Kdo, kde, s kým? V řadě pražských městských částí se rýsují koalice

Jak dopadne Ondřej Mirovský, bude znovu ve vládnoucí koalici?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Z větších pražských městských částí má zatím nové vedení pouze Praha 13, koalice se rýsují v Praze 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 a 14. Ve většině případů jde o koalice na podobném půdorysu jako v minulém volebním období. V celkem 28 městských částech získalo vítězné uskupení většinu v zastupitelstvu, nadpoloviční většinu z velkých městských částí získalo jen v Praze 7 hnutí Praha 7 Sobě s 55,5 procenta hlasů. Bude nicméně i tak jednat o koalici.

Nová koalice by mohla vzniknout v Praze 1, kde se předběžně domluvila vítězná Praha 1 Sobě, Piráti, uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů) a Zelení. Dosud v Praze 1 vládla TOP 09, ODS a ČSSD.

ODS ve volbách skončila druhá, ČSSD se do zastupitelstva stejně jako ve všech ostatních městských částech s výjimkou Dubče nedostala a TOP 09 se umístila na pátém místě. Dosavadní starosta Oldřich Lomecký uvedl, že kvůli volebnímu výsledku opustí post šéfa TOP 09 v Praze 1.

Ve hře je několik možností

Jiné strany než poslední čtyři roky by mohly vládnout i v Praze 8, kde vítězná ODS nabídla koaliční spolupráci druhým Pirátům pod hlavičkou tzv. koalice změny. Dosud v osmé městské části vládlo hnutí ANO, ČSSD a Strana zelených, v zastupitelstvu se vedení radnice opíralo o hlasy KSČM. Dosavadní starosta Roman Petrus (ČSSD) letos nekandidoval.

Nové vedení má zatím pouze Praha 13, kde hned v pondělí podepsaly koaliční smlouvu ODS, ANO, koalice KDU-ČSL a STAN pod vedením Davida Vodrážky (ODS), který městskou část vede od roku 2002.

Dvě možné koalice se rýsují v Praze 3, kde jednání stojí na rozhodnutí TOP 09 a STAN. Ty oslovilo jak uskupení Koalice pro Prahu 3 (ODS, KDU-ČSL, Svobodní) pod vedením dosavadního starosty Alexandra Bellu z ODS, tak Piráti a Zelení.

Ve čtvrté městské části vyjednávají vítězní Piráti a nezávislí koalici s TOP 09 a uskupením Společně pro Prahu 4 (STAN, nezávislí a KDU-ČSL). V koalici s nimi by mohlo být ještě sdružení Praha 4 Sobě (SZ a nezávislí) nebo ODS. Která z posledně dvou zmíněných bude ve vedení radnice, zatím není jasné. Pokud koalice vznikne, Piráti budou chtít obsadit post starosty, kterým by byl lídr Pirátů Tibor Vansa.

Bude stejná vláda?

Vedení města s podobným obsazením jako v minulém volebním možná vznikne v Praze 5, kde se na spolupráci domluvily TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Společně mají ve 43členném zastupitelstvu 16 křesel a mohou se tak dohodnout s kteroukoliv ze zbylých tří stran, které ve volbách uspěly. Těmi jsou vítězní Piráti a nezávislí, druhá ODS a ANO. Dosud na radnici páté městské části vládla koalice TOP 09, ANO, ODS a Demokratů Jana Kasla pod vedením starosty Pavla Richtera (TOP 09). Zástupci Demokratů Jana Kasla šli do letošních voleb na kandidátce STAN.

Podobně je na tom Praha 6, kde zvítězila koalice TOP 09 a KDU-ČSL pod vedením dosavadního starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Ta jedná o vládě s ODS, která byla v předchozím období v opozici. V Praze 9 se rýsuje obnovení dosavadní koalice pod vedením ODS, která nabídla spolupráci TOP 09. V Praze 14 také zvítězil dosavadní starosta Radek Vondra s koalicí KDU-ČSL, STAN, TOP 09. Partnerství zřejmě nabídne Pirátům.

Nemuseli by, ale jednají

Vlády na radnicích jsou zhruba jasné ve 28 městských částech, kde získalo vítězné uskupení většinu. Ve 25 případech jde o malé, neočíslované městské části. Z větších jde o Prahy 16, 19 a zejména Prahu 7, kde uskupení Praha 7 Sobě stejně jako v posledních volbách drtivě zvítězila. I tak nicméně bude jednat o koalici, v minulém období se domluvilo s Koalicí PRO 7 pod vedením Ondřeje Mirovského (Zelení). Ten letos kandidoval jako lídr společné kandidátky Pirátů a Zelených.

V dalších větších městských částech je podle zástupců stran brzy na to hovořit o konkrétních koalicích. To se týká Prahy 2, 10 či 12. V Praze 11 jednají Hnutí pro Prahu 11 (HPP) a Piráti, do většiny jim však schází jeden hlas a hrozí patová situace.