Zeman se otáčí jako korouhvička, před lety tvrdil: Prezident nemá právo odmítnout kandidáta na ministra

Miloš Zeman a Andrej Babiš vejdou do dějin. Zřejmě to nebude dobré hodnocení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tolik proklamovaná a vyzdvihovaná paměť Miloše Zemana už bohužel zřejmě neslouží tak, jak by si on sám přál. Stále častěji říká nepravdy, zamotává se do poučování, které postrádá fakta, vymýšlí si vlastní živočišné druhy a tak dále. A dokonce popírá sám sebe, což je asi vůbec nejsmutnější.

/HLEDÁ SE MINISTR/ Dobrý politik se pozná podle toho, že má konzistentní názory. Není nic horšího, než "přelétavý" člověk, který neustále tvrdí něco jiného, protože se mu to zrovna hodí "do krámu". V případě prezidenta Miloše Zemana je to uspokojení vlastního ega a předvedení, že se stále dokáže mstít těm, kteří mu dnes nefandí, případně ho v minulosti podrazili. 

Prezident si zřejmě přeje krizi

Hlava státu nepokrytě vede zemi k ústavní krizi. Zeman odmítl odvolat ministra kultury Antonína Staňka a na jeho místo jmenovat Michala Šmardu přesto, že mu to Ústava České republiky nařizuje. Tvrdí, že není automat na podpisy a v dokumentu se přesně neuvádí, kdy to má udělat. Také ústavní právníci jsou zajedno, že Zeman musí jmenovat bez prodlení. Protože tam, kde v ústavě nejsou uvedeny konkrétní lhůty, prezident má konat okamžitě.

Ať tak nebo tak, faktem je, že Zeman si z ústavy dělá trhací kalendář a ohýbá ji tak, aby to vyhovovalo pouze jemu, ne České republice. Nejsmutnější na tom však je, že naprosto popřel sám sebe. Není to zdaleka poprvé a zřejmě ani naposledy.

1. března 2019 na sjezdu ČSSD Zeman ve svém projevu Šmardu vyzdvihoval jako příklad pro stranu. Dnes mu prý mu vadí i to, že Šmarda nemá vysokou školu. Tu ale nemá ani váš Ovčáček, pane prezidente.

Převléknout kabát není nic neobvyklého

Dne v červenci 1998 v pořadu Sedmička totiž tehdejší předseda ČSSD budoucí premiér Miloš Zeman prohlásil, že prezident nemá právo odmítnout některého jím navrženého kandidáta na ministerskou funkci, a pokračoval: "Pokud jde o nějaké personální veto, myslím si, že by bylo v rozporu s článkem 68 ústavy. Ústava platí pro každého."

Uteklo pár let a současný prezident změnil názor. Jak s oblibou říká, jen idiot je nemění. Kabáty převléká takovou rychlostí, že by mu to záviděla kdejaká modelka. Občan se však logicky ptá, co je to za politika, když říká něco jiného ve chvíli, kdy hájí vlastní zájmy a zájmy svých podporovatelů a sponzorů?

Klíčová slova: