp

Kralupy Nová Vlna, jak už název napovídá, je benjamínkem letošních voleb. To se však nedá říci o některých kandidátech, jež to původně zkoušeli za méně úspěšné strany, třeba za Piráty. Jedním z nich je i současný kralupský zastupitel Luboš Šuda a další. Co se týká témat, rozhodně nejsou špatná, ale zároveň nabízí to co ODS či STAN. To platí i o kampani, ta se STANu až příliš podobá…

Na druhou stranu se nesmí nechat stranou dravost vesměs mladých kandidátů i velká kreativita. Z té by si ostatní mohli vzít příklad. Nicméně prvovoliči asi úplně jásat nebudou. Kdo by čekal "kalbu" až do rána či podobné radovánky, bude zklamán. Hlavní téma je sport, zdravý životní styl a také třeba spolupráce Domu seniorů a odboru sociálních věcí. Škoda jen, že tento se v Kralupech zatím nenachází, takže jistá lekce z kralupského místopisu by asi nebyla na škodu.

4. Klasika, která nezarmoutí...

Na čtvrtém místě letos stojí kralupská KSČM v čele s lídrem Stanislavem Hejdukem. Myšlenky, jež tato strana propaguje, v podstatě podporují vývoj, který doposud "tlačilo" vedení města. Tedy úprava prostoru před nádražím, proměna pivovaru na multifunkční centrum či rozšiřování cyklostezek na území města. 

Jednou z novinek, která však může voliče zaujmout, je přístupnost městských médií, jako je Kralupský zpravodaj, všem Kralupákům a jejich řízení nezávislým orgánem. Nechybí pak ani snaha zachovat zbylý městský majetek, ochrana životního prostředí či boj proti suchu a samozřejmě také dostatečná ochrana obyvatel před povodněmi. 

5. Skromný přístup, dosažitelné cíle

Když už mluvíme o kampani na sociálních sítích, tak mezi ty, kdo k ní přistupují spíše skromně, ale zároveň nabízí rozumná řešení, patří kralupská ODS. Její lídr Libor Lesák je dlouholetý místostarosta, jenž se specializuje hlavně na dotační politiku, a v tomto duchu se nese i značná část programu. Právě díky ní chtějí občanští demokraté dokončit modernizaci škol či koncepci proměny Kralup v centrum vědy a techniky s WiFi Free ve všech částech města.

Vzhledem k tomu, že podle dostupných informací měla ODS Kralupy program venku jako první, ale jiní se následně inspirovali, sluší se uvést některá prvenství. Mezi ně patří dokončení obchvatu, na který si chce Lesák jako krajský zastupitel posvítit. Dále nová parkoviště, přemístění městské policie blíže do centra a také zákaz výstavby ubytoven pro zahraniční zaměstnance. Zda se jim plány podaří i přes skromnější FB kampaň prodat, se uvidí. Avšak méně často znamená více.

6. Pokračování legendy?

Vítězem minulých komunálních voleb, jenž nyní stojí v kandidátce na posledním místě, je politické hnutí Starostové a nezávislí. Jako největší favorit je neustále propagován stávající kralupský starosta Petr Holeček. Ten už však ve funkci setrvávat nechce. Při senátních volbách sám slíbil, že pokud vyhraje, bude tato funkce jeho jediná.

Kampaň je velmi podobná té, co vytváří Nová Vlna. Zkrátka představení peletonu kandidátů, video prezentace a zejména široké úsměvy. Samotný program se pak od ostatních příliš neliší – obchvat, zlepšení pořádku a bezpečnosti ve městě, nicméně vypadá to, že tak trochu chybí nějaký pořádný tahák na voliče. Výsledek je tak spíše snaha prodat to, co místostarostové Libor Lesák a Marek Czechmann za poslední léta pro Kralupy udělali. Bude to však stačit?

Změní se Kralupy k lepšímu?

Kdo v letošním roce volby v srdci Dolního Povltaví vyhraje, zatím zůstává otázkou. Nicméně pravděpodobné je, že o "titul" mezi sebou svede souboj trojice STAN, ANO a ODS. Nebo dojde k překvapení a největší úspěch sklidí kralupský benjamínek? Každopádně bude záležet pouze na voličích, zda vsadí na novátorské změny, plané sliby vzaté jiným, anebo dají důvěru těm, kdo mají výsledky a o město se skutečně zasloužili.

Opravdovým vítězem však minimálně morálně zůstane ten, kdo za dlouhá léta pro Kralupy a jejich rozkvět skutečně něco udělal. Kdo se zkrátka o rozvoj zasloužil činy, nikoliv sliby…

Klíčová slova: