Soumrak ODS, nebo naopak znovuzrození? Vyloučení Klause mladšího může znamenat oboje

Co bude vyloučení Klause mladšího pro ODS znamenat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Spousta lidí i médií se ptala, jestli bude mít Petr Fiala coby předseda ODS sílu, aby se "zbavil" rebelujícího Václava Klause mladšího. Vedení strany nakonec rozhodný krok opravdu udělalo, Výkonná rada mu zrušila členství, zároveň byl vyloučen z poslaneckého klubu. Jenže co teď? ODS sice konečně ukázala sílu, ale může to být jen Pyrrhovo vítězství.

"Václava Klause ml. jsem přivedl k ODS já, i přes výhrady některých mých kolegů. To, že poté nebyl loajální ke mně, bych bez problému přešel. Že však není loajální k ODS, k jejímu programu, hodnotám a principům, však nadále přecházet nelze. I proto mu dnes Výkonná rada ODS zrušila členství v ODS," vysvětlil krok předseda strany Petr Fiala.

Už před schůzkou rady bylo evidentní, že se najde dostatek hlasů pro to, aby Klaus skončil. Jediný, kdo chtěl "kopat" za syna exprezidenta, byl Jan Skopeček. Jako na potvoru však musel nenadále s dítětem na pohotovost, hlasování se tedy vůbec neúčastnil.

Fialu bych nikdy nevyloučil

"Kdybych byl předsedou strany a měl tam řadového poslance profesora Fialu, nikdy bych ho nevylučoval, nebál se, že mě zastíní nebo mi to pokazí nebo že má jiné názory. Toto je zároveň moje poslední poznámka k ODS. Politiku vnímám jako hájení názorů, zastupování občanů. Někdy i odvahu být sám. Nesnáším politiku typu "Franta je hloupý nebo arogantní nebo špatný - proto volte mě," reagoval Klaus mladší.

SPD opustil poslanec Lubomír Volný, stejně jako někteří další členového tohoto subjektu. Klaus je populární postavičkou, je reálné, aby "to dali dohromady"? Co třeba strana po vzoru Marine Le Pen? Každopádně sraz u Klausů v kuchyni.

Zároveň připustil, že se spoustou členů ODS bude v budoucnu spolupracovat, i proto chce být už směrem ke straně v prohlášeních zdrženlivý. "Samozřejmě nejenom s těmi, co mě podpořili v posledních dnech," doplnil ještě Klaus junior.

Sněmovna jako židovský výbor

Proč vlastně musel už bývalý člen ODS z kola ven? Poslední kapkou mělo být jeho prohlášení ve Sněmovně ohledně rozhodování o evropských normách. "Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou." Za svůj výrok se odmítl omluvit, což za stranu udělal předseda Fiala. 

Klaus měl od spolustraníků "na talíři" také to, že je proti Evropské unii, což má jít zcela proti zaměření a ideálům strany. Zpochybňoval také působení českých vojáků v Afgánistánu a někteří jeho kolegové dokonce tvrdili, že má názory mnohem blíže například k SPD. 

Založí novou stranu?

Faktem je, že Petr Fiala a celá ODS ukázali, že pro ně hranice existuje. Předvedli sílu, když byli zahnáni do kouta. Dá se říct, že jim už nic jiného nezbývalo, pokud si chtěli zachovat tvář. Jenže co bude dále? S Klausem pravděpodobně odejde nemalá část voličské základny ODS, takže jeho vyloučení může být hřebíčkem do rakve modrého ptáka.

Ale také nemusí. Dle diskusí na sociálních sítích byl právě Klaus mladší pro mnohé bývalé či nerozhodnuté voliče trnem v oku. Bez jeho osoby je ODS najednou volitelnější. Variantou je také to, že Klaus mladší založí vlastní politický subjekt, což nakonec ani on sám nevyloučil. Ovšem má-li šanci na úspěch, je velká otázka. 

 

Klíčová slova:
ODS