Černošice: Sedmitisícové městečko a rekonstrukce radnice za sto milionů

Přestavba dle vítězného projektu ateliéru Jestico&Whiles měla stát kolem 40 milionů korun
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Zdá se vám to jako nesmysl? Není. Ve středočeských Černošicích jde o velmi pravděpodobnou realitu. A ani nejde o luxus radních nebo o podvod, ale o sérii rozhodnutí radních, která rekonstrukci místní radnice absurdně prodražila. Navíc konečné náklady jsou ve hvězdách, radnici čeká nové výběrové řízení. Přečtěte si jak, ať se to u vás také nestane...

Když se radnice v obecních listech a volebních letácích před volbami bezmezně chválí, pojďme rozebrat jeden z počinů, na přestavbu prostoru pro radnici. 

Vila Tišnovských

Černošičtí radní se rozhodli pro novou radnici zcela logicky. Ta stávající je totiž absolutně nevyhovující. Radní dokonce už v roce 2016 starý objekt, kde úředníci pracují, prodali developerovi  s tím, že se  v roce 2017 vystěhují. Což se ukázalo jako velké oči, přestavba nového objektu se protahuje a tak se teď platí developerovi pokuta třicet tisíc měsíčně. Což jsou "drobné" a developer se nevzpouzí, nechce zatím astronomický nájem, úředníky nechává na pokoji. Otázkou je, jak to bude postupem času. 

Zpět k vile Tišnovských. Je blízko stávající radnice, nedaleko je parkoviště (stále plné, lidé tam nechávají auta už ráno, když jedou vlakem do Prahy) a je to opravdu velká budova. Radnice ji koupila za přibližně osm milionů korun, tedy velmi dobře. A rozhodla se pro rekonstrukci s odhadovanými náklady asi 40 milionů korun, což je cena obvyklá.

Perlička: Jeden z kritiků předražené rekonstrukce nabídl na zastupitelstvu panu starostovi sázku o 100 000 korun. Že když se přestavba vejde pod 100 milionů, zaplatí panu starostovi těch 100 tisíc. Starosta si ovšem neplácl.

Výběrové řízení

V Černošicích vládne nezávislé uskupení Věci černošické (odrozenec Věcí veřejných), je známo transparentností, a tak se o výběrovém řízení lze dočíst téměř vše a není pochyb o jeho korektnosti. Obec dokonce vysoutěžila cenu asi o 4 miliony nižší, než byl předpoklad. Přestavba měla být hotova loni, ale vítěz soutěže stále vesele buduje a náklady rostou. Proč?

Série nemoudrých rozhodnutí

Černošická radnice šetří. To na první pohled vypadá jako dobrá zpráva. Kdyby ovšem šetřila na správných místech. Neudělat u rozsáhlé rekonstrukce podrobný průzkum stavu, nechat tedy udělat projekt na základě víceméně odhadnutého stavu, se ukázalo jako právě ono špatné šetření. Není to jediný případ v Černošicích, dalším je dostavba školy, kde se z podobných důvodů stavba prodražila o zhruba 2 miliony korun.

Věc je aktuální proto, že, jak píše pan starosta Filip Kořínek, "město převzalo aktualizovanou projektovou dokumentaci a rada minulý týden vypsala výběrové řízení na kompletní dokončení této stavby…"

Ano, je to tak. Dosáhlo se takového překročení nákladů, že se musí vyhlásit nové výběrové řízení. Samozřejmě ve stávajících cenách. A otázkou je, kdo se přihlásí do konkurzu na dokončení problematické stavby? Opět stávající stavitel a nikdo jiný?

Připraveno na dodatky a vícenáklady!

Radnice je nejen šetřivá a transparentní, ale i chytrá. Nechala si zpracovat dokument od renomované právní kanceláře Havel & partners "PRÁVNÍ POSOUZENÍ MOŽNOSTÍ DALŠÍHO POSTUPU VE VĚCI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY "NOVÁ RADNICE …"

Dokument velmi vynalézavě informuje o nutnosti dalších nákladů. Právníci udělali dobrou práci ve prospěch radnice a dalších vícenákladů. Dokument je ke stažení zde.

Vypadá to, že přestavba bude stát neuvěřitelných 100 milionů korun!

Poslední info z webu radnice je, že se celkové náklady odhadují na cca 69 milionů korun. Kritici znalí situace ovšem dodávají, že pan starosta nevyčíslil všechny náklady jako například za projektové práce, technický dozor atd. K tomu je třeba přičíst cenu pozemku a cenu za nájem, respektive výši pokut za "přesluhování" úředníků ve staré a již prodané budově. Možná i proto jsou v Černošicích nejvyšší možné daně.

Další perličkou souvislou s předraženou rekonstrukcí radnice je volební plakát uskupení Věcí černošických, kde se píše:

„Někdo má, někdo nemá… My máme Filipa Kořínka. …“ Někoho možná napadne cosi o budování kultu osobnosti.

Na městském Facebooku pod palbou kritiky ovšem pan starosta 1. října publikoval, že: "Město převzalo aktualizovanou projektovou dokumentaci a rada minulý týden vypsala výběrové řízení na kompletní dokončení této stavby …..Projektový rozpočet na dokončení stavby je ve výši 40,2 milionů Kč bez DPH, termín dokončení zadávací dokumentace stanovuje na 31. srpna 2019….. činí celkový rozpočet cca 91 mil. Kč."

Opět není zcela zřejmé, co je v kalkulaci započítáno, takže hranice 100 milionů bude pokořena téměř jistě.

Z úhlu pohledu developera

Běžné náklady na stavbu kancelářské budovy na velmi dobrém místě teď bývají kolem 25 – 35 tisíc korun za metr čtvereční, když 20 % z ceny dělá cena pozemku. Podle tohoto odhadu by mělo být na nové černošické radnici pro úředníky kolem 4 až 5 tisíc metrů čtverečních. Ale bude tam jen 1 474 metrů užitné plochy. Není náhodou někde chyba?